Najzahtevnejšo sezono bo imel Chelsea

Brez premora za najboljše v Evropi. Guus Hiddink je dosegel prvo zmago na klopi Chelseaja.

Objavljeno
04. januar 2016 13.22
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Nogometna sezona 2015/16 bo še ena od tistih, v kateri si bodo najboljši oddahnili šele junija ali julija. Evropsko prvenstvo zahteva natrpan ritem tekem v nacionalnih prvenstvih, kar posebej velja v 20-članskih tekmovanjih, kot so angleška, španska, francoska in italijanska liga.

V sezonah, katerih vrhunec sta evropsko ali svetovno prvenstvo, nogometaši ne poznajo zimskega spanca. Najmanj 38 prvenstvenih tekem, nastopi v pokalnem tekmovanju (ali dveh, kot denimo v Angliji ali Franciji) ter udeležba v najzahtevnejši konkurenci, kot jo predstavlja liga prvakov – vse to botruje zahtevnim sezonam posameznih nogometašev.

Angleži prednjačijo po napornem božično-novoletnem urniku, veliko niso v tej sezoni zaostajali niti Španci, že jutri se bodo najboljšim pridružili na delu italijanski klubi. Francozi so konec tedna že igrali pokalne preizkušnje, pri čemer je – mimogrede – z »nadnaravnimi« telesnimi zmogljivostmi spet opozoril nase pariški zvezdnik Zlatan Ibrahimović. V omenjeni angleški premier league so igrali zadnje kolo v zgoščenem urniku – sledi desetdnevni »premor«, v katerem bodo konec tedna igrali tekme pokala FA –, ki ga je na najlepši način sklenil londonski Chelsea.

Moštvo, ki se je nedavno odreklo »večnemu« trenerju Joseju Mourinhu, je namreč zabeležilo prvo zmago pod vodstvom začasnega vodje Guusa Hiddinka. Da bo Chelsea do konca sezone še kako nevaren tekmec, strahovito lačen zmag, potrjuje prepričljivost njegove zmage na gostovanju v mestnem derbiju pri Crystal Palaceu. Dotlej neugodno moštvo je namreč padlo z izidom 0:3, akterji zmage pa so bili prav igralci, ki jim je Mourinho večkrat javno očital pomanjkanje bojevitosti in želje – Oscar, Willian in Diego Costa. Vsi so se vpisali med strelce, prav vsi pa so prispevali tudi po eno podajo za gol!

Chelsea je po 20 kolih (od 38) resda ostal brez možnosti za naslov prvaka (za Arsenalom zaostaja 19 točk), skoraj nerealna se zdi tudi teorija, po kateri bi končal sezono med prvimi štirimi na lestvici (ta čas zaostanek 12 točk). Toda moštvo vendarle ostaja v igri za dve lovoriki – za zmago v pokalu angleške nogometne zveze (FA), v katerem se bo v nedeljo pomerilo s tretjeligašem Scunthorpe Unitedom, ter za uspeh v ligi prvakov, kjer ga resda čaka veliko višja prva ovira. Londončani se bodo namreč 16. februarja in 9. marca pomerili s PSG za uvrstitev v četrtfinale LP.

Dotlej je še daleč, Chelsea bo do snidenja s starimi znanci Parižani igral še šest tekem v premier league (West Bromwich, Everton, Arsenal, Watford, Manchester U., Newcastle). »Ah, govoriti o tem, kaj lahko osvojimo v tej sezoni, bi bilo nepremišljeno. Pred tekmo s Crystal Palaceom smo se nahajali tik nad območjem izpada iz lige! Poglejte, do konca bomo poskušali igrati kot danes, torej samozavestno, pogumno in ambiciozno, potem pa bomo videli, kaj bomo dosegli. Vsekakor smo napravili velik korak naprej, saj je ekipa Chelseaja obupno iskala zmago, zato sem zadovoljen. Lažje bo graditi naprej,« je ocenil Hiddink, katerega moštvo se je predstavilo v veliko boljši luči kot na zadnjem gostovanju v Manchestru.

Chelsea bi imel lahko med vsemi v Evropi najzahtevnejšo sezono, saj se je pobral šele ob prelomu leta, nima več manevrskega prostora za morebitne spodrsljaje. »Premoremo veliko kakovostnih igralcev, toda to ni dovolj za uspeh. Posamezniki se morajo žrtvovati za ekipo, odgovorna igra se začne v obrambi in konča v napadu. Šele v trenutku, ko deluješ odgovorno in organizirano, lahko pride do izraza kakovost tvojih igralcev,« je še dodal Hiddink.