Nič več v Zlatanovi senci

Edinson Cavani je pri Paris Saint-Germainu uspešno stopil v čevlje Zlatana Ibrahimovića in dosegel že sto golov za Parižane.

Objavljeno
04. december 2016 01.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Edinson Cavani je pri francoskem nogometnem prvaku Paris St.-Germainu tri sezone igral v senci Zlatana Ibrahimovića in potrpežljivo čakal na trenutek, ko bo stopil v velike čevlje velikega Šveda. Urugvajec je na izziv, kako se bo kosal s slovesom »sončnega kralja« iz Parka princev, odgovoril sijajno: sredi tedna je zabil že svoj stoti gol za PSG.

Cavanijev sloves izjemnega strelca resda ni zbledel niti ob Ibrahimoviću, toda igralni položaj ob avt črti mu ni omogočal, da bi zabijal še več golov. Po malem je takšne vloge vajen, saj ima tudi v reprezentanci »Ibrahimovića« v podobi Luisa Suareza. Pri PSG se je moral preprosto sprijazniti z dejstvom, da bo zgolj »drugi, tretji« v moštvu, dokler bo prvi Ibrahimović. Bili so dnevi, ko se je komaj brzdal, da ni izbruhnil zaradi drugorazredne vloge. Z nekdanjim trenerjem Laurentom Blancom sta si bila pogosto na nasprotnih bregovih. Kaj pa z Ibrahimovićem?

»Ni res, kar so pravili, da sva se izogibala srečanju iz oči v oči. Ob njem sem se naučil marsikaj novega. Z njim deliti slačilnico in igrati je bilo nekaj posebnega. In bila je velika izkušnja,« je, med drugim, zavrnil govorice, da je bil v sporu s Švedom. Tudi če je bil, se je sčasoma sprijaznil, da prek Švedove karizme ne zlepa ne zgrda ne bo mogel iti in da bo prišel trenutek, ko napadalca bošnjaško-hrvaškega rodu v Parizu ne bo več. Zdaj ga ni več in Cavani se je popolnoma razbremenil se dobesedno vživel v vlogo strelca.

»Tudi zame je bil velik izziv, da ga pripravim za novo vlogo. Veliko sva o tem govorila in prepričan sem, da zmore še več,« je po jubilejnem stotem golu za pariški klub o svojem dragocenem varovancu povedal trener Unai Emery. Zaščitniško je najprej pojasnil, da se ob Ibri nikomur ne bi godilo bolje. »Toda povsem razumljivo je bilo, da je bil v njegovi senci. Ibrahimović je bil preveč pomemben igralec za klub in tudi uspešen,« je še spomnil španski trener, ki se privaja na novo vlogo trenerja v klubu z velikimi ambicijami in veliko denarja.

Cavani, nekoč tudi Ibrahimovićev tekmec v italijanskem prvenstvu, ima povsem enako vlogo v napadu, kot jo je imel njegov razvpiti predhodnik. Veliko svobode ima in lahko izbira, kdaj bo stekel, kje se bo gibal, komu in kdaj bo podal ... Ima takšna pooblastila, da lahko ošteje tudi soigralca, če ne dobi pravočasno žoge. Da si je zaslužil takšen status, pomeni, da so se vodilni v klubu dobro pripravili na menjavo osrednjega napadalca in strelca. Edino, na kar niso imeli vpliva in možnosti, razen če bi lahko pripeljali Ronalda ali Messija, je bilo, da je Ibrahimović predstavljal velik magnet za navijače in medije. Cavani v tem nikoli ne bo dosegel orjaka iz Malmöja.

Napadalca zaznamujejo goli in tudi Cavanija so skozi vsa obdobja igranja v Evropi. Toda najpomembneje je, da je nekdanji ljubljenec navijačev Palerma in Napolija razmeroma brez težav stopil iz Ibrahimovićeve sence. »Pritisk? Ne. Vsak igralec ima svoj način igre. Odhod Ibrahimovivća je meni predstavljal izziv, motiviral me je, da dajem vse od sebe, da zmagujem, zabijam in osvajam lovorike. To je druga stran pritiska. Nanj gledam tudi takole: klub je zame plačal ogromno denarja in jaz sem napadalec, ki mora zabijati gole,« je samozavestno pojasnil svojo filozofijo in dodal, da mu je veliko pomagala tudi trenerjeva, ki temelji na napadalni igri. »Igramo bolj neposredno proti vratom.«

Matador je že ujel Rocheteauja

Edinson Cavani (roj. 14. februarja 1987 v mestu Salto) je v dobrih treh sezonah po številu golov za PSG na tretjem mestu najboljših strelcev ujel Dominiqueja Rocheteauja. Za sto golov v vseh tekmovanjih je napadalec z vzdevkom Matador potreboval 166 tekem in za Portugalcem Pauleto zaostaja devet golov. Na vrhu je prepričljivo Ibrahimović, ki je zabil 156 golov. V tej sezoni je Cavani na 18 tekmah zabil 19 golov. V ligi je že pri številki 14. Njegov prestop iz Napolija v PSG velja za dvanajstega največjega, potem ko je francoski klub Napoliju plačal kar 64 milijonov evrov odškodnine. Pred tem je Napoli zanj odštel 17 milijonov evrov. V Evropo ga je pripeljal Palermov predsednik Maurizio Zamparini.