Ne le Allardyce, temveč še osem prvoligaških trenerjev

Daily Telegraph je razkril, da zdaj že bivši angleški selektor ni bil edini zasačen pri dogovarjanju prestopov igralcev.

Objavljeno
28. september 2016 11.50
Britain Soccer England Allardyce
J. P.
J. P.

London - Kot so razkrili pri britanskem Daily Telegraphu, zdaj že nekdanji angleški selektor Sam Allardyce ni bil edini, ki so ga ujeli pri dogovarjanju prestopov nogometnih igralcev, enako je - kot poročanje otoških medijev povzema STA - ravnalo vsaj še osem nekdanjih in zdajšnjih trenerjev iz »premier league« ter dva drugoligaška.

Trije novinarji pod krinko agentov so posneli koruptivna dogovarjanja in uporabo nezakonitih plačil za prestope nogometašev. Daily Telegraph vpletenih trenerjev ni poimensko izpostavil, čeravno so agenti večkrat ponovili ista imena, je pa magnetograme pogovorov že posredoval možem postave in angleški nogometni zvezi.

Italijanski nogometni zastopnik Giuseppe Pagliara je potrdil, da je odprl račun na švicarski banki, namenjen trenerjem, ki so prikrivali plačila. Novinarju pod krinko je na kosilu v manchestrski restavraciji San Carlo pojasnil, da je prvoligaški trener uporabil skrivno geslo (»Je kaj kave zame, Pino?«), da je preveril, ali je dobil denar. Pozneje je Pagliara zanikal vsa plačila trenerjem.

Drugi zastopnik, Dax Price, zatrjuje, da je eden od trenerjev dvigoval plače igralcev, če so mu ti mesečno dali 4000 funtov. Na obtožbe se še ni odzval in se, kot zatrjuje sam, tudi ne bo, dokler ne bo prejel dodatnih pojasnil. Tretji zastopnik, nekdanji član Manchester Uniteda Scott McGarvey, je dejal, da je družabniku dal 30.000 funtov, s čimer si je zagotovil prestop igralca. McGarveyjev tiskovni predstavnik je zavrnil sleherni prestopek.

Po besedah nekdanjega angleškega kapetana Alana Shearerja so za pohlepa polno okolje krive nesramno bogate pogodbe v »premier league«, s čimer se strinja tudi prvi mož angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke: »Če želiš biti angleški selektor, moraš biti bolj bel kot belec. Ta človek bi prejel več kot tri milijone funtov letno, čemu je torej tekal naokrog, da bi našel še dodatnih 400 tisočakov?«

Na afero se je odzvala tudi britanska športna ministrica Tracey Crouch in pozvala k preiskavi: »Najpomembnejša je integriteta športa. Jasno smo povedali, da od vodstva pričakujemo najvišje standarde in preglednost športnih teles. Zadnje obtožbe so skrajno resne, o njih bomo govorili z nogometnimi oblastmi. Preiskati moramo vse dokaze in biti moramo pripravljeni pomagati.«