Nogometna tržnica: Berbatov za dve leti k Fulhamu, City močnejši za pet članov, Birsa prestopil v Torino

Angleška moštva so bila zadnji dan poletnega prestopnega roka zelo dejavna, nov klub so našli tudi trije Slovenci.

Objavljeno
31. avgust 2012 11.11
Posodobljeno
31. avgust 2012 11.35
D. O., M. Ž., Delo.si
D. O., M. Ž., Delo.si

London - Ob polnoči se je iztekel poletni prestopni rok, ki je zadnji dan prinesel številne prestope nogometašev, med drugimi so bli vpleteni tudi trije Slovenci.

Novega delodajalca je našel reprezentant Valter Birsa, ki je Genoo zamenjal za drugega prvoligaša, moštvo Torina. »Končno je konec, podpisal sem za Torino. Forza Toro!»je na socialnem omrežju Twitter zapisal 26-letni Birsa, ki bo pri novem klubu igral kot posojen igralec.

Svoje moštvo je zamenjal tudi reprezentančni vezist Aleksander Radosavljević, ki bo še naprej igral v nizozemski ligi, saj je ADO Den Haag zamenjal za VVV-Venlo. Slednji je novo sezono začel slabo, saj po treh prvenstvenih kolih še nima zmage in je na petnajstem mestu.

Slovenski nogometaš Kevin Kampl, član reprezentance do 21 let, bo kariero nadaljeval pri avstrijskem Salzburgu. Dosedanji član nemškega drugoligaša Aalena je z avstrijsko ekipo podpisal pogodbo do leta 2016.

Salzburg je svoje vrste okrepil še s senegalskim reprezentantom Sadiom Manejem iz Metza, Brazilcem Rodneijem iz Kaiserslauterna in ganskim reprezentančnim branilcem Isaacom Vorsahom, ki je nazadnje igral za nemški Hoffenheim, Salzburg pa je zanj odštel štiri milijone evrov.

Andy Carroll iz Liverpoola v West Ham

Tako je že jasno, da bo Liverpool zapustil najdražja okrepitev v zgodovini kluba Andy Caroll, ki hkrati velja tudi za najbolj zgrešen nakup. Redsi so visokoraslega napadalca kupili januarja preteklo leto za kar 35 milijonov funtov, a Caroll ni upravičil visokih pričakovanj.

Ko so na mesto trenerja imenovali Brendana Rodgersa, je novi strateg že v prvih izjavah namignil, da 23-letni napadalec ne sodi v njegov koncept igre. Tako sedaj vnovič odhaja na posojo, saj bo v novi sezoni nosil dres West Hama. »Želim si igrati tekme in dosegati gole, zato že nestrpno pričakujem prvo priložnost. Trenerja Sama Allardycea poznam že od prej, kot tudi nekaj igralcev, tako da mislim, da se bom hitro vklopil v moštvo,« se novega izziva veseli Caroll.

Berbatov in Richardson v Fulham

Bolgarski napadalec Dimitar Berbatov je končal ugibanja o tem, ali bo morebiti zavrnil Fulham in prestopil v Tottenham. Nekdanji član Manchester Uniteda, za katerega je na 149 tekmah dosegel 56 golov, je s Fulhamom podpisal dvoletno pogodbo, tako da bo spet združil moči s trenerjem Martinom Jolom, ki ga je vodil pri Tottenhamu. (Bolgarov komentar po prestopu k Fulhamu si oglejte v spodnjem videu).

Fulham se je okrepil tudi s 27-letnim nogometašem Kieranom Richardsonom, ki je v dosedanji karieri igral za Manchester United, West Bromwich Albion in Sunderland, z novimi delodajalci pa je podpisal triletno pogodbo.

City močnejši za pet igralcev, poslovil se je od treh

Angleški nogometni prvak Manchester City je zadnji dan poletnega prestopnega roka v svoje vrste pripeljal kar pet novih igralcev.

Kot prvi je to posal Scott Sinclair, 23-letni krilni igralec, ki je na olimpijskih igrah v Londonu zastopal reprezentanco Velike Britanije, v moštvo pa prihaja iz Swanseaja. Pri Cityju so nato potrdili prihod Brazilca Maicona. 31-letni bočni branilec je v svoji karieri igral za za Cruzeiro, Monako in Inter, njegov prestop pa naj bi bil vreden približno 3,7 milijona evrov.

Tretji novi član je postal Srb Matija Nastašić, 19-letni osrednji branilec, ki v Manchester prihaja iz Fiorentine. V dogovor moštev je bil vključen tudi Črnogorec Stefan Savić, ki bo okrepil italijanskega prvoligaša. Peti nogometaš, ki so ga pripeljali aktualni prvaki, je izkušeni vratar Richard Wright, nazadnje pa bo City zastopal še Javi Garcia, za katerega so v angleškem moštvu odšteli približno 20 milijonov funtov.

Španski nogometaš, ki se najbolje znajde na položaju defenzivnega branilca, je zadnje tri sezone igral za Benfico, pred tem pa je bil član Osasune madridskega Reala.

Poleg Savića, ki bo nosil dres Fiorentine, sta iz Cityja odšla še Nizozemec Nigel De Jong, novi član Milana, in Roque Santa Cruz, ki je prestopil k Malagi.

Hernandez okrepil Swansea

Angleški nogometni prvoligaš Swansea je v svoje vrste pripeljal 27-letnega Španca Pabla Hernandeza, dosedanjega člana Valencie, za katerega so morali odšteti 5,55 milijona funtov, kar je nov klubski rekord. Hernandez je s Swanseajem podpisal triletno pogodbo.

Tottenham pripeljal Llorisa in Dempseyja

Londonski Tottenham si je zadnji dan prestopnega roka zagotovil usluge Clinta Dempseyja in Huga Llorisa. Prvi je ameriški nogometaš, ki se je uveljavil v dresu Fulhama, za katerega je na 224 tekmah dosegel 60 golov. Čeprav naj bi bil Dempsey blizu prestopa v Liverpool, pa je na koncu končal pri Londončanih.

Njih bo zastopal tudi 25-letni francoski reprezentančni vratar Lloris, ki je za galske peteline zbral 38 nastopov, zadnja štiri leta pa je bil član Lyona.

Bendtner se seli k Juventusu

Aktualni italijanski prvak Juventus se je na zadnji dan poletnega prestopnega roka okrepil z napadalcem Nicklasom Bendtnerjem. Danski nogometaš je danes pripotoval v Torino, kjer je dokončal zdravniški pregled, pri stari dami pa bo igral kot posojen igralec.

Krepi se tudi Malaga

Ambiciozna Malaga, ki bo v novi sezoni igrala tudi v prestižni ligi prvakov, je uspela pripeljati dve kakovostni okrepitvi, ki jih bo v tem najmočnejšem klubskem tekmovanju še kako potrebovala. Izkušeni Argentinec Saviola je s španskim klubom podpisal enoletno pogodbo, andaluzijsko moštvo pa je okrepil še Santa Cruz, ki pri Manchester Cityju ni dobil priložnosti.