Nemočni Katančevi aduti vrnili v igro tudi Škote

Slovenska reprezentanca se po porazu v Glasgowu podaja v hud boj za drugo mesto. Na srečo sledita tekmi z Malto in Litvo.

Objavljeno
27. marec 2017 01.41
Slovenia's Bojan Jokic, left, vies for the ball with Scotland's James Forrest, right, during their World Cup Group F qualifying soccer match at Hampden Park, Glasgow, Scotland, Sunday March. 26, 2017. (AP Photo/Scott Heppell)
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Glasgow – Sinočnji razplet 6. kola kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji je dodobra premešal karte v skupini F. Zaslužen poraz nebogljene slovenske reprezentance v Glasgowu pomeni, da bo v boju za drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije za Rusijo 2018, napeto vse do konca oktobra. Še dobro, da naslednja izziva za nemočne Slovence ponujata Malta in Litva!

Slovenski navijači že dolgo niso videli tako slabe tekme svojih adutov. Škoti so se sinoči igrali z izbranci selektorja Srečka Katanca, kot bi imeli v svojih vrstah zvezno vrsto Barcelone, ne pa enajsterice, ki je na trgu vredna enako kot najdražji trije slovenski legionarji Jan Oblak (35), Kevin Kampl (15) in Josip Iličić (15).

Sinoči so igrali na visoki ravni le združeni navijači Slovenije, ki niso prenehali prepevati tudi v najhujšem obdobju za gostujočo reprezentanco in so z vedenjem na dan tekme naredili lepo reklamo za Slovenijo. Toda kaj, ko Katančevi aduti niso »slišali« napevov »Dajmo, Slovenci« in »Kdor ne skače, ni Sloven'c« ... Slovenci so igrali v močno podrejeni vlogi, prvi kot so si denimo priigrali šele v 50. minuti tekme. Škoti so bili absolutni vladarji drugih žog, o katerih so naši večkrat govorili pred tekmo, toda očitno zaman.

»Ne zmenite se za število navijačev. Vi sami morate na igrišču ustvariti pravo vzdušje, pa se bodo gledalci vrnili na štadion. Moramo biti bojeviti ne glede na to, ali se bo zbralo 50 ali 50.000 ljudi.« S temi besedami je poslal v boj svoje adute Gordon Strachan in očitno zadel v polno. Slovenci so namreč že v prvem polčasu hodili po robu prepada, saj niso znali odgovoriti na nenehne poskuse gostiteljev, ki so v tem obdobju igre nanizali več akcij in pošteno ogrozili mrežo Jana Oblaka. O premoči Škotov v prvih 45 minutah priča statistika: posest žoge 65:35, streli 12:4 in koti 7:0 ob dejstvu, da so Otočani zadeli tako vratnico kot prečko – to ne zahteva komentarja. Škoti, za katere naj bi bile značilne dolge podaje iz 70. let prejšnjega stoletja, so igrali po tleh, Slovenci, ki premorejo v zasedbi številne mojstre iz bundeslige in serie A, pa so poskušali opraviti kaj več prav prek dolgih žog!

Narobe svet, bi pomislili, toda glede na prikazano – Škoti so samo v prvem polčasu nanizali 195 uspešnih podaj, Slovenci 74 – je ocena prvega polčasa še premila. Na Škotskem »bog ne rešuje kraljice«, saj imajo ponosni nasledniki Williama Walaca svojo himno, četudi so (še) del združenega kraljestva. Zato pa je bog v prvem polčasu večkrat rešil Slovence: v 35. in 36. minuti je bil eden najboljših vratarjev na svetu dvakrat premagan, a je čokati Leigh Griffiths zatresel prečko s pravo bombo, namesto da bi sprožil lažji strel v prazna vrata, v naslednji akciji pa je zadel še levo Oblakovo vratnico, potem ko je na sredini igrišča izpadlo iz igre najmanj 6, 7 slovenskih reprezentantov. Do konca je bilo večktrat vroče pred gostujočimi vrati, Katanec ni zasukal poteka tekme niti z menjavami, piko na i velikega škotskega večera v Glasgowu pa je v 88. minuti postavil štoper Chris Martin. Pred nogometno Slovenijo so vendarle navidez lažji izzivi. Domači tekmi z Malto in Litvo dejansko pomenita – v primerjavi s sinočnjim gostovanjem na Škotskem – prave medene tedne za Katančevo zasedbo.