Ne le Figo, tudi Ronaldo blizu Ljubljane

Nogomet: Pred začetkom lige narodov tri ali štiri prijateljske tekme.

Objavljeno
31. januar 2018 21.14
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Marec bo ponudil spektakularne nogometne tekme najboljših reprezentanc, četudi bo šlo povečini za prijateljske večere. Gre za leto 21. svetovnega prvenstva, zato želijo selektorji izkoristiti razpoložljive termine za optimalno pripravo svojih ekip na Rusijo 2018. Podobno velja za izbrane vrste, ki junija ne bodo plesale v Rusiji, tudi za Slovenijo.

Slovenci bodo denimo poskušali igrati po dve tekmi tako v marčevskem kot majsko-junijskem terminu. V mundialskem letu resda ni Fifinega majsko-junijskega termina, a je možno kljub temu zbrati večino reprezentantov in odigrati vsaj eno, če ne dve prijateljski tekmi. To bi bilo dobrodošlo pred septembrskim začetkom Uefine lige narodov, v kateri se bodo Slovenci borili z Norveško, Bolgarijo in Ciprom. Mimogrede, liga narodov je postala uspešnica že pred prvim tekmovalnim dnem; nad idejnim konceptom so navdušeni tudi po drugih celinah, najbolj konkretno naj bi povzeli Uefin model v Južni Ameriki (Conmebol). Pogajanja o imenih prijateljskih dvobojev v letu svetovnega prvenstva so bolj kompleksna kot običajno. Glavni igralci v nogometni družini si prednostno izbirajo nasprotnike upoštevaje imena tekmecev, s katerimi bodi igrali na šampionatu. Če imajo denimo Afričani ali Azijci v skupini Hrvaško, želijo igrati s Srbijo, Slovenijo ali BiH, da se pozneje lažje prilagodijo na domnevno specifičen slog igre. In podobno: če imajo Nemci ali Angleži v skupini npr. Nigerijo, želijo igrati najmanj eno prijateljsko tekmo denimo s Kamerunom ali Burkino Faso.

Slovenija in Nemčija v paketni vstopnici

Obstajajo tudi drugi dejavniki, po katerih posamezne nogometne zveze izbirajo prijateljske tekme, kot so morebitni odlični odnosi med predsednikoma zvez, »vrnitev« obiska iz preteklosti, položaj reprezentance – ali posamezna ekipa »potrebuje« zmago za povrnitev miru v hišo ali ne – in drugi. Tudi Slovenci so pred žrebom lige narodov pustili odprta vrata za spremembe.

Nekaj je gotovo: tekmovalni krst selektorja Tomaža Kavčiča na članski klopi bo 23. marca v Celovcu. Na Koroškem so se že temeljito lotili organizacije tekme. Glede na to, da bo 2. junija gostovala v Celovcu tudi Nemčija, bodo Avstrijci ponudili navijačem tudi paket dveh vstopnic od 16 do 96 evrov. Na ta način želijo pritegniti čim več navijačev tudi za tekmo s Slovenijo, ki si jo bo možno ogledati za cenovni razpon od 6 do 34 evrov. Junijski spektakel s svetovnimi prvaki bo hitro razprodan, ne nazadnje v tistem času gostuje ob Vrbskem jezeru ogromno nemških turistov. Tudi Slovenci naj bi igrali pred lepim številom gledalcev na štadionu Vrbsko jezero (32.000). Ura začetka tekme še ni znana, najbolj pogost termin igranja prijateljskih tekem pri naših zahodnih sosedih pa je 20.30.

Marca Avstrija, junija Č. gora

Ta čas še ni znano, s kom bo igrala Kavčičeva Slovenija po petkovem obisku Celovca. V torek bo namreč sledila še ena tekma pri nas – morda v Domžalah ali Kopru –, po prvotnem scenariju naj bi šlo za Črnogorce. Toda morda bo prišlo do spremembe in bo Slovenija dobila (za marec) drugega tekmeca. Po eni od možnosti naj bi namreč Kavčičevi zaključili sezono z junijskim gostovanjem v Podgorici, v istem terminu pa bi gostili še eno od privlačnejših reprezentanc. Za zdaj ni izključen niti prihod Portugalske s Cristianom Ronaldom na čelu, saj slovenska zveza ohranja odlične odnose s portugalsko. Nekateri so omenjali tudi Argentino, ki bi Slovencem »vrnila« obisk izpred štirih let v La Plati. Ne nazadnje čaka Lionela Messija v Rusiji tudi hrvaški izziv ...

Portugalci in Argentinci že poznajo svoja tekmeca v marčevskem Fifa terminu – Ronaldo se bo meril z Egiptom (Zürich) in Nizozemsko, Messi z Italijo in Španijo –, obe reprezentanci pa sta prosti v junijskem terminu. Vodilnih pet evropskih izbranih vrst je bolje organiziranih, saj imajo zasedene vse termine. Nemci bodo igrali marca s Španijo in Brazilijo, junija z Avstrijo in Saudsko Arabijo, Francozi s Kolumbijo, Rusijo (marec), Irsko in Italijo (junij), Španci z Nemčijo, Argentino (marec), Švico in Tunizijo (junij), Angleži z Nizozemsko, Italijo (marec), Nigerijo in Kostariko (junij), Italijani pa z Argentino, Anglijo (marec), Saudsko Arabijo in Francijo (junij).