Goriški rezervist Finocchio snel pokalni skalp Mariboru

Dva gola za goriško zmago nad Mariborom je prispeval rezervist Francesco Finocchio, ki je v igro vstopil šele v 73. minuti.

Objavljeno
21. maj 2014 19.33
Posodobljeno
21. maj 2014 19.45
Nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Koper - Nogometaši Gorice so tretjič doslej slovenski pokalni zmagovalci. Prvi dve lovoriki, ki so jih osvojili takoj po prelomu tisočletja, so oplemenitili v današnjem finalu na Bonifiki, kjer so z 2:0 (0:0) na kolena spravili branilce naslova in stare/nove državne prvake iz Maribora. Ključno potezo je Italijan na novogoriški klopi Luigi Apolloni povlekel v 73. minuti, ko je na igrišče poslal rezervnega napadalca, mladega Italijana Francesca Finocchia, ki je nedavno dopolnil 22 let, tokrat pa se je trenerju za zaupanje zahvalil z dvema goloma v sedmih minutah razmaka: prvič je bil uspešen v 79. in drugič v 86. minuti.

Četa trenerja Anteja Šimundže je neuspešno lovila deveto pokalno lovoriko in tretjo v nizu, s katero bi lepo zaokrožila turbulentno, toda uspešno sezono. A severnoprimorski kolektiv je prišel na tekmo leta ostro nabrušen, »navsezadnje se v finalu igra zato, da se zmaga,« so pred obračunom poudarjali pri Gorici, ki se je tekmecu maščevala za sobotni prvoligaški poraz (1:2), ki pa tako ali tako ni odločal o ničemer več. Moštvi sta si torej razdelili lovoriki (in Evropo): vijolicam je pripadla ligaška, vrtnicam pa pokalna. Mimogrede: še nikdar prej se zasedbi nista udarili v pokalnem finalu.

PRVI POLČAS

V živahnem začetku so bili nekaj minut agilnejši Primorci, a je državni prvak hitro vzpostavil ravnotežje in prevzel pobudo. Prvič je bilo zares vroče v 16. minuti, ko je Mitja Viler z leve ostro podal v kazenski prostor, žoga je spremenila smer, potem ko se je odbila od enega od goriških branilcev, nato pa zletela tik mimo vrat.

Goričani - v začetni enajsterici je bil zgolj en Slovenec, Amedej Vetrih - so se v lepi priložnosti znašli v 18. minuti, ko je sodnik Damir Skomina dosodil indirektni prosti strel po nepazljivosti v obrambi vijoličastih, ko je Aleksander Rajčević z drsečim štartom posredoval pred Massimom Codo in žogo preusmeril proti svojemu vratarju Jasminu Handanoviću, ta pa jo je prijel z rokama. Priložnost je iz prostega strela skušal izkoristiti Gianluca Lapadula, a žoga ni našla poti v mrežo mimo desetih tekmečevih igralcev na golovi črti.

Že v 26. minuti so bile vrtnice vnovič blizu vodilnega gola. Marco Modolo je še s svoje polovice sprožil dolgo podajo proti Codi, ki je bil hitrejši od svojega čuvaja. Handanović je stekel iz vrat, a popolnoma napačno ocenil let žoge, ki ga je preskočila in bi mirno končala v mreži, če ne bi čuvaj mariborske mreže hitro popravil prejšnje napake in z zadnjimi napori žoge izbil v kot.

Vijolice so vrnile v 37. minuti, ko si je hudo napako privoščil Alessandro Favalli in žogo poklonil Daretu Vršiču, ki je ušel po desni strani in v sredini s podajo iskal Marcosa Tavaresa, ki pa se mu ni posrečilo preriniti do žoge. Tik pred odmorom se je severnoprimorski klub, ki je favoriziranemu tekmecu cel polčas uspešno kljuboval, nekoliko upehal, kar so poskušali Mariborčani zkoristiti s prodori po bočnih položajih. V 44. minuti si je Nusmir Fajić zaradi namerne igre z roko prislužil rumeni karton.

Prvi polčas torej ni ponudil golov, pač pa srčno in borbeno igro s priložnostmi na obeh straneh. Predvsem Goričani pa so dokazali, da bodo na zanje najpomembnejši tekmi sezone trd oreh močno favoriziranemu državnemu prvaku Mariboru, pri katerem ni bil nared za nastop Marko Šuler, Jean-Philippe Mendy je začel na klopi, je pa zdravniška služba usposobila vsaj Željka Filipovića.

DRUGI POLČAS

Živahna igra se je nadaljevala tudi po glavnem odmoru (trenerja tedaj še nista prevetrila enajsteric), prvič pa je zares na tribunah završalo v 56. minuti, ko sta druga za drugo nevarni akciji zrežirali obe ekipi. Najprej je bilo vroče pred goriškimi vrati, a so branilci strel Filipovića blokirali, v hitrem protinapadu pa je Lapadula pobegnil Vilerju in z leve prodrl vse do Handanovića, ki je s skrajnimi napori mrežo ohranil nedotaknjeno.

V 59. minuti si je kazen rumene barve prislužil Abel Gigli, ki si je privoščil oster prekršek, nekoliko pozneje pa še njegov soigralec Luca Berardocco. Sicer so se Goričani v začetku drugega dela nekoliko potegnili v obrambo in prežali na protinapade, Maribor pa je narekoval ritem igre. Vrtnice so v 69. minuti izpeljale domiselno akcijo, ko je Vetrih lepo zaposlil Ronalda Vanina, ta pa je sredi kazenskega prostora našel Codo, ki je poskusil z glavo, a se je z odlično obrambo izkazal Handanović.

Na drugi strani se je v lepi priložnosti znašel Fajić, a meril na tribune. V 73. minuti se je trener Gorice Luigi Apolloni odločil za prvo (italijansko) menjavo, iz igre je povlekel Filippa Bonipertija, namesto njega pa na igrišče poslal Francesca Finocchia. Dolgo ni ostal dolžan niti mariborski trener Ante Šimundža, ki je v 77. minuti v ogenj namesto Gorana Cvijanovića poslala Damjana Boharja.

!!!!! In Apolloni se je resnično izkazal z nosom za menjave. Njegov adut s klopi Finocchio je namreč le šest minut po tem, ko je stopil na teren, zadel za vodstvo Gorice. Hiter napad je začel najboljši igralec prvoligaške sezone Coda, ki je idealno zaposlil Finocchia. Ta je povsem neoviran stekel proti Handanoviću in ga brez težav ukanil. Gorica je vodila z 1:0, branilci lovorike so se znašli v težavah.

Šimundža je hitro reagiral in skušal z menjavo poživiti napad: Aleša Mertlja je zamenjal Francoz Jean-Philippe Mendy. Prav nasprotno pa je Apolloni zaprl formacijo, namesto Lapadule in Vetriha sta v končnici na igrišče vskočila Alen Jogan in Bruno Leonardo Vicente.

Mariborčani so vse sile usmerili v napad, s tem pa preluknjali lastno obrambo, kar so tekmeci v finišu znali še enkrat kaznovati. In krvnik je bil znova rezervist Finocchio. V 86. minuti je izkoristil napako Brazilca Arghusa, se dokopal do žoge in še v drugo spravil na kolena Handanovića. Jasno je bilo, da so vijoličasti oddali pokalno lovoriko, pa čeprav so v poslednjih izdihljajih še poskušali nemogoče, pri tem pa so jih do zadnjega bodrili tudi navijači.

In primorsko/italijansko rajanje na Bonifiki se je lahko začelo. Prvič po dvanajstih sušnih pokalnih letih ...

»Fantje so bili izjemni, od sebe so dali še več kot običajno. Pokazali so veliko srce, igrali zelo dobro in na kolena spravili državnega prvaka. Vedeli smo, da bo treba za uspeh odigrati popoln dvoboj. Uspeh je prišel kljub vsem težavam, ki so nas pestile predvsem na začetku sezone zaradi sestavljanja ekipe,« se je smejalo trenerju Gorice Luigiju Apolloniju.

»Obračun je bil taktičen z obeh strani, oboji smo bili pripravljeni na takšno tekmo. Mi smo imeli več od igre, a priložnosti nismo znali izkoristiti. Gorica nas je kaznovala iz enega protinapada, bila je spretnejša in srečnejša. Bili smo polno motivirani, fantje so upravičili igranje v finalu. Malo so resda povesili glave, a za njimi je odlična sezona, ki bo šla v zgodovino,« pa je poudaril trener Maribora Ante Šimundža.

MARIBOR : GORICA 0:2 (0:0)

Štadion Bonifika, gledalcev 3500, sodnik Skomina (Koper),

Strelec: 0:1 - Francesco Finocchio (79.), 0:2 - Francesco Finocchio (86.).

Maribor: J. Handanović, Cvijanović (od 77. Bohar), Mertelj (od 81. Mendy), Milec, Rajčević, Tavares, Vršič, Fajić, Filipović, Arghus, Viler.

Gorica: Cordaz, Vanin, Favalli, Berardocco, Modolo, Gigli, Lapadula (od 83. Jogan), Vetrih (od 85. Vicente), Misuraca, Boniperti (od 73. Finocchio).