Namesto galaktikov prihajajo mladeniči

Nogometna tržnica: Real Madrid je povsem spremenil strategijo nakupov.

Objavljeno
16. julij 2017 17.58
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Real Madrid je bil nekoč največji zapravljivec na nogometni tržnici, toda v zadnjih sezonah lovi predvsem mlade nadarjene igralce za precej manj denarja. Tudi pred prihodnjo sezono ni nič drugače. Za osem zveznih igralcev je Real odštel 140 milijonov evrov.

»Pred seboj imamo igralca, ki je vreden dvanajst milijonov evrov, čez štiri leta pa bo njegova cena 60 milijonov evrov,« je leta 2002 Realov športni direktor Jorge Valdano namignil predsedniku Florentinu Perezu med ekshibicijskim dvobojem Reala proti selekciji svetovnih zvezdnikov ob stoletnici madridskega kluba. Za svetovno selekcijo je namreč igral tudi Kaka, tedaj kot najboljši mladi nogometaš, toda Perez ni dolgo premišljeval in je vzvišeno odgovoril: »Jorge, ne skrbi. Mi bomo počakali, da bo stal 60 milijonov in ga kupili takrat.«

Sedem let kasneje je Kaka resnično prišel v Madrid, odškodnina je bila 65 milijonov evrov, toda Brazilec je za seboj že pustil najboljša nogometna leta. Real je doživel drago lekcijo, toda to še zdaleč ni razlog za sedanjo povsem spremenjeno klubsko politiko nakupov. K Realu zdaj prihajajo mladi, še neizbrušeni talenti – samo v zadnjem času so v Madrid prispeli Marco Asensio, Casemiro, Jesus Vallejo, Dani Ceballos …. Vsi za manj kot deset milijonov evrov. Izjema je nakup Viniciusa iz Flamenga za 60 milijonov, čeprav brazilski mladenič sploh še ni odigral ene sezone v članskem nogometu.

»Se je Florentino spremenil? Ne, spremenil se je trg. Zdaj je nemogoče, da čakaš, da nekdo postane najboljši na svetu in ga potem vzameš samo zato, ker si Real Madrid. Potrebno je gledati precej v prihodnost, nadzorovati vse celine in poiskati mlade igralce, ki so lahko nekoč najboljši. To je skoraj edini način, da nogometaš s potencialom za zlato žogo pristane v tvojem klubu,« je ozadje spremenjene Realove politike opisal Valdano, ki že nekaj let ni več v klubu.

Real sicer ne bi imel nobenih težav s plačilom odškodnine za največje svetovne zvezdnike. Tudi sto milijonov ali več za madridski klub ne predstavlja težav, ampak že nekajkrat v zadnjem obdobju je ostal brez galaktika, ker pri Realu niso želeli pristati na igralčevo zahtevo po astronomski plači. Problem ni, da pri Realu ne bi imeli dovolj denarja, ampak je vodstvo kluba postavilo jasno plačilno hierarhijo. Na vrhu je Cristiano Ronaldo, potem sledita Sergio Ramos in Gareth Bale ter tako naprej do najmlajših igralcev. Recimo lani je Paul Pogba s svojim agentom Minom Raiolo zahteval preveč, zato je šel k Manchester Unitedu. Podobno se letos dogaja s Kylianom Mbappejem, saj Real nikakor ni pripravljen pristati na enako plačo, kot jo francoskemu mladcu ponuja PSG (12 milijonov evrov na sezono).

Dvanajstkratni evropski prvak ima to srečo, da španski nogomet še naprej proizvaja vrhunske mlade igralce. Z načrtnim sestavljanjem moštva z mladimi talenti je Real pričel pred štirimi leti, ko so v prvem moštvu pomembno priložnost dobili Dani Carvajal, Alvaro Morata, Asier Illarramendi, Isco in Brazilec Casemiro. V zadnjih dveh sezonah so ponovili vajo z Asensiom, Vallejom, Marcosom Llorentejem, Theom Hernandezom in Ceballosom. Igralci iz lastne akademije so pred tem prve članske izkušnje nabirali v manjših španskih klubih, preostale je Real za majhen denar poiskal drugje. Vsem ne uspe, toda s tem si v klubu ne belijo glave. Illarramendi je bil denimo zgrešen nakup, saj ni upravičil 32 milijonov evrov odškodnine, a je Real zato dobil Carvajala, Casemira, Asensia … In za sedanjo zvezno vrsto (Modrić, Kroos, Casemiro, Kovačić, Isco, Llorente, Ceballos, Asensio) je Real odštel vsega 140 milijonov evrov.

»Z novim projektom smo si zagotovili bleščečo prihodnost. Imamo precej izkušene strokovnjake, ki spremljajo mlade igralce po vsem svetu, zato znamo hitro posredovati. Naš model bo, da bomo imeli najboljše svetovne nogometaše, najboljše Špance in igralce iz lastne šole,« je povedal Perez. Najpomembnejša moža v ozadju Realovega delovanja sta direktor Jose Angel Sanchez in vodja mladinskega pogona Ramon Martinez. Sanchez je tudi tisti mož, ki je nedolgo nazaj pri Realu sprejel slovenskega predsednika Boruta Pahorja in se z njim fotografiral pred dvanajstimi evropskimi pokali.

A pomembna dilema je, koga Realova sedanja ekipa sploh potrebuje. V moštvu je obilo zvezdnikov in vsak nov galaktik bi predstavljal nepotrebno konkurenco nekomu, ki je že uigran z ostalimi soigralci. V kolikor bo Mbappe vendarle prišel k Realu, se bo za mesto v začetni postavi boril z BBC (Bale, Benzema, Cristiano), trener Zinedine Zidane pa bo moral v vsakem primeru tudi v novi sezoni uporabiti sistem rotacij.