Naredili bomo vse, da se bodo tresli tudi favorizirani Francozi

Janez Pišek je eden od velikih adutov selektorja reprezentance U-21 Primoža Glihe za jutrišnjo tekmo s Črno goro.

Objavljeno
07. november 2017 23.08
9 TAVARES Marcos (NK Maribor), 8 PIŠEK Janez (NK Celje), 8.9.2017, Maribor [nogomet, nk maribor, nk celje, marcos tavares, janez pišek ]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – V terminu dodatnih kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji ne bodo igrali Jan Oblak, Josip Iličić in soigralci. Neuspeh selekcije A je v ospredje porinil izbrano vrsto do 21 let. Kvalifikacije za EP leta 2019 je začela z dvema zmagama s po 3:1 in neodločenim izidom z 1:1. Jutri bo v Novi Gorici gostila Črno goro.

Pred mesecem dni so Črnogorci »padli« pred slovenskimi upi, ki so bili v uvodni tekmi proti Luksemburgu v Ajdovščini neprepričljivi zmagovalci. Po treh tekmah pa so pred Slovenci le še največji favoriti 9. kvalifikacijske skupine – Francozi. Z njimi bodo naši zaokrožili jesenske kvalifikacije v ponedeljek v Domžalah.

»Najprej moramo opraviti s Črnogorci. V prvi tekmi smo imeli nekaj sreče, vse se nam je izšlo kot po maslu. Niti približno si ne smemo privoščiti preveč sproščenosti, češ saj smo jih že premagali v gosteh. Ali da bi šli v tekmo z načrtom, da se moramo pripraviti in nabrusiti za Francoze. To bi bilo napačno izhodišče, čeprav nerad priznam, da po malem že razmišljamo o dvoboju z najboljšimi. Res bi rad videl, koliko veljamo, koliko so tekmeci iz najmočnejšega kakovostnega razreda pred nami. Ali se je z njimi mogoče kosati tudi po igri in ne le po bojevitosti,« je del reprezentančnega utripa odkril Janez Pišek, eno od najprijetnejših odkritij sezone v slovenski ligi in v moštvu selektorja Primože Glihe.

Telesno izjemno močan igralec po malem spominja na nekdanjega kapetana Slovenije Aleša Čeha, ki je bil desetletje eden od zaščitnih znakov slovenske reprezentance v vlogi zadnjega zveznega igralca. V njej je Janez v celjskem dresu že postal nenadomestljiv, podobno tudi v mladi reprezentanci, ki je zajela zalet.

»Po prvi tekmi proti Luksemburgu ni bilo slutiti, da bomo v takšnem položaju, da se nas bodo bali tudi Francozi. Ampak škoda je druge tekme v Luksemburgu, ko se nam je izmuznila zmaga. Pomembno je, da smo ujeli ritem in da se lahko nadejamo dobrega tekmovalnega izplena. Menim, da bomo iz tekme v tekmo boljši, ker se bomo še bolj uigrali in spoznali. Vsaka tekma prinaša nekaj več izkušenj in spoznanj, dosedanje so nas zagotovo naredile bolj samozavestne in ambiciozne,« veliko pričakuje od jutrišnje tekme in tudi od kvalifikacij komaj 19-letni reprezentant iz Medloga in ljubljenec v šestčlanski družini Pišek. »V njej prevladujejo ženske. Ob mami Simoni imam še tri sestre, Jasmino, Jernejo in Janjo,« je odkril in pohvalil dekleta, da vzorno skrbijo za najmlajšega moškega, ki ga je v svet nogometa zapeljal oče Andrej.

Janez je predan nogometu že od 6. leta starosti. Seveda ima tudi vzornike. »Po mojem okusu je Andres Iniesta, ampak po igralskih značilnostih sem bliže Toniju Kroosu, ker je odličen tudi v obrambnih vlogah,« si je Janez izbral nemškega zvezdnika madridskega Reala. Zanimivo je, da ne skriva, da je telesno izjemno močan. Nemalo je tistih, ki trdijo, da je »bikec med telički« in da izstopa med svojimi vrstniki tudi zavoljo sile in mišic. Kar pa bi bilo lahko v prihodnosti prej slabost kot prednost. »Zavedam se, da sem močan in da bom moral nekaj narediti tudi v tej smeri. Pravzaprav v klubu že imam posebne treninge,« je priznal.

Z Janom Mlakarjem (oba sta letnika 1998) sta najmlajša v reprezentanci, nekdanji Domžalčan je zdaj že tri leta v Italiji, v tej sezoni ga je Fiorentina posodila Venezii, ki se v serie B poteguje za napredovanje v najmočnejšo ligo in jo vodi sloviti napadalec Pippo Inzaghi.

»Z Janom sva bila skupaj tudi v mlajših selekcijah in sem vesel, da je že v tujini. Upam, da bom kmalu tudi jaz,« je poudaril Janez, ki ni edini Pišek v reprezentanci. V zvezni vrsti ima dve leti starejšega tekmeca Anžeta Piška.

»Nisva v sorodu oziroma ne da bi vedel,« se je pošalil Janez, ki je Rudarjevega upa pred dnevi premagal tudi v savinjsko-šaleškem derbiju v SNL. Primerjave med reprezentanco in klubom so vselej nehvaležne in tudi Janez jih ne želi vleči.

»Preveč stvari ju razlikuje in tudi zahteve so drugačne. Igramo drugačen nogomet,« je povedal eden od slovenskih strelcev v Podgorici (zanesljivo je zadel z bele točke za 2:1), ki je junija igral komaj prvo tekmo za selekcijo do 21 let in odtlej je eden od njenih najbolj standardnih igralcev.