Navijač Tottenhama na čelu Mallorce

Nekdanji košarkarski zvezdnik Steve Nash je navdušenje nad nogometom pretopil v posel.

Objavljeno
13. marec 2016 00.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Steve Nash je nekdanji zvezdnik NBA, dvakrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca rednega dela. Košarkarski mentor Gorana Dragića pri Pheonixu v najmočnejši ligi je znan tudi kot velik nogometni navdušenec. Svojo veliko strast do nogometa je na začetku leta spremenil v posel. Postal je solastnik španskega drugoligaša Mallorce.

Kanadčan, rojen v Johannesburgu v Južni Afriki, ima močne nogometne gene. Starši, mati Valižanka in oče Anglež, so zapriseženi navijači londonskega Tottenhama. »V mladosti sem poletne počitnice preživljal v severnem delu Londona, kjer se je rodil oče. Družil sem se z vrstniki in prav vsi so bili Tottenhamovi privrženci, prav tako vsi sorodniki. Kamorkoli sem šel in se družil s prijatelji, smo govorili o Tottenhamu,« je pojasnil, od kod njegovo navdušenje na manjšo žogo, kot je košarkarska, in klub. Nogometno tradicijo v družini je lepo zaznamoval tudi leto dni mlajši brat Martin, ki je bil nekoč tudi reprezentant Kanade.

Nash se je tudi v obdobju 20-letne profesionalne kariere, ki jo je sklenil šele lani pri Los Angeles Lakers, nenehno vrtel med košarko in nogometom. S prvo je služil in si ustvarjal sloves, drugega je strastno spremljal in stkal vez s številnimi športnimi zvezdniki. Njegovi odlični prijatelji so Thierry Henry, Alessandro del Piero, Patrick Vieira, Steve McManaman, Owen Hargreaves ... Ne le za košarko, tudi za nogomet je imel talent, kar nenehno razkriva na številnih dobrodelnih nogometnih tekmah, ki jih organizira po ZDA. Prav gotovo spada med najboljše promotorje nogometa med zvezdniki NBA. Pri tem je zelo uspešen, saj je nogomet (soccer) vse bolj priljubljen med najboljšimi košarkarji. Kobe Bryant je bil že prej znan navijač, saj je odraščal v Milanu, kjer je košarko igral njegov oče. Le Bron James je prav tako na seznamu zvezdnikov in tudi zdaj najbolj vroč košarkar Stephen Curry, o »tricolorju« Tonyju Parkerju ne kaže izgubljati besed ali o Argentinci Emanuelu Ginobiliju, sicer odličnemu prijatelju Lionela Messija.

Nogometni posel Nashu ni tuj. V domačem Vancouvru je eden od solastnikov tamkajšnjega nogometnega kluba in člana Major League Soccer Vancouver Whitecaps. Pravi poslovni izziv je Nash našel v Španiji pri nekoč uglednem prvoligašu, zdaj pa ogroženem drugoligašu Mallorci. Z lastnikom košarkarskega kluba Phoenix Robertom Saverjem in Andrewom Kohlbergom (nekdanji profesionalni igralec tenisa in podpredsednik Phoenix) so za vstop v lastniško strukturo kluba plačali 20,6 milijona evrov.

»Mallorca je pomemben klub z več kot stoletno zgodovino in bogato tradicijo. Je otoški simbol in močno zakoreninjen v zavest otočanov. Po mojem mnenju je resnično pravi klub,« je o vzrokih za prevzem kraljevskega kluba z balearskega otoka povedal Nash. Z Mallorco ima ambiciozne načrte, a ni neučakan, v njegovem scenariju vodenja kluba ni v ospredju takojšen zaslužek, temveč postopno oblikovanje stabilnega kluba, ki bo nekoč spet postal stalen član najmočnejše španske lige. Zagotovil je, da je projekt dolgoročen. Resnost svojih poslovnih in športnih namer z Mallorco je Nash potrdil tudi s tem, da bo tako rekoč vsak dan vpet v delovanje kluba. Vse kaže, da bo zaradi nogometa opustil vlogo enega od svetovalcev pri branilcu naslovu najboljšega v NBA Golden Warriors.