Nogometna tržnica: Cavani in PSG poskrbela za rekordni prestop poletja

Francoski nogometni prvak PSG je za 64 milijonov evrov iz Napolija odkupil urugvajskega napadalca Edinsona Cavanija.

Objavljeno
16. julij 2013 16.14
FBL-ITA-SERIEA-NAPOLI-ATALANTA
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Pariz - Urugvajski nogometaš Edinson Cavani je z vodstvom kluba Paris St. Germain že podpisal petletno pogodbo, vredno 64 milijonov evrov. To je je nov francoski rekord, pa tudi najvišja odškodnina tega poletnega prestopnega roka. Doslej je za najdražji prestop poskrbel Monaco, ki je za 60 milijonov odkupil Kolumbijca Radamela Falcaa iz Atletica.

Cavani je v dresu drugouvrščenega moštva v italijanskem nogometnem prvenstvu navduševal zadnje tri sezone, ko je tudi zabil kar 78 golov v serie A.

To je prva večja okrepitev za ekipo Laurenta Blanca. »Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi omogočili ta prestop. Gre za odličen projekt. Hvaležen sem tudi vodstvu Napolija. V klub prihajam z veliko veselja, samozavesti, z željo po zmagah in motivacijo za osvajanje lovorik,« je na predstavitveni novinarski konferenci povedal 26-letni nogometaš.

Busquets ostaja v Barceloni

Španski vezist v vrstah Barcelone, Sergio Busquets, je na svoj 25. rojstni dan s katalonskim velikanom podpisal novo pogodbo, s katero bo v moštvu ostal do konca sezone 2017/18.

Barcelona je v Špančevo pogodbo vključila tudi možnost podaljšanja le-te za eno leto, kot tudi odkupno klavzlo v višini 150 milijonov evrov.

Sergio Busquets je svojo celotno kariero preživel pri Barceloni in prve nogometne korake naredil v njeni nogometni šoli La Masia, za prvo moštvo pa je od leta 2008 vknjižil 238 nastopov in dosegel osem golov. Španski reprezentant je s katalonskim klubom osvojil štiri prvenstvene naslove, dva španska pokala in dve lovoriki lige prvakov.

Fabregas želi ostati

Trener Barcelone Tito Vilanova je na današnji novinarski konferenci spregovoril o prihodnosti Španca Cesca Fabregasa. Zanj se zanima aktualni angleški prvak Manchester United, ki je Kataloncem za njegov odkup ponudil 30 milijonov evrov. Fabregas je sicer dejal, da je srečen v Barceloni in ne želi oditi, toda če Katalonci sprejmejo ponudbo se bo pač znova preselil, poroča Sky Sports.

»Zavedam se, da je Cesc prejel ponudbe drugih moštev, a mi je dejal, da želi ostati. Noče iti drugam, četudi mu ponujajo veliko denarja in visoko minutažo. Ve, da se bo tukaj moral boriti za mesto v začetni enajsterici, a odločil se je, da bo ostal,« je dejal Vilanova.

Trener David Moyes zdaj čaka na odgovor na ponudbo, ki jo je United že poslal Barceloni. Angleški prvaki so si sicer želeli v tem prestopnem roku iz katalonskega velikana zvabiti 22-letnega vezista Thiaga Alcantare, ki pa se je naposled odločil, da bo kariero nadaljeval pri nekdanjem trenerju Pepu Guardioli v Bayernu. Moyes tako po spodleteli snubitvi Španca še čaka na prvi podpis.

»Iščemo najboljše igralce. Mislim, da je pomembno, da ljudem pokažemo, da se nismo izneverili naši tradiciji. Nikogar ne bom imenoval, a želimo si pridobiti najboljše na svojo stran. Dejstvo je, da moramo okrepiti nekaj pozicij na igrišču, zlasti vezno vrsto. Smo tudi klub, ki je vedno vlagal v mlade talente, zato lahko pričakujete, da se bomo osredotočali na mlade igralce,« je še dejal Moyes.

Barca želi Thiaga Silvo

Medtem pa tudi v katalonskem moštvu pogledujejo za okrepitvami, na njihovem radarju je Thiago Silva, ki bi ga radi zvabili iz vrst Paris St. Germaina. Minula sezona je jasno pokazala šibkost Barcelone v obrambi, zato si želi najprej vrzeli zapolniti v zadnji vrsti. Brazilec je sicer ena od vrtoglavih nakupov moštva PSG, a predsednik Barcelone Sandro Rosell je že dejal, da denar ne bo težava.

Silva ima sicer veljavno pogodbo do leta 2017, odškodnina zanj pa naj bi znašala najmanj 40 milijonov evrov. »Gre za igralca, ki si ga želimo že nekaj let. Mislim, da še obstajajo možnosti, da se nam pridruži,« je na novinarski konferenci razkril Vilanova. »Toda, če se nam ne pridruži on, se nam bo pač kdo drug, zagotovo pa moramo dobiti dobrega obrambnega igralca,« je še dodal 44-letni trener, ki naj bi se že pogovarjal tudi s športnim direktorjem Rome Andonijem Zubizarreto o obetavnem brazilskem branilcu Marquinhosu.