Navijači naj nas nagradijo ali kaznujejo po 90. minuti

Katanec izpostavil spremembe na bočno-krilnih položajih: »Slovenija nad Slovaško in Anglijo ne more kot Barcelona«.

Objavljeno
30. september 2016 01.38
Veselje n.k. Olimpija Velenje 14.5.2016 [nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Brdo pri Kranju – Slovenija bo čez tri dni krenila v pomembno obdobje kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji. Tega se zaveda selektor Srečko Katanec, ki bo za tekmi s Slovaško (8. 10.) in Anglijo (11. 10.) uigraval 22 nogometašev. V ponedeljek bodo prispela na Brdo znana imena, med katerimi bo en novinec – mariborski zvezni igralec Aleks Pihler.

Največja sprememba v slovenski reprezentanci bo opazna na treningih. Doslej se je pogosto zgodilo, da je med uigravanjem določene enajsterice ali med simuliranjem specifičnega tekmeca vskočil na igrišče Aleš Čeh, član nekdanjega »zlatega« reprezentančnega rodu, zdaj Katančev pomočnik. Od ponedeljka naprej bo drugače; Katanec je vpoklical tri vratarje in kar 22 nogometašev, kar pomeni dve enajsterici in »rezervi«.

»Ničesar ne smemo prepustiti naključju. Podrobno spremljate naše legionarje po Evropi, veste, da imamo na voljo ozek kadrovski bazen reprezentantov. V naslednjih dneh bomo poskušali potegniti iz fantov čim več, da bi se kar najbolje pripravili na izziva, kakršna bosta ponudili Slovaška in Anglija. Moja naloga je, da optimalno izkoristim potenciale, ki jih ima na voljo nogometna Slovenija, na igrišču pa bodo le fantje,« je ocenil Katanec. Kot smo napovedali, je Ljubljančan pričakovano posegel na bočno-krilne igralne položaje v reprezentanci. Doseči želi večjo učinkovitost posameznikov v napadalnih akcijah, zato je reaktiviral obraze, kot sta Nik Omladič in Rok Kronaveter, hkrati želi preizkusiti morebitno alternativo v zvezni vrsti (Aleks Pihler) in ugotoviti, kako realne so možnosti za opazne spremembe na branilskih bočnih položajih. S Poljske se je namreč vrnil v jato nekdanji Olimpijin adut Boban Jović, v bočnega specialista bi lahko preobrazil Aljaža Struno, morda bo dočakal večjo priložnost tudi Dejan Trajkovski.

»Nekatere sem vrnil v reprezentanco, saj nisem najbolj zadovoljen z učinkom nekaterih bodisi na zadnji tekmi v Litvi bodisi v njihovih klubih. Ne moremo si privoščiti razmišljanje zgolj o napadalnem nogometu, saj na tak način ne bomo prišli do pozitivnega rezultata. Bočna branilca morata upoštevati, da sta najprej branilca, šele nato napadalca. Pri nas je bilo pogosto obratno,« je izpostavil manevrski prostor za boljšo taktično igro selektor in (ne)posredno omenil igro Petra Stojanovića, Nejca Skubica »in še nekaterih drugih«. Odsotnost vezista Blaža Vrhovca? »Vem, da zna igrati na sredini igrišča, toda v klubu ne dobiva priložnosti, kar je za mladega igralca usodno. Zato sem prvič poklical Pihlerja.«

Slovenijo čaka oktobra izjemno velik izziv; ne zgodi se pogosto, da reprezentanca v treh dneh odigra dve tekmi proti tekmicam, ki sta na papirju višje od slovenske ekipe. Za morebiten uspeh, karkoli že to pomeni v točkovnem izplenu, bi se moralo Katančevi četi iziti tako rekoč vse – od pravilno izbrane taktike, razpoložene enajsterice, francoskega poljuba sreče in podpore navijačev. »Naj podpirajo fante od prve do zadnje minute tekme. Po koncu pa naj nas kar nagradijo ali kaznujejo,« se je Katanec obrnil tudi na ljubljanske navijače.

»Proučili smo obe reprezentanci, kot tudi naše dobre in slabe lastnosti z gostovanja v Litvi. Razmišljamo le o Slovaški in o tem, kako bi se čim bolje pripravili na prvi izziv. Pomerili se bomo s selekcionirano in uigrano zasedbo, ki bi lahko igrala tekmo tudi brez treninga. Za nas velja obratno. Razmišljati bomo morali o obeh smereh igre, v nasprotnem primeru bi se nam pisalo slabo. Zgolj napadalno lahko igrajo le Barcelona in morda še dva kluba v Evropi,« je zatrdil Katanec.

Bomo videli, kako uspešna bo slovenska zasedba v dveh stožiških večerih. Ponedeljkovem zboru v tradicionalni bazi na Gorenjskem bodo sledili štirje predvideni treningi v polni zasedbi, v soboto ob 20.45 pa prvo snidenje s Slovaško po zgodovinskem 10. oktobru 2009.

Seznam slovenske reprezentance za tekmi s Slovaško in Anglijo

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Carpi), Jan Koprivec (Antorthosis Famagusta);

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Villarreal), Boban Jović (Wisla Krakov), Miha Mevlja (Rostov), Miral Samardžić (Henan Jianye), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Carpi), Dejan Trajkovski (Twente);

Vezisti: Valter Birsa (Chievo), Matic Črnic (Rijeka), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Rene Krhin (Granada), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig), Aleks Pihler (Maribor), Benjamin Verbič (Koebenhavn), Miha Zajc (Olimpija);

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Roman Bezjak (Darmstadt), Milivoje Novaković (Maribor).