Nezaželeni Xavi, Iniesta in Torres

Ob 18. uri bodo izžrebali skupine evropskega prvenstva 2012. Angleški selektor Capello se želi izogniti Španiji, Franciji...

Objavljeno
02. december 2011 10.50
Posodobljeno
02. december 2011 11.45
J. S., šport, D. O., Delo.si
J. S., šport, D. O., Delo.si

Kijev –Le kateri nevtralni nogometni navijač (med slednje bodo junija '12 sodili tudi Slovenci) si ne bi želel videti tako močne skupine, kot bi bila morebitna s Španijo, Nemčijo, Portugalsko in Francijo? Res je, tako neusmiljen bo lahko – glede na jakostno lestvico, ki je oblikovala bobne – današnji žreb skupin za evropsko prvenstvo, ki ga bosta čez pol leta gostili Ukrajina in Poljska. Ples evropske elite bosta 8. junija ob 18. uri v Varšavi odprli Poljska in njen tekmec, vrhunec šampionata pa bo 1. julija ob 20.45 v Kijevu, kjer bo finale evropskega prvenstva.

Španci, ki imajo po zmagah na Dunaju '08 in v Johannesburgu '10 možnost, da kot prvi naslov prvaka osvojijo na treh zaporednih velikih turnirjih, bodo tudi danes najbolj »nezaželeni« tekmeci. Jasno, Barçini zvezdniki Xavi, Andres Iniesta, David Villa, londonski as Fernando Torres in njihovi oprode igrajo kot dobro naoljen stroj. Zdi se, da je najmočnejša ekipa v drugem bobnu vse boljša Nemčija, v tretjem Ronaldova Portugalska in v četrtem Francija.

Na euru bo 31 tekem, na voljo pa je približno 1,4 milijona vstopnic, katerih cena se giblje od 30 do 600 evrov. Razprodane spektakle – UEFA je dobila v prvi fazi prodaje 12 milijonov zahtevkov za vstopnice – bodo gostila po štiri poljska (Varšava, Wroclaw, Gdansk in Poznan) in ukrajinska (Donjeck, Lvov, Harkov, in Kijev) mesta.

Capello se želi izogniti Španiji, Portugalski...

Angleški selektor Fabio Capello je pred žrebom skupin izjavil, da bo prihajajoče EP v marsičem še bolj zahtevno, kot je bilo svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Prepričan je, da se med favorite uvrščajo Francija, Italija in Portugalska, ki na SP niso blestele, a so v zadnjem letu dodobra spremenile svojo ekipo.

»To bo moje zadnje dejanje na klopi Anglije. Iz prve jakostne skupine se želim izogniti Španiji in Nizozemski, še bolj bi bil zadovoljen, da nam žreb nebi namenil niti Portugalske in Francije,« je dejal Italijan na angleški klopi.

Precej manj zahteven pa je bil hrvaški selektor Slaven Bilić, ki meni, da ima vseh 16 reprezentanc realne možnosti, da se prebijejo v veliki finale. »Nehvaležna naloga je izpostaviti reprezentance, s katerimi ne bi želel igrati. Vseh 16 reprezentanc je namreč zelo močnih, zato bo prav vsaka skupina težka,« je dejal Bilić, ki je Hrvaško popeljal na EP preko dodatnih kvalifikacij, v katerih so nadigrali Turčijo.

Tudi nemški selektor Joachim Löw se z žrebom ne obremenjuje, saj se zaveda, da na ples kroglic sam ne more vplivati. »Rezultat žreba bomo sprejeli, kakršen koli pač bo, tudi če dobimo Nizozemsko ali Španijo. Favoritev je veliko, zagotovo v ožji krog ne sodita le omenjeni reprezentanci,« je prepričan Löw.