Nizozemska je aktivirala upokojenca

Kvalifikacije za SP: Že danes tekme v skupinah A, B in H.

Objavljeno
30. avgust 2017 21.20
BRAZIL-WORLDCUP/
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – S 7. kolom v skupinah A, B in H se bo drevi začel kvalifikacijski paket tekem za svetovno prvenstvo v Rusiji prihodnje leto, ki se bo zavlekel do torka.

Kdo bi si mislil, tudi tako uspešna nogometna sila, kot je Nizozemska, se težko sooča s tem, da caplja za tekmeci iz najvišjega razreda. Dvoboj s Francijo v Parizu so Nizozemci označili kot boj Davida z Goljatom. Evropski podprvaki iz lanskega domačega eura so izraziti favoriti, z zmago bi ubili dve muhi na en mah: Nizozemce, še leta 2010 finaliste SP, bi izločili iz boja za prvo mesto v skupini, sebe pa zapeljali tik pred vrata Rusije. Francozi so bili boljši tudi v gosteh.

Domači tabor se je otepal prestopne mrzlice. »Raje bi videl, da bi se končal prej. Trpimo vsi, klubski trenerji in selektorji,« je bil odkrito nejevoljen selektor Francije Dider Deschamps. »Tricolore« in Francijo je tresel prestop Kyliana Mbappeja in se je razrešil kar v francoskem vadbenem centru v Clairefontaine z zdravniškim pregledom. Najstniško odkritje minule sezone bo v tej le posojen Paris St. Germainu, po njej pa bo pariški klub plačal kar 180 milijonov evrov odškodnine za igralca, ki je odraščal v Parizu. »Zneski so smešni, ampak ni kriv igralec, to je stvar obeh klubov. Pomembno je, da bo ostal v Franciji,« je še dodal Deschamps. Nizozemci se kar ne morejo načuditi, da je njihov najdražji igralec Davy Klaassen za prestop iz Ajaxa v Everton stal le 27 milijonov €. Petkrat manj od še enega francoskega rekorderja poletja Ousmaneja Dembeleja, ali da je njihova reprezentanca vredna 350 milijonov € manj – 293:652.

Po klavrnem štartu in menjavi selektorja je veteran med trenerji Dick Advocaat zbral vse sile, da poskušajo rešiti, kar se da. Za bitko za Rusijo in za senzacijo na Stade de France je aktiviral tudi upokojenca Robina van Persieja.

Današnji pari, skupina A: Bolgarija – Švedska, Francija – Nizozemska, Luksemburg – Belorusija; B: Madžarska – Latvija, Portugalska – Ferski otoki, Švica – Andora; H: Belgija – Gibraltar, Ciper – BiH, Grčija – Estonija.