Nekdanji podpredsednik FIFA že izročen ZDA

Po poročanju uglednih ameriških medijev so Švicarji pravosodnim organom v ZDA izročili Jeffreyja Webba.

Objavljeno
17. julij 2015 10.46
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zürich - Ameriški mediji na čelu z New York Timesom in CNN poročajo, da je bil eden od 14 obtožencev korupcijskega škandala v času majskega volilnega kongresa Mednarodne nogometne zveze (FIFA) izročen pravosodnim organom ZDA. Švicarsko pravosodje je predajo enega od sedmih aretirancev že potrdilo.

Točnega imena Švicarji sicer niso sporočili, a so potrdili, da je bil Webb edini, ki je minuli teden pristal na izročitev Združenim državam. Tamkajšnji vodilni mediji poročajo, da je Webb na njihovo ozemlje prispel že v noči na četrtek po slovenskem času.

Nekdanji podpredsednik FIFA, sicer pa prvi mož Zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF) je obtožen jemanja milijonskih podkupnin v zameno za urejanje marketinških in televizijskih pravic v nogometu. Poleg omenjenega državljana Kajmanskih otokov je švicarska kantonalna policija 27. maja v Zürichu aretirala še šest predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije, podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev.

Za rešetke so poleg Webba in še enega nekdanjega predsednika FIFA Urugvajca Eugenia Figuereda - oba sta dobila dosmrtno prepoved delovanja v nogometu - morali tudi član izvršnega odbora Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner in Jose Maria Marin.

Tožilstvo v New Yorku omenjene funkcionarje sumi korupcije in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev v časovnem obdobju več kot 24 let. Ameriško pravosodno ministrstvo je za aretacije zaprosilo, ker je del plačil potekl prek računov v ameriških bankah.