Nič več zastojev in trobljenja

Današnji tekmi nogometne lige prvakov: za PSG in Chelsea je evropska krona še edini motiv te sezone.

Objavljeno
08. marec 2016 19.57
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

London – Zaključek klubske sezone bodo nogometaši Chelseaja in PSG pričakali z enako osredotočenim pogledom na ligo prvakov. Naslov evropskega prvaka je edino, kar jim v tem trenutku še predstavlja motivacijo.

Toda obstaja pomembna razlika. Nogometaši Chelseaja sanjajo o ligi prvakov, ker so vse ostalo zdavnaj zavozili, medtem ko je PSG v Franciji tako dominanten, da je državni naslov odkljukal že jeseni. V podobni situaciji so skoraj vsi preostali glavni kandidati za lovoriko evropskega prvaka. V Španiji je jasno, da bo naslov spet osvojila Barcelona in da bosta v ligi prvakov prihodnje leto gotovo tekmovala tudi Real in Atletico. Do konca prvenstva ne bo nobene drame več, zato je v mislih le še elitni evropski pokal. Kanček več drame je v Nemčiji pri Bayernu, a Bavarci so pred dnevi zdržali pritisk na gostovanju pri Borussii v Dortmundu, s čimer spet lažje dihajo. Še najbolj trepeta Juventus, ki mora gristi na vso moč v domačem prvenstvu in v ligi prvakov. Toda če stara dama prihodnji teden izpade, bo jasno, da bodo evropski naslov lovili le še klubi, ki bodo vse misli, moči in želje usmerili v ligo prvakov. V državnem prvenstvu bodo z rezervnimi postavami hranili moči, najbolj spektakularne poteze pa bodo skušali uprizoriti na evropskih prizoriščih.

V Parizu je takšen vzorec že opazen. Na prvi tekmi osmine finala so z 2:1 ugnali Chelsea, nakar je vezist Marco Verratti v francoskem prvenstvu odigral le še en polčas. Moči je hranil, da je lahko znova v moštvu za povratni obračun v Londonu, kjer se mu bo pridružil tudi neutrudni Blaise Matuidi, ki prav tako ni igral na zadnji ligaški tekmi za PSG. Prvo priložnost v članski kategoriji je zato dobil novi up Christopher Nkunku (letnik 1997), trener PSG Laurent Blanc pa je potrdil, da je vse moči usmeril v obračun s Chelseajem. »To je najpomembnejša tekma v sezoni,« je dejal nekdanji branilec francoske reprezentance, ki že vso sezono načrtno razporeja igralni čas med čim več nogometašev.

Kljub temu je malo možnosti, da bosta Verratti in Matuidi danes v začetni postavi, kar bi pomenilo, da bosta na stadionu Stamford Bridge začela Javier Pastore in Adrien Rabiot. Nobenih težav nima Blanc v obrambi in napadu. Zadaj bosta stala Brazilca Thiago Silva in David Luiz (znova se vrača na Chelseajevo trato), spredaj Zlatan Ibrahimović in Angel di Maria. Pri Chelseaju bo manjkal branilec John Terry, medtem ko naj bi bil nared Pedro Rodriguez.

Član pariške zvezdniške zasedbe je tudi Edinson Cavani, ki je očitno tisti mož, ki so ga na Otoku izbrali za tarčo, kako vnesti nemir v moštvo PSG. Angleški mediji so se ravno v teh dneh razpisali, kako je urugvajski napadalec največja poletna želja Chelseaja. Toda z enako mero so vrnili v Franciji, kjer so na površje spravili zgodbo, da PSG želi Diega Costo, španskega napadalca Chelseaja. Tovrstna medijska natolcevanja so očitno še edina možnost, če hočeš v nasprotni tabor vnesti nekaj nemira. Nogometaši so postali preveč odmaknjeni in zaščiteni, zato niso več mogoči triki »dobrodošlice«, ko se je avtobus z gostujočimi igralci zataknil v gneči, s čimer je več ur stal v zastoju, ali ko so navijači celo noč trobili okoli hotela in motili spanec tekmecem.