Navijači zažgali streho mariborskega zapora

Resnejšega dela varuhi reda in miru med sinočnjim nogometnim derbijem med Mariborom in Olimpijo niso imeli.

Objavljeno
06. marec 2016 12.38
J. P.
J. P.

Maribor - Sinočnji večni derbi med nogometaši Maribora in Olimpije se je razpletel brez zmagovalca, brez golov, k sreči pa tudi brez večjih navijaških nevšečnosti, čeravno je bilo med 12.500 privrženci na tribunah Ljudskega vrta tudi kakih tisoč Ljubljančanov. Nekajkrat je med tekmo resda počilo in zadonelo, izgredov, pri katerih bi morali posredovati varuhi reda in miru, pa ni bilo.

Zaradi množičnega aktiviranja pirotehničnih sredstev, predvsem bakel, bodo sprožili hitri postopek zoper prireditelje, ki so z opustitvijo dolžnih zakonskih nalog organizatorja javne prireditve storili prekršek po zakonu o javnih zbiranjih. Policija je sicer že ob 18.25 prejela obvestilo, da neznanci s Titove ceste na dvorišče mariborskih zaporov mečejo bakle. Vsaj pet gorečih je priletelo na streho objekta in povzročilo požar na ostrešju delavnice, ki se je nato razširil na ves obrat, posredovati so morali gasilci, materialna škoda pa po prvi oceni znaša okoli 10.000 evrov.

Slabo uro in pol pred začetkom tekme so za čas trajanja derbija pridržali četverico zavoljo neprimernega vedenja, 29-letniku pa so poleg plačilnega naloga izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Obavnavali so še dva 17-letna mladoletnika: prvi, iz Slovenskih Konjic, je v smeri policistov metal steklenice, drugi, doma iz Cerkvenjaka, pa je izruval prometni znak in ga zagnal v može postave. Dvema gostujočima navijačema so zasegli rastlinske delce, saj so sumili na konopljo.

Varnostniki so pri 48-letniku iz Kočevja ob vstopu na štadion našli in mu zasegli pirotehniko, nato pa so domači navijači vanj vrgli več kamnov in drugih trdih predmetov, eden ga je zadel v predel prsnega koša. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v mariborski klinični center, kjer so ugotovili lahko telesno poškodbo. Med dvobojem pa so policisti na vzhodni tribuni izdali plačilni nalog 19-letnemu Maribočanu, ki je prižgal baklo, enako je na severni tribuni storil tudi 27-letnik iz okolice Metlike. Izrekli so jima tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.