Neymarjev prestop razdvaja nogometno stroko

José Mourinho pravi, da Neymar ni preplačan; drugi se zgražajo nad astronomsko vsoto, ki jo je PSG plačal Barceloni.

Objavljeno
04. avgust 2017 11.19
FBL-ESP-FRA-LIGA-BARCELONA-PSG-NEYMAR
L. Z.
L. Z.
Včeraj zvečer je francoski prvoligaš PSG potrdil, da je Neymar njihov igralec. Francozi, bolje rečeno Katarci, so Barceloni nakazali 222 milijonov evrov, s čimer je Brazilčev prestop za več kot sto milijonov presegel prejšnji najdražji nakup v nogometni zgodovini.

Na novi mejnik so se že odzvali številni trenerji in drugi nogometni funkcionarji. »Mislim, da 200 milijonov funtov za Neymarja ni previsoka cena,« je dejal trener Manchester Uniteda José Mourinho, ki je lani poleti poskrbel za takratni rekordni prestop Francoza Paula Pogbaja iz Juventusa v Manchester United (105 milijonov evrov). »Neymar je eden najboljših nogometašev na svetu. Tako je tržno izjemno močan. Težava pa ni v Neymarju, temveč v posledicah tega prestopa,« meni Mourinho.

United je tudi sam veliko zapravljal v tem prestopnem roku in porabil približno 150 milijonov funtov, 75 milijonov je odštel za Evertonovega napadalca Romeluja Lukakuja in s tem postavil prestopni rekord med angleškimi klubi.

Pričakovano je precej manj odobravanja za prestop poletja pokazal Arsenalov strateg Arsene Wenger. »To je posledica lastništev klubov, ki je popolnoma spremenila nogomet v zadnjih 15 letih,« Wenger opozarja na številne lastnike iz Bližnjega vzhoda in Azije, ki kupujejo evropske klube. Podobnega mnenja je predsednik Bayerna Uli Höness: »Nočem kupiti igralca za 150 ali 200 milijonov evrov. Nočem se pridružiti tej norosti. Temu se bomo popolnoma odpovedali.«

»Čeprav ta prestop dviga veliko prahu glede točnih stroškov, pa lahko čestitamo predsedniku PSG Nasserju Al Khelaifiju in klubu. To je velika stvar za francosko ligo,« je na twitterju zapisal predsednik Lyona Jean-Michel Aulas, ki se ne obremenjuje, da so Lyonovi rivali v svoje vrste zvabili enega najboljših nogometašev ta hip.