Nogometne novice: Pet ameriških nogometašic bo tožilo svojo zvezo, FIFA kaznovala Eboueja

Pet ameriških reprezentantk bo zaradi neenakih plačilnih razmerij med spoloma tožilo Ameriško nogometno zvezo.

Objavljeno
31. marec 2016 16.49
Posodobljeno
31. marec 2016 17.00
M. Ž., STA
M. Ž., STA

New York - Pet članic ženske nogometne reprezentance Združenih držav Amerike je v četrtek vložilo tožbo proti ameriški nogometni zvezi, saj menijo, da si zaslužijo več enakosti z moškimi, predvsem kar se tiče plačilnih razmerij. Za tožbo so se odločile Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo in Alex Morgan.

Ameriške igralke so leta 2015 osvojile svetovno prvenstvo in za nagrado dobile dva milijona dolarjev - znesek je njihova zveza razdelila med nogometašice in druge člane reprezentance - medtem ko so njihovi rojaki, ki so zadnje svetovno prvenstvo končali v osmini finala, prejeli devet milijonov dolarjev.

»Menim, da smo svoje dokazale. Postale smo svetovne prvakinje, razlike med plačami moških in ženske pa so prevelike. Borile se bomo naprej,« je v intervjuju za NBC's Today Show povedala Lloydova.

Njena reprezentančna soigralka Hope Solo je dodala: »Verjamemo, da je zdaj pravi čas. Čutimo se odgovorne za ženski šport, posebej ženski nogomet, da naredimo vse kar lahko in izenačimo plačilna razmerja, si izborimo enakovredne pravice in spoštovanje.«

FIFA suspendirala Eboueja

Svetovna nogometna zveza (FIFA) je nogometašu Sunderlanda in Slonokoščene obale Emmanuelu Eboueju zaradi neplačanih obveznosti do nekdanjega zastopnika izrekla enoletno prepoved nastopanja.

Primer se je začel leta 2013, ko so Eboueju ukazali, da mora poravnati svoj dolg do zastopnika Sebastiena Boisseauja, česar pa ni storil, zato je disciplinski odbor Fife septembra 2014 odločil, da mora reprezentant Slonokoščene obale plačati 30.000 švicarskih frankov in Boisseauju plačati ves dolg. Eboue je nato dobil 120 dni časa, da poravna svoje obveznosti, ker pa tega ni storil, se je znašel v še večjih težavah.

Pri Sunderlandu so že ukrepali in prekinili pogodbo z Ebouejem, ki se jim je pridružil 9. marca in za klub še ni odigral nobene tekme.