Nekateri že v februarju, Kamplovi v boju za preživetje

Četrto kolo lige prvakov že prelomnica. Kampl najboljši član Leverkusna. ManCityju največji del od 1,345 milijarde €.

Objavljeno
02. november 2016 00.37
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V ligi prvakov je nastopil odločilni del, odslej bodo klubi posebej previdni, najboljši med njimi pa hkrati najbolj motivirani. Četrto kolo pogosto pomeni prelomnico; marsikatero zasedbo izstreli med izbrance, ki bodo plesali med nogometno elito v naslednjem letu. V derbiju večera tega ne gre pričakovati: Kevin Kampl in soigralci bodo igrali v Londonu le za preživetje.

Drevi naj bi prišli na svoj račun trije slovenski reprezentanti. Od prve minute naj bi začela tekmi Petar Stojanović, ki bo z Zagrebčani sprejel misijo nemogoče v Sevilli, in Benjamin Verbič, ki bo lovil morebitno točko v Leicestru. Najodmevnejšo tekmo bo igral fant, čigar (ne)igranje za Slovenijo je v zadnjem času pritegnilo večjo pozornost od dejstva, da Katančevi reprezentanci ta čas kaže obetavno v boju za Rusijo 2018. Kevin Kampl in Leverkusen bosta poskušala presenetiti v Londonu, morebiten poraz s Tottenhamom pa bi pošteno zamajal ambicije Bayerja v Evropi.

Zdi se, da prav Kampl predstavlja najsvetlejšo zvezdo v farmacevtskem središču zvezne dežele Severno Porenje Vestfalija. Leverkusen je namreč nazadnje zmagal na gostovanju pri vse bolj neprepoznavnem Wolfsburgu, Kampl pa je bil daleč najboljši nogometaš na igrišču. Ob tem je bil najbolj zaslužen za popoln zasuk kluba, ki je sredi tekme zašel v zaostanek proti šampionu bundeslige izpred sedmih sezon. »Še enkrat več je tekel in oddajal žogo za dva, v vsakem trenutku je bilo opazno, da želi zmagati. To je njegova kakovost,« je pisalo v dnevniku Rheinische Post ob visoki oceni -2. Specializirani nogometni medij Kicker je šel še dlje, Kampla je razglasil za »Spieler des Spiels« (igralec tekme) in ob njegovi oceni 2,5 zapisal: »Tudi ko se je zdelo, da Bayer ne želi zmagati, je bil Kampl aktiven. Zaslužen za izenačujoči gol in zasuk.« Najbolj gorečim privržencem polemike o tem, na katerem položaju naj igra Kevin Kampl – mar v zvezni vrsti ali na krilu –, velja ponuditi še en podatek: Kampl je postal igralec tekme v Wolfsburgu kot lažna devetka ob Javierju Chicharitu v sistemu igre 4-4-2!

Najuspešnejši klubi v tej sezoni lige prvakov resda že pogledujejo proti naslednjemu letu; 14. februarja se bodo pomerili v osmini finala lige prvakov, ki bo vnovič razpotegnjena do 15. marca. Navijači bodo tedaj uživali v nogometu najvišje ravni, v osmih tekmovalnih dneh pa bodo videli 16 tekem.

Zakladniki nekaterih klubov so »videli osmino finala« že veliko prej. Evropska nogometna zveza (UEFA) je namreč tudi formalno razčlenila nagradni sklad za nastopanje v ligi prvakov v prejšnji sezoni – po tem merilu je priplezal na nogometni Mont Blanc angleški klub Manchester City, ne pa evropski prvak Real Madrid. ManCity je namreč iztržil od Uefe 83,8 milijona evrov, Real okroglih 80, sledita Juventus (76,2) in Paris Saint-Germain (70,8). Razlog? Angleži so se prebili na vrh prejemnikov zavoljo »poračuna« od TV gledalcev in tržnega deleža. Uefa je sicer med 32 udeležencev lige prvakov 2015/16 in deset poražencev v zadnjem kolu kvalifikacij razdelila 1,345 milijarde evrov, kar je 315 milijonov € več kot v sezoni prej.