Neuspešna generalka Slovencev pred nadaljevanjem kvalifikacij

Zdesetkani slovenski nogometaši so morali v Turkuju priznati premoč Finski, ki je bila boljša z 2:0.

Objavljeno
14. avgust 2013 19.10
Finland Soccer Slovenia
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Turku - Slovenska nogometna reprezentanca je neuspešno opravila zadnji preizkus pripravljenosti pred septembrskima dvobojema kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 z Albanijo (doma) in Ciprom (v gosteh). V prijateljskem dvoboju v Turkuju je morala namreč priznati premoč Finski, ki je bila boljša z 2:0 (1:0). V uteho selektorju Srečku Katancu ostaja, da tokrat ni mogel računati na kar nekaj ključnih igralcev. Udarno enajsterico je moral sestaviti brez nekaterih zvezdniških imen (Milivoja Novakovića, Boštjana Cesarja, Josipa Iličića, Branka Ilića, Zlatana Ljubijankića in Kevina Kampla, zraven ni bilo niti Aleksandra Radosavljevića, Marka Šulerja, Jana Oblaka in Dejana Lazarevića), zato pa so krstno priložnost v dresu izbrane vrste dobili Roman Bezjak (Ludogorec), Željko Filipović in Martin Milec (oba Maribor).

Za slovensko reprezentanco je bila to jubilejna 190. tekma v zgodovini, med prejšnjimi je bila zgolj ena proti nocojšnjemu tekmecu. Slovenija in Finska sta se v prijateljskem obračunu pomerili 28. aprila 1999 na štadionu v Spodnji Šiški in se prijateljsko tudi razšli z 1:1. Gostje so z golom Mixuja Paatelainena ušli v 22. minuti, izenačil pa je zdajšnji športni direktor Maribora Zlatko Zahović v 62. minuti. In še zanimivost: tudi tedaj je na selektorskem stolčku sedel Srečko Katanec.

Vratnica Matavža, gol Moisanderja

Ob odsotnosti Boštjana Cesarja je tokrat kapetanski trak pri Slovencih nosil Bojan Jokić. Katanec je že uvodoma na igrišče poslal dva napadalca, Zlatka Dedića in Tima Matavža. V obrambi sta namesto Cesarja in Ilića priložnost dobila Dejan Kelhar in Dominic Maroh, ki ni pred tem še nikdar začel od prve minute. Uvodne minute niso prinesle konkretnih priložnosti, še najbližje so bili gostitelji v 15. minuti, ko je rafal Petrija Pasanena Samir Handanović ustavil. Gostje v prvi polovici prvega polčasa niso resneje ogrozili vrat Nikija Mäenpääja. V 25. minuti se je neoviran pri strelu znašel Zlatko Dedić, ki pa je žogo poslal prek tekmečevega gola. Igra se je nato razživela, po lepi podaji kapetana Jokića je v 28. minuti strel Tima Matavža z glavo ustavila vratnica, takoj zatem je nenatančno meril Valter Birsa, Finci pa so nevarno zagrozili v protinapadu, vendar pa je prvi zvezdnik ekipe Teemu Pukki za las zgrešil Handanovićeva vrata. Slovenci - na lestvici Fife držijo 45. mesto, Finci so dvajset mest slabši - so prevzemali pobudo, na drugi strani pa je z glavo nevarno poskusil branilec Veli Lampi, a je njegov strel Handanović ubranil. Čuvaj slovenske mreže se je znova izkazal v 35. minuti, ko je po prostem strelu Romana Eremenka žogo odbil, v nadaljevanju akcije pa je po nespretnem posredovanju Maroha žoga prišla do branilca Niklasa Moisanderja, sicer domačega kapetana, ki mu je ni bilo težko preusmeriti v mrežo in Fincev popeljati v vodstvo z 1:0. Petnajst sekund pred odhodom na odmor je bilo znova vroče pred slovenskim golom, Rasmus Schüller je streljal povsem neovirano, toda naravnost v Handanovića.

Kazen za neučinkovitost: gol Hämäläinena

Nezadovoljen s številnimi nepotrebnimi napakami in predvsem slabo učinkovitostjo v prvem polčasu se je selektor Katanec odločil v nadaljevanju še okrepiti napadalno linijo, ob Dedića in Matavža je postavil še debitanta v dresu z državnim grbom Romana Bezjaka. V 50. minuti je Dedić ustrelil mimo gola, kmalu zatem pa je Katanec posegel še po dveh menjavah: namesto Jokića je v igro vstopil Andraž Struna, namesto Dedića pa še drugi novinec v reprezentančnem dresu Željko Filipović. Kot že nekajkrat v prvem polčasu je bil znova pri strelu Pukki, a se spet ni izkazal. Četrti slovenski rezervist, ki ga je selektor poslal v ogenj, je bil Siniša Anđelković, ki je zamenjal Maroha, prvič pa je priložnost dobil še Martin Milec kot zamenjava za nadomestnega kapetana Miša Brečka (od njega je kapetanski trak prevzel Andraž Kirm). V 78. minuti je imel Matavž odlično priložnost za izenačenje, saj je po podaji Kurtića streljal z glavo, a za las mimo vrat. Še bližje je bil v 81. minuti Bezjak, ki bi lahko vpisal reprezentančni prvenec, a je namesto mreže zatresel le prečko. Kazen je sledila hitro: v naslednjem napadu sta bila v glavni vlogi dva finska rezervista, prvi je ustrelil komaj 18-letni Joel Pohjanpalo, a zadel vratnico, odbite žoge pa ni bilo težko za hrbet nemočnega Handanovića preusmeriti Kasperju Hämäläinenu. Pohjanpalo, ki je kreiral drugi finski gol, je bil sicer na igrišču le šest minut, zaradi poškodbe je moral predčasno pod prho, zamenjal ga je Erfan Zeneli.

V slovenski vrsti z izjemo vratarja Handanovića ni bilo razpoloženega moža, zmaga gostiteljev je povsem zaslužena, Slovenci pa so v 190. uradni tekmi vpisali 76. poraz. Ta na srečno nima nikakršnih posledic, povsem drugače pa bo 6. septembra, ko bo ob 20.30 v Stožicah v dvoboju kvalifikacij za SP 2014 gostovala Albanija.

FINSKA : SLOVENIJA 2:0 (1:0)

Turku - Štadion Ceritas, gledalcev 6500, sodnik Evans (Wales).

Strelca: 1:0 - Moisander (35), 2:0 - Hämäläinen (82).

Finska: Mäenpää, Lampi, Moisander, Pasanen (od 79. J. Ojala), Arkivuo (od 69. Halsti), Schüller (od 61. Hetemaj), Tainio, Ring, Eremenko, Riski (od 46. Hämäläinen), Pukki (od 79. Pohjanpalo, od 85. Zeneli).

Slovenija: S. Handanović, Brečko (od 75. Milec), Kelhar, Maroh (od 63. Anđelković), Jokić (od 52. Struna), Krhin, Kurtić, Kirm, Birsa (od 46. Bezjak), Dedić (od 56. Filipović), Matavž.

Rumeni kartoni: Kurtić (32), Filipović (62), Bezjak (81); Tainio (74), Pasanen (74).