Neuer tretjič zapored vratar leta

Med deseterico najboljših čuvajev mreže preteklega leta po izboru IFFHS ni Samirja Handanovića in Jana Oblaka.

Objavljeno
08. januar 2016 14.18
J. P.
J. P.

München - Deseterica najboljših nogometnih vratarjev preteklega leta po izboru Mednarodne zveze za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) nima slovenskega pridiha, saj v njej ni niti Interjevega čuvaja mreže Samirja Handanovića niti Atleticovega Jana Oblaka. Lestvica sicer pogosto dviga prah, saj je glasovanje zavoljo nepreglednih meril nekoliko sporno.

Že tretje lovorike se je veselil čuvaj mreže nemške izbrane vrste in münchenskega Bayerna Manuel Neuer. »Nagrade, ki mi je pripadla že tretjič, sem se zelo razveselil, toda pomembnejši so naslovi, osvojeni z moštvom,« je čivknil Neuer, ki mu je polaskal tudi Bayernov športni direktor Matthias Sammer: »Priznanje si je zaslužil, saj je brez dvoma najboljši. Je pravi šampion, njegova osebnost pa me vedno znova navdušuje.«

Neuerju je pripadlo kar 188 točk, prvi zasledovalec, Juventusov veteran Gigi Buffon, jih je zbral 78, tretji pa je bil član Barcelone Claudio Bravo (45). Edini vratar iz neevropske ekipe je na sedmem mestu Marcelo Barovero iz River Plateja (12).

LESTVICA NAJBOLJŠIH VRATARJEV IFFHS (2015)

1. Manuel Neuer (Bayern /Nemčija) 188 točk
2. Gianluigi Buffon (Juventus/Italija) 78
3. Claudio Bravo (Barcelona/Čile) 45
4. David De Gea (Manchester United/Španija) 34
5. Thibaut Courtois (Chelsea/Belgija) 24
6. Petr Čech (Chelsea/Arsenal/Češka) 18
7. Marcelo Barovero (River Plate/Argentina) 12
8. Marc Andre ter Stegen (Barcelona/Nemčija) 7
9. Iker Casillas (Real Madrid/Porto/Španija) 6
10. Danijel Subašić (Monaco/Hrvaška) 4