Nikolić je odšel! Mandarić junija ali septembra?

Rasistična opazka je šla prek roba, trener NK Olimpija bo do nadaljnjega dosedanji pomočnik Radoje Smiljanić.

Objavljeno
19. april 2016 02.08
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Marko Nikolić ni več trener Olimpije, namesto nespretnega Beograjčana pa bo do nadaljnjega moštvo vodil njegov pomočnik Radoje Smiljanić. Predsednik kluba Milan Mandarić ni imel druge izbire, kot da se razide z Nikolićem. Njegova opazka »idiot črni« za Blessinga Elekeja je odmevala prek meja.

Na razburkanem morju je za krmilo zeleno-bele barke stopil prvi kapitan Mandarić. Športni direktor Ranko Stojić se je v najbolj razburljivem obdobju kluba v sezoni umaknil v ozadje, a že danes naj bi se prelevil tudi v trenerja in pomagal na treningih, medtem ko je ugledni poslovnež prevzel vajeti v svoje roke in v nagovoru sedmi sili pojasnil svoje poglede in odločitev na razburljive dogodke.

»Ta novinarska konferenca v veliki in lepi Olimpiji ni ena od najsrečnejših. Z Nikolićem sva se dopoldne pogovorila in se sporazumela o tem, da bo odstopil. Odločitev ni bila lahka, toda nisem imel druge možnosti. Nisem mogel obiti napake, ki se ne tolerira. On je naredil napako, ki se mora plačati, a je dober človek in vrhunski trener,« je Mandarić umirjeno in čustveno pojasnil, zakaj je moral oditi njegov 36-letni varovanec, ki je lanskega decembra zamenjal Marijana Pušnika. Več kot očitno je bilo, da je bil za Nikolića usoden odmev v tujini, Mandarićev ugled velikega gospoda zunaj slovenskih meja in predvsem v Angliji, zaradi katerega si predsednik ni smel privoščiti, da bi trenerju odpustil njegov izpad. Posredno je to priznal.

»Spraševali so me, ali sem spremenil svoja načela, saj sem vseskozi vlekel poteze, ki so bile najboljše za klub. Pritiskov ni bilo, vzel sem si le čas za premislek. Želimo si biti spoštovani in pokazati moramo, zakaj. Že 50 let sem v nogometu, a v takšnem položaju še nisem bil. Ni lahek, marveč zelo težak,« je razmišljal predsednik in se postavil v vlogo najbolj odgovornega moža v klubu. »Sem na ognjeni črti, da sem kriv in odgovoren za vse,« je bil slikovit ameriški poslovnež, ki je prišel v Ljubljano, da bi izpeljal projekt o evropski Olimpiji.

Med besedami je bilo vendarle zaslutiti, da bi lahko Olimpija že poleti ostala brez predsednika, ki na Otoku, kjer je na noge postavljal Portsmouth, Leicester in Sheffield Wednesday, vedno lahko najde rezervni klub za oživljanje.

»Zavedati se je treba, da je klub nad vsemi. Ne igralci ali posamezniki, klub je prvi. Igralci bodo odšli, morda bom odšel junija ali septembra tudi jaz, klub bo ostal,« je Mandarić nekoliko nerodno poskušal opredeliti pomen kluba. Toda kančkov dvoma o tem, da bi se lahko poleti razpletel najbolj črni scenarij, se vendarle ni razblinil. Mogoče jih je povezati s tem, da Nikolićevega naslednika še ni našel oziroma ga ni iskal nikjer drugje in da ga je našel v zeleno-belem ognjišču. Do nadaljnjega bo v vlogi glavnega trenerja namreč kar Nikolićev pomočnik Radoje Smiljanić.

»Za zdaj ne morem odgovoriti, kdo bo novi trener. V tem trenutku nimam še nobene zamisli. Do konca tedna bomo videli,« se je dotaknil trenerske kombinatorike.

Olimpija bo do konca sezone odigrala še šest prvenstvenih tekem in pred Mariborom brani prednost dveh točk. Prvaki imajo še eno žezlo v ognju, in sicer pokalno tekmovanje, v katerem bodo jutri v Ljudskem vrtu lovili zaostanek z 1:2 v Zavrču in uvrstitev v finale.

Misija »lovorika Olimpiji« ostaja edini klubski in Mandarićev cilj, zaradi česar se je sestal s petimi, šestimi najvplivnejšimi igralci v moštvu. »Ob prihodu v Ljubljano sem rekel, da mora biti Olimpija tako v Sloveniji kot v Evropi vrhunski klub in zgled drugim. Prepričan sem, da igralcev te težave ne bodo preveč zmedle in bodo osvojili naslov prvaka. Nimam razloga, da ne bi verjel v to. Moja dolžnost je, da jih sprostim, da se lahko osredotočijo na svoje predstave.«

Naslov prvaka bi bil za Olimpijo resnično pravi podvig, potem ko je že bolj ali manj znano, da bi lahko Eleke v najboljšem primeru igral le na zadnji tekmi. Zaradi natrgane stegenske mišice se bo zdravil najmanj tri do štiri tedne, Olimpija pa v kadru nima niti enega izrazitega napadalca več. Zadnje, 36. kolo bo 22. maja, dva tedna prej (7.) pa veliki derbi v Stožicah.