NHL: Torontu pripadla šesta zimska klasika

Toronto Maple Leafs so na štadionu v Michiganu po kazenskih strelih premagali Detroit Red Wings s 3:2.

Objavljeno
01. januar 2014 23.01
Winter Classic Maple Leafs Red Wings Hockey
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Michigan - Štadion v Michiganu je gostil šesto zimsko klasiko na prostem, na kateri je rekordnih 105.491 gledalcev videlo zmago Toronta nad Detroitom s 3:2 (vrhunci v spodnjem videu).

Junaka tekme sta bila center Tyler Bozak, ki je v rednem delu zadel za vodstvo z 2:1 in v tretji seriji kazenskih strelov dodal zmagoviti go, ter vratar Jonathan Bernier z 41 obrambami.

Toronto je s tretjo zaporedno zmago napredoval na peto mesto v vzhodni konferenci (47 točk), Detroit je nazadoval na šesto (46).

Alfredsson priboril Detroitu prvo vodstvo

»Rdeča krila« so imela pobudo v uvodni tretjini in sprožila več strelov proti nasprotnikovim vratom (13:5), poleg tega so imela tudi dva »power-playa«, vendar je ostalo pri začetnem izidu 0:0.

Detroit je v drugi tretjini vendarle dosegel vodilni gol na tekmi. Šveda Daniel Alfredsson in Henrik Zetterberg sta v 34. minuti izpeljala protinapad, v katerem je Zetterberg z leve strani podal svojemu rojaku, ki ga je plošček zadel v drsalko in končal v mreži.

Toronto je izenačil še pred koncem tretjine, ko je Tyler Bozak v 40. minuti dobil sodniški met v napadalni tretjini, v nadaljevanju akcije pa se je pred nasprotnikovim golom dobro znašel James van Riemsdyk, ki je zadel plošček v zraku in ga poslal pod prečko.

Bozak dokončal preobrat, Abdelkader izsilil podaljšek

Kanadsko moštvo je v 45. minuti izid obrnilo v svojo korist, ko je Dion Phaneuf sprožil z modre črte, ploščku pa je smer spremenil Tyler Bozak. Sodniki so gol priznali, si nato ogledali počasni posnetek, saj je Bozak pri svoji potezi visoko dvignil svojo palico, vendar so sodniki gol potrdili.

Vodstvo Toronta je trajalo do 55. minute, potem ko je Justin Abdelkader izkoristil podajo Brendana Smitha z desne strani in iz neposredne bližine premagal golmana Jonathana Bernierja.

Bozak odločil zmagovalca v tretji seriji kazenskih strelov

Redni del se je tako končal z neodločenim izidom 2:2, zato je sledil podaljšek. V dodatnih petih minutah so bili bližje zmagi Kanadčani, vendar je Codyju Fransonu v zadnji minuti veselje preprečila prečka, zato so o zmagovalcih odločali kazenski streli.

V prvi seriji sta bila neuspešna Daniel Alfredsson (Detroit) in James van Riemsdyk (Toronto), v drugi pa je zadel tako Pavel Dacjuk (Detroit) kot Joffrey Lupul (Toronto). Kanadčani so si zmago priborili v tretji seriji, ko je Tomas Tatar zapravil svoj strel, njegovo napako pa je izkoristil Tyler Bozak.

 

Tekmi 1. januarja

Detroit Red Wings : Toronto Maple Leafs 2:3 (po kazenskih strelih)

Vancouver Canucks :Tampa Bay Lightning 2:4