Zadnji dan prestopnega roka: Hart že v vratih Torina, Chelsea pripeljal Alonsa in Luiza

Ukrajinski nogometaš bo v nemškem prvenstvu zaigral kot posojen igralec Seville, Schalke ima nato možnost odkupa.

Objavljeno
31. avgust 2016 08.27
Posodobljeno
31. avgust 2016 08.27
Š. Ro., M. Ž.
Š. Ro., M. Ž.

Gelsenkirchen - Ob izteku poletnega prestopnega roka je kajpak znova zelo pestro na nogometni tržnici- Ukrajinski nogometni reprezentant Jevgen Konopljanka bo kariero nadaljeval pri nemškem Schalkeju. Porurski klub je sporočil, da se je z dosedanjim članom španske Seville dogovoril za enoletno sodelovanje, Ukrajinec bo v Nemčijo prispel kot posojen igralec.

Pozneje bo lahko klub iz Gelsenkirchna s 26-letnikom sklenil še dolgoročno sodelovanje, saj sta kluba v pogodbo zapisala možnost predkupnega podpisa. Schalke finančnih podrobnosti ni razkril, je pa Konopljanka pri modrih zamenjava za nemškega reprezentanta Leroya Saneja, ki je nedavno za 48 milijonov evrov odšel v Manchester City.

Konopljanka je na mednarodni sceni zablestel leta 2015, ko je z domačim Dnipropetrovskom prišel do finala evropske lige. Tam je moral priznati premoč Sevilli, s katero je letos vendarle osvojil pokal za zmagovalca v evropski ligi. Za španskega prvoligaša je vezist, ki se dobro znajde tudi v napadalnejši vlogi, odigral 32 tekem in dosegel štiri gole, v evropski ligi je v 40 nastopih dosegel osem golov.

Hart tudi uradno v Torinu

Angleški reprezentančni nogometni vratar Joe Hart, ki se je moral po prihodu novega stratega Pepa Guardiole posloviti od Manchester Cityja, je danes tudi uradno postal član italijanskega prvoligaša Torina. Za eno leto bo tam igral kot posojen igralec svojega dosedanjega kluba. City je kot njegovo zamenjavo pred dnevi iz Barcelone pripeljal Claudia Brava.

»Moja kariera je dobila pravo vzpodbudo. Ponudba Torina je prišla ob pravem času. Vesel sem, da se bom lahko preizkusil v tako lepem tekmovanju, kot je serie A. Pričakujem velike ambicije in točno to želim v klubu, kjer igram,« je za spletno stran novih delodajalcev dejal Hart.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi Manchester City še vedno prispeval polovico njegove letne plače, ki sicer znaša okrog štiri milijone evrov.

Leicester za rekordno vstoto dobil Slimanija

Zadnji dan prestopnega roka je bil dejaven tudi angleški prvak Leicester, ki je za 34 milijonov evrov, kar je nov klubski rekord, pripeljal dosedanjega napadalca Sportinga Islama Slimanija.

Osemindvajsetletni aližirski reprezentant je za Sporting igral od leta 2013 in na 82 tekmah dosegel 48 golov, pri čemer je bil še posebej uspešen v pretekli sezoni, v kateri je na 33 prvenstvenih tekmah zabil 27 golov.

»Vedno sem se želel preizkusiti v angleškem prvenstvu, zdaj pa sem dobil priložnost, da igram za aktualne prvake, česar nisem mogel zavrniti,« je dejal Slimani, ki je z Leicestrom podpisal petletno pogodbo.

Alonso okrepil obrambo Chelseaja

Londonski Chelsea je sklenil petletno pogodbo z levim bočnim branilcem Marcosom Alonsom, za katerega je Fiorentini plačal 27 milijonov evrov odškodnine.

25-letni Španec ima izkušnje z igranjem v angleškem prvenstvu, saj je bil član Boltona (2010-13) in Sunderlanda (2014). Svojo kariero je začel leta 2008 pri drugi ekipi madridskega Reala in dve leti kasneje dočakal edini nastop za člansko vrsto, po igranju na Otoku pa se je v zadnjih letih uveljavil pri Fiorentini.

»Prestop k Chelseaju pomeni korak naprej v moji karieri. To je odličen kraj za moj razvoj in čas je, da začnem osvajati lovorike,« je ob prestopu povedal Alonso.

Luiz se je vrnil v London

Chelsea je kupil še enega branilca, ki ni tuj navijačem kluba. Gre namreč za brazilskega reprezentanta in dosedanjega člana PSG-ja Davida Luiza, ki je za Chelsea igral že med letoma 2011 in 2014.

Londončani so Brazilca leta 2014 za 58 milijonov evrov prodali Parižanom, zdaj pa so zanj plačali 44 milijonov evrov. Prestop še ni dokončan, saj manjka še dogovor branilca z upravo Chelseaja in zdravniški pregled.

Cuadrado še drugo sezono zapored pri Juventusu

Chelsea pa ni poskrbel le za prihod igralcev, temveč tudi za odhod. Ekipo je zapustil kolumbijski reprezentant Juan Cuadrado, ki bo do konca sezone igral pri Juventusu.

Cuadrado je bil že v pretekli sezoni posojen italijanskemu prvaku in na 28 prvenstvenih tekmah prispeval 4 gole in 5 podaj. Torinčani so se odločili, da ga znova pripeljejo v svoje vrste, za kar bodo plačali 5 milijonov evrov, po koncu sezone pa bodo imeli možnost, da ga odkupijo za 20 milijonov evrov.

Arsenal z dvema okrepitvama

Zadnji dan prestopnega roka je za dve okrepitvi poskrbel tudi Arsenal, ki je v nekaj urah sklenil dve bogati pogodbi z novima okrepitvama. Najprej zb iz Deportiva La Corune, potem pa še s Shkodranom Mustafijem iz Valencie. Prestop slednjega je po navedbah britanskih medijev vreden 35 milijonov evrov. Londonski klub sicer ni izdal podrobnosti pogodb, a ob 35 milijonih za nemškega reprezentanta naj bi jih odšteli še 17 za Pereza.

Mustafi se tako po dveh letih pri Valencii, kjer je odigral 64 tekem, vrača v Anglijo. Tam je kot mladenič začel kariero pri Evertonu, pozneje pa igral še za Sampdorio. »Ravno prav star je. Ima dovolj izkušenj, je pa osredotočen igralec, ki zna igrati z žogo. Dobili smo izvrstnega igralca za prihodnost,« je o 24-letni nemški okrepitvi dejal trener topničarjev Arsene Wenger. V branilskih vrstah bo Mustafi tudi zapolnil vrzel zaradi poškodb Pera Mertesackerja in Gabriela Pauliste.

Mangala k Valencii

Pri Manchester Cityju so se odrekli uslugam branilca Eliaquima Mangalaja, ki bo do konca sezone igral na posoji pri Valencii. Francoski reprezentančni branilec se je sinjemodrim pridružil leta 2014 iz Porta za 40 milijonov evrov, vendar pa ni prepričal s svojimi predstavami. Novi trener Cityja Pep Guardiola med osrednjimi branilci prednost daje Nicolasu Otamendiju in Johnu Stonesu, tako da Mangala v tej sezoni sploh še ni dobil priložnosti.