Neville s televizije na igrišče in z ipodi

Nekdanji angleški nogometni reprezentant Gary Neville pogumno začel trenersko kariero pri Valencii.

Objavljeno
03. januar 2016 02.01
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ob odstavitvi Joseja Mourinha pri Chelseaju in ustoličenju Rafaela Beniteza na Realov trenerski stolček ter Jürgena Kloppa na Liverpoolovega je bil prestop Garyja Nevilla iz komentatorskih vrst v prvo bojno gotovo ena od najvznemirljivejših zgodb minulega leta. Neville je že mesec dni trener Valencie.

Mora biti pa res hudo pogumen in drzen. Ali pa ambiciozen, morda nor? Nekdanji angleški reprezentant in bivši zvezdnik Fergusonovega Manchester Uniteda ter pomočnik selektorja Roya Hodgsona se je brez pomislekov in preden je sprejel ponudbo iz Španije, odrekel, reci in piši, 20 milijonom evrov, ki bi jih dobil, če bi še prihodnjih pet let ob ponedeljkih zvečer za televizijsko postajo Sky Sport opravljal temeljite analize nogometnih vikendov. Oddaja Monday Night Football ga je izstrelila v komentatorja št. 1 na Otoku. V njej je seciral tekme, igralce, trenerje od leta 2011. In tudi odlično služil, dva milijona evrov je navrgla letna plača, a je še bila dober milijon nižja od plače Thierryja Henryja, ki se je Sky Sport Teamu pridružil lanskega januarja. Nevillove temeljite in strokovno podkrepljene analize so navduševale vse po vrsti, kar so mu priznavali nekdanji soigralci in tudi trenerji, z Alexom Fergusonom vred.

Lastnik Valencie, singapurski borzni čarovnik Peter Lim (Forbes je njegovo premoženje ocenil na 1,75 milijarde evrov), je bil krivec, da je Nevilla potegnil izza televizijskih zaslonov in ga usmeril na travnik. Lim je stari Garyjev znanec, saj sta se spoznala že leta 2005 na eni od pripravljalnih turnej Manchester Uniteda na Daljnem vzhodu. Odtlej je poznanstvo začelo preraščati v prijateljstvo in tudi poslovno sodelovanje.

»Nisem ga vzel, ker je moj prijatelj, ampak zato, ker je odličen trener,« je zatrdil Lim, ki je že poleti nakazal, kam bi se utegnil obrniti po strokovno pomoč, če se Portugalec Nuño Espirito Santo ne bo zadržal na trenerskem stolčku do konca pogodbe. V strokovni štab je namreč pripeljal Garyjevega brata Phila. Lahko pa je Gary le priskočil na pomoč Limu, da bi poskušal dvigniti moštvo in hkrati morda preizkusiti svoje potenciale v vlogi pravega, in ne televizijskega trenerja. Pogodbo je namreč sklenil le do konca sezone, za pet mesecev, in v tem obdobju bo lahko presodil, ali je že zrel za samostojne trenerske vloge ali pa bo še moral nabirati izkušnje v klubih nižje ravni in kakovosti. Če se avantura ne bo izšla, bo le nekaj dni brez dela. Selektor Roy Hodgson mu je zagotovil, da se lahko pridruži reprezentančnemu strokovnemu štabu za euro v Franciji.

Neville se je podal na pot v neznano. Ferguson je sicer že v biografiji poudaril, da verjame, da bo nekoč uspešen trener, ker je bil že v igralski karieri zvedav in se je vedno temeljito pogovoril o vseh taktično-tehničnih podrobnosti. Skratka, kazal je željo, da bi postal trener.

»V zadnjih štirih letih sem imel veliko ponudb, toda ni bil še pravi trenutek. Želel sem se še učiti. Ampak sedenja pred televizijskimi kamerami in pogovarjanja o nogometu je enkrat konec. Odločil sem se, da stopim iz ozadja v ospredje. Vsi imamo ambicije in sanje. Trening je tisto, o čemer sem ves čas razmišljal,« je med drugim pojasnil razloge, zakaj se je podal v skušnjavo, ki so jo z mešanimi občutki sprejeli tudi navijači Valencie. Prepričani so bili, da je tudi Gary mož iz klana portugalskega superagenta Jorgeja Mendesa, ki je ob Limovem prevzemu Valencie skrbel za strokovni in igralski štab. Pomirjeni so bili šele, ko jih je prepričal, da ne sodi v Mendesov krog.

Morda največja Garyjeva ovira v novi službi, ki jo je začel tudi s tehnološkimi prijemi, saj je vsakemu igralcu dal ipod, pa je jezik. Tudi izkušeni kolegi so ga takoj opozorili, da če resno želi postati trener v Španiji, potem se bo moral naučiti španščine. Zatrdil je, da bo učenje jezika sestavni del njegovega trenerskega posla.

V prvem mesecu delovanja še ni prepričal Špancev, med rojaki pa ima izjemno podporo in zaupanje. Ferguson je bil kajpak najbolj jasen, zakaj mu verjame in zaupa. »Njegove voditeljske sposobnosti so izjemne, je odkrit in zelo marljiv. Ima značaj človeka, ki se ne boji nikogar, in si upa sprejeti velike odločitve, kar je ena najpomembnejših sposobnosti vodij. Želim mu vse najboljše,« je sir Alex svojega nekdanjega varovanca pospremil v novo kariero.