Nasmeh na obraze vrnil domači fant Luka

1. SNL: temne oblake nad FC Koper je za nekaj časa odgnal na Bonifiki vzgojeni napadalec Luka Vekić.

Objavljeno
07. december 2016 09.44
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vstopil, zadel in rešil! Luka Vekić je z zmagovitim golom proti Aluminiju popravil vzdušje v klubu z Bonifike in izzval trenerja Igorja Pamića ter vodilne može FC Koper, da kaže računati na domače in mlade nogometaše.

Ne le starejši domači igralci z zajetnejšo kilometrino, tudi in predvsem v mlajših klubskih kategorijah vzgojeni nogometaši so pretežni del jesenske sezone delili isto usodo – niso dobili priložnosti na igrišču.

Komaj 20-letni postavni napadalec Vekić je priložnost dočakal »v zadnji minuti«, v predzadnji tekmi prvega dela prvenstva, ko »Orjak iz Žminja«, kot je Pamićev vzdevek, ni imel več veliko izbire. Toda hrvaški Istran si je vsaj upal potegniti asa iz rokava, za kar je bil nagrajen s prvo zmago, odkar je sedel na trenerski stolček članskega moštva Luke Koper.

»Čakal sem, treniral in dočakal. Priložnost se mi je naposled ponudila in izkoristil sem jo, kar je bilo najpomembnejše glede na to, da sem vso jesen preživljal težke trenutke. Ni mi bilo vseeno, saj sem vedel, da si jo zaslužim in da so jo dobili tudi nekateri pred menoj, ki si je niso zaslužili,« je bil odkrit nekdanji drugi strelec mladinske lige – »Za gol me je v zadnji tekmi prvenstva prehitel Mariborčan Anel Hajrić.« – , in je spregovoril o pozitivni strani čakanja »v zasedi«.

»Mislim, da sem še utrdil svoj značaj. Ni lahko samo trenirati in iz tedna v teden ugotavljati, da je šla še ena tekma po zlu. Treniral sem in se opogumljal, saj bo, saj bo ... Mislim, da sem iz tega izšel še močnejši, zavedajoč se, da tekmovalnost znotraj moštva mora obstajati in da je lahko le koristna.«

Luka je odraščal na Markovcu, pred leti se je s starši in bratom Teom preselil v Sveti Anton. »Oče Zoran je bil glasbenik, starejši brat je igral nogomet v mlajših selekcijah. On me je spodbujal, da sem vztrajal, oče in mati Alma sta mi dajala podporo,« je razkril del družinskih podrobnosti Luka, ki o svojem nogometnem profilu nima pomislekov. »Sem izrazit napadalec in me zanimajo le goli.«

V 1. SNL mu je prve minute namenil Rodolfo Vanoli v minuli sezoni, dosegel je tudi dva gola, prvega proti Krškemu, ko je začasno trenersko vlogo prevzel Nedžad Okčić, drugega proti Zavrču, ko je bil trener Slavko Matić. Po poškodbi je drugi del minule sezone igral za drugoligaša Ankaran.

»Za Ankaran sem igral že po koncu mladinskega staža. Prva izkušnja je bila odlična, zabil sem enajst golov, letos pomladi dodal še dva,« je potrdil strelski talent napadalec, ki ga navdušujeta Zlatan Ibrahimović in Didier Drogba. »Imata moč in samozavest,« je dejal o odlikah vzornikov, ki bi jih rad prenesel na sebe, da bi lahko zabijal gole za Koper, ki jeseni ni izpolnil pričakovanj. »Več obetamo, kot smo pokazali, zmanjkalo nam je predvsem sreče,« je iz svojega zornega kota Luka videl jesenski učinek soigralcev. O zvezdnikih, kot so Danijel Pranjić, Senijad Ibričić in drugi, pa vse najlepše. »Ne glede na bogate izkušnje in da so šli skozi vse v karieri, so ostali profesionalci. Vadijo tudi takrat, ko ni treningov, in pomagajo z nasveti.«