Naprej le Luka Koper, a z zvrhano mero sreče

Celjani po porazu v Wroclawu in Domžalčani po remiju v Beogradu se poslavljajo od kvalifikacij za evropsko ligo.

Objavljeno
10. julij 2015 02.08
Koper - Vikingur. Koper 9. julij 2015.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Z več sreče kot pameti je Luka Koper v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo izločila islandski Vikingur. Povratna tekma na Bonifiki se je razpletla brez zmagovalca z 2:2, toda gostje so bili za razred boljši, a jim je zmanjkalo tudi sreče. Koprčani so za »nagrado« v 2. kolu dobili splitski Hajduk, prva tekma bo že v četrtek, 16. t. m., na Bonifiki.

Le nižji temperaturi v ozračju v primerjavi z minulimi dnevi se koprski nogometaši lahko zahvalijo, da zaradi njihove slabe predstave ni odpovedalo srce kakšnemu preveč vnetemu navijaču. Dobesedno so se poigravali z živci privržencev in na koncu ušli blamaži.

Koprčani so začeli tresočih nog in si navkljub strahu in »ne-igri« celo priigrali vodstvo. Kot v Reykjaviku je z roba kazenskega prostora po podaji iz kota ter odbiti žogi gol zabil Matej Pučko. Namesto sproščenega nadaljevanja je sledila strahopetna igra, polna tehničnih napak v napadalnih akcijah in obrambi. Kdo je bil krivec za »kaos« v obrambni vrsti? Trener Rodolfo Vanoli, ki je tik pred zdajci ostal brez stebra Denisa Halilovića (dan pred tekmo je staknil angino), z napačnimi taktičnimi prijemi; morda povsem nerazpoloženi igralci z izjemo vratarja Vasje Simčiča ali odlični in povsem razbremenjeni Islandci.

Da že ob odmoru gostje niso izenačili, če ne celo prišli v prednost, je bil najzaslužnejši domači vratar Simčič. Manjkalo ni niti zvrhane mere sreče, saj so Islandci, pri katerih sta bila za domače branilce Haukur Baldvinsson in Ampor Kristinsson nerešljiva uganka, med drugim zatresli tudi vratnico (Baldvinsson).

Slabemu prvemu polčasu so Koprčani dodali še za odtenek manj slabega drugega, a zato silno stresnega. Gostje so prek spretnega Kristinssona in – resnici na ljubo tudi zaradi kombinatorne, pogumne in ambiciozne igre – dvakrat izenačili. Vmes so Koprčani po akciji iz kota vnovič vodili, toda v niti enem trenutku niso delovali suvereno. Kvečjemu kot ekipa, ki se v bitki brez vodje na igrišču brezglavo rešuje in upa na božjo pomoč. Na koncu je bila kar slednja.

Celjani pogumni

V Wroclawu je odločila kakovost. Celjani so bili v igri solidni in so se dostojno upirali favoriziranim gostiteljem. V prvem polčasu so držali ugoden izid (0:0), upajoč, da bi lahko v drugem napadli za presenečenje, in tik pred odmorom zapravili imenitno priložnost. Kazen je prišla takoj na začetku drugega polčasa. V tveganem lovu so namesto izenačenja dočakali povišanje zaostanka. Ivan Firer je v 80. minuti zabil častni gol, toda zmago in zanesljivo napredovanje so gostitelji potrdili v sodniškem dodatku.

»Navkljub porazu mislim, da smo uprizorili eno od naših najboljših predstav v zadnjem obdobju. Pogumno smo se zoperstavili izredno kakovostnemu tekmecu, si priigrali precej lepih priložnosti in imeli veliko možnosti za hiter gol. Prepričan sem, da bi se tekma povsem drugače razpletala, če bi hitro izenačili, vseeno pa nato kljub zaostanku nismo popustili. Na obeh tekmah smo se ogromno naučili in prepričan sem, da bomo zaradi teh novih izkušenj še boljši in še konkurenčnejši,« je po tekmi povedal trener Celja Simon Rožman.

Domžalčani nemočni

Še osmič zapored v Evropi Domžalčani niso izgubili, toda razplet brez golov ni prinesel nobenih radosti. Tudi v povratni tekmi je bil Čukarički precej boljši tekmec, veliko razočaranje je bila očitna nemoč Domžal, da bi vendarle ogrozile napredovanje Beograjčanov. Jutranji treningi enajstmetrovk so bili zaman ...