Ni Neymarja, ni sambe

Argentina izločila Kolumbijo, Paragvaj pa Brazilijo.

Objavljeno
29. junij 2015 00.04
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Santiago – Paragvaj je preprečil veliki polfinale prvenstva Južne Amerike in bo namesto Brazilije v sredo v polfinalu izzval Argentino. Belo-rdeči so zmagali po strelih z bele točke s 4:3 (1:1, 0:1), a so tudi bili boljši na igrišču. Po hitrem golu Robinha v 15. minuti je v 70. minuti z roko igral Thiago Silva in Derlis Gonzalez je izenačil ter tekmo zapeljal v podaljšek.

Dan prej je Argentino dvakrat osrečil Carlos Tevez. Najprej je v sedmi seriji strelov z bele točke zabil odločilni gol proti Kolumbiji, nato pa potrdil vrnitev v domovino k moštvu Boca Juniors. Argentina je bila sicer proti »kofetarjem« za razred boljša.

Ni Neymarja, ni sambe. Brazilija brez prvega zvezdnika je kot juha brez soli. Paragvaj je bil boljši od sosede tudi pred štirimi leti po strelih z bele točke. Še drugič v letu dni se je za »seleçao« eno od velikih tekmovanj izšlo z razočaranjem, če ne kar polomom. »Črni ovci« loterije strelov z 11-m sta bila Everton Ribeiro in Douglas Costa.

Selektor Brazilije Carlos Dunga je poskušal jezne rojake prepričati, da je bil za poraz krivec virus, ki je v moštvu povzročil zdravstvene težave.

»Nekateri so imeli glavobole, drugi bolečine v hrbtu, mišicah. Nekatere je zdelal bolj kot druge in jim omejil sposobnosti. Tudi bruhali so. V tej tekmi smo potrebovali hitrost in mi je nismo imeli,« je dejal Dunga. Je iskal izgovore? »Nič ne vem o tem. Nekateri so morda imeli težave, jaz pač ne,« je zavrgel selektorjevo teorijo Chelseajev branilec Luis Filipe. Da bo zmeda še večja, je vratar Jefferson podprl selektorja. »Vsi smo se zbudili z vročino, glavobolom in bolečinami v mišicah.« Robinho je bil brez dlake jeziku: »Virus je bil ovira, toda ni opravičilo. Lahko bi zmagali z njim ali brez njega,« je dejal edini strelec Brazilije.

Dunga ni prepričal rojakov. Na obzorju je nova revolucija, saj je vrsta uglednih Brazilcev izrazila ogorčenje. »CBF, Dunga je povprečnež, rasist, uničevalec lepega nogometa ...« je bila neposredna igralka in pevka Leandra Leal, sloviti pisatelj Paulo Coelho je s cinizmom pospremil polom: »Načrt je bil naslednji: za vsako ceno so se morali izogniti soočenju z Argentino, da je ne bi premagali.« Podobno je bril norca iz izbrane vrste igralec Tom Cavalcanti: »Če bi jedli manioko, ne bi imeli virusa.«

Paragvaj se je na tem prvenstvu pomeril z vsemi tremi velikimi, Argentino (2:2), Urugvajem (1:1) in Brazilijo. »Argentina je najboljša na svetu. Toda tudi nas je treba spoštovati. Trenutkov za uživanje v zmagi pa ne bo veliko,« je dejal paragvajski selektor, Argentinec Ramon Diaz.