Nič več ujetniki premogovnika

Trener Rudarja Jernej Javornik o novi zgodbi velenjskega kluba.

Objavljeno
27. junij 2015 11.39
Trener jernej Javornik na tekmi med Domžalami in Rudarjem. Domžale 15. oktober 2014.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – »Ustvarjamo novo zgodbo, všečno, močno lokalno obarvano ...« je o stanju pri velenjskem nogometnem prvoligašu povedal trener Jernej Javornik, ki je, tako kot Rudar, tako rekoč na novem začetku. V klubu so sredi tedna opravili primopredajo, starega predsednika Dejana Radovanovića je nasledil Mitja Kamenik.

Iz enega od tradicionalnih nogometnih središč v Sloveniji v minulih tednih niso prihajale obetavne vesti. Odhodi številnih najvidnejših igralcev so se vrstili kot po tekočem traku, staro vodstvo kluba se je upehalo in v temu primernem stanju tudi zapustilo klub. Odšli so Ivan Firer, Dalibor Radujko, Denis Klinar, Aljaž Krefl, Matej Rozman, Nemanja Stjepanović ...

»Zavihali smo rokave. Ni tako hudo, kot se je zdelo, ali pač. Toda tisti, ki smo ostali, in novi ljudje smo polni zanosa in pozitivne energije. Mladi smo. Mislim, da ustvarjamo res nekaj lepega. Ni pa nam bilo lahko, ostali smo tako rekoč brez moštva, zdaj ga počasi krpamo in kar dobro nam gre,« ni ničesar skrival Javornik, ki je izgubil pomočnika in dobil šefa v eni osebi – nekdanji reprezentant Spasoje Bulajić je iz pomočnika glavnega trenerja napredoval v športnega direktorja.

»To je bila ena od mojih želja. Sicer on ni bil moj pomočnik, ampak sodelavec. Delujeva usklajeno, sva kot eno, saj imava enake poglede na to, kako naj deluje klub oziroma njegov športni del. Tu naju čaka trdo delo in prepričan sem, da je prav s Spasojem zavel pravi nogometni veter v klubu. Še naprej mi bo kdaj pa kdaj pomagal na igrišču. Moj novi sodelavec je Ramiz Smajlović,« je povedal o stari in novi navezi, ki se je ob koncu sezone soočila s tem, da je bilo le osem igralcev pogodbeno vezanih s klubom, da so dolgovi veliko breme.

»Kljub vsemu sem izključno optimist. V klubu se oblikuje nova vodstvena skupina, ki je mlada in neobremenjena. Čutim, da smo na pravi poti. Vidim novo zgodbo, ki bo temeljila na širini, ne bo več odvisna izključno od premogovnikov, marveč bo v njen ustroj vpeto širše lokalno okolje. Rudar ne bo samo rudniški klub, ampak veliko več,« je razkril del organizacijske vsebine trener, ki pravi, da mu zmanjkuje ur. »Ne le jaz, vsi bi si želeli, da bi imel dan 30 ur, in ne 24. Delamo kot naviti,« je slikovito opisal svoj urnik in brez strahu zagotovil, da Rudar v novi sezoni ne bo le v vlogi kandidata za izpad.

»Vem, da so nas mnogi po koncu sezone že odpisali, ampak prepričan sem, da bomo sestavili konkurenčno moštvo. Ne za vrh, za dno pa tudi ne. Trda bi nam predla, če bi se odločili izključno za naše fante iz mladinskih vrst. Če sem iskren, z njimi se ne bi mogli kosati z drugimi v 1. SNL. Še v mladinski ligi so bili pri repu lestvice. Nekaj posameznikov, ki kažejo več in obetajo, pa vendarle potrebuje več izkušenj,« je realist trener, ki velja za enega najboljših v ligi.

Do ligaškega štarta je še dobre tri tedne in moštvo se počasi oblikuje. »Še športni direktor in jaz nimava pogodbe, potem si lahko mislite, kako trdo delamo in s kakšnimi težavami se srečujemo. Ampak za naju ni težav, midva veva, da bova ostala rudarja, prepričati je treba še igralce. Ni delavno le na igrišču,« je Javornik razpet med igriščem in »pisarno«, pri čemer je z veseljem razkril, da je najbolj srečen, ker je pridobil zaupanje nekaterih igralcev, Nikole Tolimirja, Rusmirja Dedića, Safeta Jahića in še posebej Klemna Bolhe, ki je eden od najbolj vznemirljivih igralcev mlajšega rodu v SNL.

Rudar z novo podobo na igrišču in z novo na tribunah. To je Javornikova in tudi klubska napoved, ki naj bi na tribune privabila tudi nove, mlajše navijače.