Namesto strelskega šova minimalna zmaga

Olimpija v 15. kolu 1. SNL neučinkovita, Maribor strelsko razigran. Pred pokalnim derbijem v boljši formi vijolični.

Objavljeno
06. november 2017 00.05
Abass Issah med igralcema Ankarana, na nogometni tekmi 1.SNL med NK Olimpija in NK Ankaran Hrvatini. Ljubljana, Slovenija 5.novembra 2017. [nogomet,Issah Abass,NK Olimpija,NK Ankaran Hrvatini,1.SNL,Ljubljana,Slovenija]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Maribor je igraje in v slogu Liverpoola v Ljudskem vrtu napolnil mrežo Krškega v gosteh, Olimpija je v zadnji tekmi 15. kola 1. SNL razočarala svoje navijače z neučinkovito igro. V minimalni zmagi nad zadnjeuvrščenim Ankaranom je bila jalova.

Gorazd Nejedly

Začetek tekme v Stožicah je obetal strelski šov. Nik Kapun je v 5. minuti s pol metra potisnil žogo za hrbet mladega 20-letnega gostujočega vratarja Primoža Bužana. Potem? Za pozabo! Šele ob koncu prvega polčasa je nekaj več vznemirjenja pripravil gost Timotej Vodeb z atraktivno podajo iz avta s salto, po katerem so Ljubljančani z golove črte izbili žogo. Največji aplavz je izsilil rekonvalescent Issah Abass, ki je vstopil v igro v 46. minuti in takoj uprizoril eno od svojih značilnih akcij s preigravanjem in strelom. Drugi poškodovani napadalec Andrej Vombergar je zaradi previdnosti izpustil tekmo.

Ljubljančani so resda vse imeli pod nadzorom, nenehno pletli zanko okoli ankaranske obrambe, a je niso nikoli spletli. Na koncu so gostje, ko niso imeli več kaj izgubiti, na silo poskušali kaznovati neučinkovitost zeleno-belih. Račun se jim ni izšel, kot krožijo govorice, se jim tudi siceršnji prvoligaški ne bo. Prav lahko, da je Ankarana Hrvatini včeraj igral zadnjo tekmo. Gostujoči trener Vlado Badžim je priznal, da je klub v obdobju, ko gre za njegovo preživetje.

»Pomembne so tri točke, nismo pa bili dovolj kakovostni. Ne bi o podrobnostih, toda ne moremo lagati. Hiter gol nam je dal možnost za velike stvari, na koncu pa smo na nek način viseli. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v gneči. Lahko si kaznovan,« tudi domači trener Igor Bišćan ni bil kaj prida navdušen nad podobo moštva, ki bo v soboto (11. t. m.) v prvi četrtfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije odprl niz treh derbijev z Mariborom. Drugi bo ligaški v Ljudskem vrtu teden dni pozneje (17. t. m.), tretji pa povratni pokalni, 29. t. m.

Olimpija je v igri še vedno močnejša od nasprotnikov, toda v igri ni čutiti srčnosti in naboja, ki bi sprožil lakoto po golih. Zdi se, da je tudi forma padla v ključnem delu sezone.

»Še smo prvi, v derbijih bomo videli, ali nismo v formi ali nam manjka motivacije. Pogrešam več odločnosti, več iskre in posamičnih potez. Vsekakor pa ta trenutek manjka kakovosti in zavedam se, da s takšno podobo ne bomo zdržali ritma za prvo mesto,« je bil iskren Bišćan, ki bi lahko za dlje časa ostal brez Nathana Oduwe, Anglež je ob odmoru ostal v slačilnici, glavni razlog pa so bile zdravstvene težave s srcem. Sinoči je opravil zdravniški pregled v bolnišnici.

Tavares – Škaper 128:130

Maribor je na hitro zatrl Krško. Niso se še posedli vsi gledalci na štadionu Matija Gubec, že je bilo 0:3. Samo še »punt« bi lahko dvoboj spremenil v bolj izenačenega, a Krčani niso bili posebej ogreti za »upor«. Že pri dveh golih Marcosa Tavaresa, za 1:0 in 3:0, in Aleksandra Rajčevića za 2:0 je bilo očitno, da so Krčani ubrali taktiko opazovanja in spremljanja tekmecev. Brez tesnega pokrivanja ali prekrška Mariborčanom niso bili kos, zaradi česar so pri marsikateremu nogometnemu privržencu sprožili pomisleke o tem, da so namerno »spustili hlače«. Tavares in Rajčevića sta v drugem polčasu postavila še piko na i. Kapetan Maribora zdaj za najboljšim strelcem 1. SNL Štefanom Škaperjem zaostaja samo še za dva gola – 128:130. Toda Brazilec je igral krepko več tekem v 1. SNL kot legendarni Prekmurec – 320:226.

Rožman bi pozabil tekmo

Andraž Kirm je bil najbolj spreten v končnici tekme v Kidričevem, kjer so Domžale dosegle izjemno pomembno zmago v boju za vrh lestvice. Med drugim je tekmo s prvo dobro uro igre zaznamoval tudi povratnik v SNL Agim Ibraimi, toda zmago je vendarle priigral bivši slovenski reprezentant. Trener Domžalčanov ni skrival zadovoljstva nad zmago in razočaranja nad igro. »Tekma je bila pričakovano trda, tri točke smo osvojili, vse drugo pa je za pozabo,« je priznal 34-letni trener, ki ga je, kot vse Domžalčane, najbolj razveselil razplet tekme v Novi Gorici. Na severnem Primorskem je zablestel Triglav, predvsem njegov najboljši strelec Matej Poplatnik. V minuli sezoni prvi strelec 2. SNL je prvo potezo za kranjski šah-mat povlekel na začetku 2. polčasa, zadnjo pa na koncu z drugim golom na tekmi in že devetim v sezoni.

Domači trener Miran Srebrnič se je težko sprijaznil s polomom, ki ga je pomagal splesti z menjavo ključnega moža, a ne posebej razpoloženega Rifeta Kapića v 75. minuti pri izidu 0:1. »Tekmo je zapletel prvi gol, ampak naš odziv ni bil najboljši. Tudi pri lovu za izenačenjem gostom ne bi smeli dovoliti takšnih nasprotnih napadov, po katerih so zabili še dva gola,« je komentiral tekmo 47-letni Bric.