Niersbachu enoletna prepoved delovanja v nogometu

Nekdanji predsednik Nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach je bil kaznovan zaradi nepravilnosti pri dodelitvi SP 2006.

Objavljeno
25. julij 2016 18.45
Germany Soccer Niersbach Ban
M. Ž.
M. Ž.

Berlin - Etična komisije Svetovne nogometne zveze (FIFA) je nekdanjemu predsedniku Nemške nogometne zveze (DFB) Wolfgangu Niersbachu v zvezi z nepravilnostmi pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji za leto dni prepovedala delovanje v nogometu na nacionalni in mednarodni ravni.

Preiskovalci so pri podelitvi organizacije svetovnega prvenstva našli številne nepravilnosti, še posebej v oči bode nepravilno izveden prenos 6,7 milijona evrov, ki so jih Nemci prek tedanjega prvega moža Adidasa Roberta-Louisa Dreyfusa nakazali na račun Fife.

Nemci so zavrnili namigovanja o kupovanju glasov, njihova razlaga je bila, da je bil znesek namenjen kulturnemu programu Fife.

65-letni Niersbach, ki je bil v času teh dejanj podpredsednik organizacijskega komiteja, je po izbruhu škandala prevzel odgovornost za napake in odstopil s predsedniškega položaja DFB.

Pododbor za razsodbe etične komisije Mednarodne nogometne zveze je predlagal, da se Niersbacha kaznuje z dvoletno kaznijo, a je prejel le enoletno kazen. Nekdanju predsedniku DFB se tudi ta kazen zdi pretirana:

»Ta odločitev se mi zdi zelo stroga, mislim, da je celo pretirana. Posvetoval se bom z odvetniki in potem videl, ali bom uporabil pravna sredstva in se pritožil,« je dejal Niersbach.