Navdušeni španski navijači in brazilski selektor

Madridska kluba Atletico in Real še povečala naskok Špancev pred zasledovalci. Mourinho optimist, Guardiola negotov.

Objavljeno
03. maj 2014 01.21
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Razplet polfinalnih tekem lige prvakov je razočaral navijače, ki so verjeli domnevno »nadnaravni« taktični sposobnosti trenerja Joseja Mourinha in brezhibni igri Pepa Guardiole. Bolj zadovoljni so v taborih Atletica in Reala, ki se bosta 24. maja pomerila v Lizboni, saj sta zmagi španskih klubov čisti kot solza.

Prvi mestni derbi v finalu najmočnejšega tekmovanja v Evropi – po rojstvu pokala državnih prvakov v letu 1955 – bo dal finalu lige prvakov dodatno razsežnost, najmanj tako tudi dejstvo, da bodo na najslavnejšem portugalskem štadionu plesali flamenko. Le malokdo je pred začetkom sezone stavil na Atletico, veliko več jih je tam že lanskega septembra »videlo« Real, še več jih na predzadnjo majsko soboto na štadionu luči pričakuje vrhunski nogomet najvišjega ritma.

Atletico je opravil s Chelseajem prav z igro visokega ritma, četudi navidez zaprta postavitev tega ne potrjuje, prav tako je Real še bolj prepričljivo strl Bayern na zavidljiv način. Po hudem porazu Bavarcev nekateri v klubu še močneje dvomijo o ustreznosti filozofije Josepa Guardiole, slednji pa je šefom že javno namignil, naj glasujejo o njegovi zaupnici, saj bo v nasprotnem primeru težko ohranil svojo avtoriteto v slačilnici. Po enem hujšem porazu seveda ne bo konca sveta ne za Bayern ne za Guardiolo, prav tako bo don Pep tudi po blamaži z Realom še naprej negoval igro tiki-taka. Vprašanje je le, ali bo preživel aktualni val napadov nanj in njegovo filozofijo. Nemara bodo zanj ključni že prihodnji tedni, v pokalnem finalu z Borussio bosta štela tako razplet kot končni vtis.

Mnogi so zadovoljni, da je dobil zaušnico tudi don Jose, ki je bil vendarle bližje finalu kot njegov ideološki tekmec Guardiola. Mourinho ostaja optimističen. »Naslednja sezona bo za nas boljša kot ta. Nekateri igralci bodo izkušenejši,« je sporočil Portugalec, še prej pa obračunal z Edenom Hazardom, ki je javno podvomil o Chelseajevi obrambni taktiki proti Atleticu. »Njegove izjave ne pomenijo nič hujšega, so normalne za igralca, ki se nikdar ne žrtvuje za ekipo in ne zna izpolniti obrambne naloge, kot je bila tista pri Atleticovem golu za 0:1. Eden še ni taktično zrel, toda še ima čas,« je Mourinho v ciničnem slogu opisal fanta, za katerega je pred pol leta zatrdil, da je eden najboljših v Evropi.

Chelsea, Mourinho, Bayern in Guardiola so že nekaj dni passé. Prihodnost (spet) leži v nogah španskega nogometa, Madridčanov in njihovih trenerskih legionarjev Carla Ancelottija ter Diega Simeoneja, ki sta znala taktiko bolj podrediti igralcem kot njuna tekmeca. Drugi španski finale po dvoboju Reala in Valencie iz leta 2000 bo zelo zanimiv. Diego Simeone želi postati prvi neevropski trener z zmago v ligi prvakov (v pokalu DP sta že bila uspešna njegova argentinska rojaka Luis Carniglia z Realom in Helenio Herrera z Interjem), Carlo Ancelotti prvi trener, ki bi ligo prvakov osvojil trikrat. V katerem primeru bi bila zabava v Madridu večja: če bi Atletico prvič v 111-letni zgodovini kluba pokoril Evropo, ali če bi si Real pripisal 10. zvezdico? Glede na čas krize in različni kasti klubov bi vladalo večje veselje v primeru zmage rdeče-belih, ki so med vsemi polfinalisti pretekli največ kilometrov. Na vrhu »lestvice« sta bila Koke (12.475 m) in Mario Suarez (11.787 m).

Bomo videli, ali bo favorizirani madridski Real na svojo jubilejno 200. tekmo v ligi prvakov osvojil jubilejni naslov prvaka. Nekaj gotovo drži že pred finalom na Benficinem domicilu: 24. maja zvečer se bodo veselili španski navijači in brazilski selektor Luiz Felipe Scolari. Prvi, ker bodo klubi iz primere division še povečali prednost pred evropskimi tekmeci pri zmagah v ligi prvakov (Španija jih bo imela 7, Italija 5, Anglija 4, Nemčija 3, Francija, Nizozemska in Portugalska po 1), drugi je svoj zato pojasnil kar sam. »Moji fantje bodo prišli na zbor za svetovno prvenstvo spočiti!« Dodatne »obveznosti« so se namreč znebili Rafinha, Dante (oba Bayern), David Luiz, Ramires, Oscar in Willian (vsi Chelsea). V finalu bo igral le en brazilski reprezentant (Marcelo), saj Scolari ne računa na Atleticov trojček Miranda, Filipe Luis, Diego.