Nogometne novice: Francozi ne razmišljajo o odpovedi EP, Belgijci in Portugalci bodo igrali v Leirii

Francozi kljub terorističnim napadom po Evropi vztrajajo, da bodo letošnje EP izpeljali po načrtih.

Objavljeno
23. marec 2016 10.49
Posodobljeno
23. marec 2016 11.23
FRANCE-GOVERNMENT-EURO-2016-SECURITY
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Pariz - V Franciji kljub valu terorističnih napadov po Evropi ne razmišljajo o odpovedi letošnjega evropskega prvenstva, ki ga bodo gostili med 10. junijem in 10. julijem.

Kot je za časnik L'Equipe dejal državni sekretar Thierry Braillard, letošnje tekmovanje ni bilo nikoli pod vprašajem: »Če bi odpovedali ali prestavili EP, bi dali prav tem strahopetnežem, ki napadajo.«

Francozi se zaradi številnih napadov tudi ustrezno pripravljajo na organizacijo prvenstva in so na prvo mesto postavili vprašanje varnosti. Tako bodo zgolj varovanju navijaških območij, kjer pričakujejo, da si bo tekme na velikih zaslonih ogledalo približno sedem milijonov ljudi, namenili približno 17 milijonov evrov, ta območja pa bodo nadzorovali pred začetkom tekem, med samimi tekmami in tudi po koncu tekem. Poostrili bodo tudi varovanje reprezentanc - vsako bo varovala posebna enota policije:

»Terorizem je bil vse od začetka eno od ključnih varnostnih vprašanj evropskega prvenstva. Pripravljamo se, vadimo postopke in več ni moč storiti. Vsekakor zdaj ni pravi trenutek, da bi sejali strah. Vsako od ekip bodo varovale posebne enote policije, to velja tako za njihova prebivališča, kot tekme in treninge,« je pojasnil Braillard.

Razpravo o varnosti na evropskem prvenstvu so novinarji vnovič obudili po torkovih napadih v Bruslju, saj so v Franciji še kako živi novembrski napadi v Parizu, kjer je bila ena od tarč tudi nogometni štadion, na katerem sta se na prijateljski tekmi merili Francija in Nemčija.

Belgijc in Portugalci v Leirii, ne Bruslju

Torkovi napadi v Bruslju so tamkajšnje oblasti prisilile k odpovedi prijateljske tekme med Belgijo in Portugalsko, ki bi se morali pomeriti 29. marca na bruseljskem štadionu kralja Baudouina.

Vodstvo belgijske reprezentance je po včerajšnjih napadih nemudoma ukrepalo in odpovedalo tako včerajšnji kot tudi današnji trening. Predstavniki Bruslja so nato kontaktirali vodstvo Belgijske nogometne zveze in jih prosili, da iz varnostnih razlogov odpovedo tekmo, čemur so slednji tudi ugodili.

»Iz varnostnih razlogov in zaradi previdnosti je mesto Bruselj pozvalo belgijsko nogometno zvezo, da odpove tekmo med Belgijo in Portugalsko. Tekme, ki bi morala biti v torek, 29. marca, na stadionu kralja Baudouina, tako ne bo,« so v sporočilu za javnost zapisali v belgijski nogometni zvezi.

Na strani belgijske zveze so kasneje zapisali, da se bosta reprezentanci vendarle pomerili, pri čemer tekma ne bo v Bruslju, ampak v portugalski Leirii. Datum ostaja enak, 29. marec.