Večni derbi brez zmagovalca in brez golov

Nogometaši Olimpije so bili v Stožicah nekoliko podjetnejši, a Jasmina Handanovića niso znali premagati.

Objavljeno
08. april 2015 10.00
Posodobljeno
08. april 2015 19.00
nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Tretji slovenski nogometni derbi v tej sezoni se je pred 6000 gledalci v Stožicah končal brez zmagovalca, igralci Olimpije in Maribora pa niso niti zatresli nasprotnikovih mrež. Statistika je bila resda nekoliko na strani gostiteljev, ki pa žogi niso našli poti mimo tekmečevega vratarja Jasmina Handanovića. Vijoličasti so z novo točko zadržali vodstvo na prvoligaški razpredelnici in še nekoliko oplemenitili zalogo pred drugouvrščenimi Domžalčani, medtem ko Ljubljančani ostajajo četrti. Mariborski trener Ante Šimundža ni mogel računati na pomoč poškodovanega Željka Filipovića in kaznovanega Marka Šulerja, sta se pa v začetno enajsterico vrnila Mitja Viler in Petar Stojanović, podobno kot pri domačih najboljši klubski strelec te sezone Andraž Šporar, ki je okreval po poškodbi.

»V tekmo smo šli po tri točke. Prvi polčas je bil odličen, škoda le, da nismo zadeli. Tudi nadaljevanje je bilo dobro, ne bi pa se strinjal z mariborskim kolegom, da je njegovim varovancem pripadel ta del igre. Nadigrali smo Maribor, res škoda, da nismo vzeli polnega plena,« je strnil vtise trener Ljubljančanov Darko Karapetrović, njegov kolega na klopi gostov Ante Šimundža pa je bil še bolj jedrnat: »Dvoboj je upravičil izraz derbi, oboji smo bili na ravni, ki jo je lepo videti, tudi priigrali smo si nekaj priložnosti. Prvi polčas je pripadel Olimpiji, drugi Mariboru, tako da je delitev točk najbolj pravična.«

PRVI POLČAS

Trener Maribora Ante Šimundža je, nezadovoljen z razpletom zadnjega prvoligaškega dvoboja s Krko (2:2), v začetno enajsterico uvrstil kar šest novih obrazov, pri Olimpiji pa je bila glavna novica ta, da je prvi klubski strelec v tej sezoni Andraž Šporar, ki se je vrnil po poškodbi, vnovič našel mesto v prvi postavi zmajev. Dvoboj, ki bi ga morali zasedbi odigrati že pred dobrimi osmimi meseci, se je torej lahko začel.

In stožiški gledalci so že od uvodne minute lahko spremljali dvoboj visokega ritma, ki pa so mu pečat v večji meri dajali gostitelji. Ti so držali žogo v svoji posesti in bili uvodoma povečini globoko na tekmečevi polovici, do resnejših priložnosti pa se niso dokopali. Mariborčani so prvič nekoliko nevarneje prešli v napadalno fazo šele po petih minutah, sicer pa so v strnjeni obrambi pridno zapirali poti do vratarja Jasmina Handanovića. Na nasprotni strani mreže ni čuval Aleksander Šeliga, ki se je poškodoval na ponedeljkovem treningu in je mesto prepustil Darku Brljaku.

V 12. minuti je moral sodnik Damir Skomina prvič poseči po rumenem kartonu, prislužil si ga je zvezni igralec Ljubljančanov Darijan Matić, ki mu ni preostalo drugega, kot da je zrušil prodirajočega Jeana-Philippa Mendyja. Vijoličasti priložnosti s prostega strela niso znali izkoristiti. V 17. minuti je bilo dvakrat vroče pred vrati gostov. Najprej je tako rekoč iz mrtvega kota sprožil hitri Nigerijec Ezekiel Henty, a je Handanović njegov strel odbil, nato pa je po odbiti žogi mimo desne vratnice bliskovito in močno sprožil še Marko Vukčević. Olimpija je bila še naprej nekoliko dejavnejša.

Več kot polovico prvega polčasa so potrebovali državni prvaki, da so sestavili spodobno akcijo, ki jo je z desne strani skušal z levico zapečatiti Agim Ibraimi (prejšnji teden je imel še težave s povišano temperaturo po puljenju modrostnega zoba), a je sprožil precej prek vrat. Mreži sta ostali nedotaknjeni. Na drugi strani se je Henty dvakrat znašel v prepovedanem položaju, enkrat se je sodniška piščalka oglasila po nepotrebnem.

Po natanko pol ure igre je bil v prvem planu znova Henty, ki je bil dotlej z naskokom najagilnejši na terenu. V hitrem samostojnem prodoru je bil prehiter za čuvaja Petra Stojanovića in Arghusa, vendar pa je njegov poskus Handanović brez pretiranega naprezanja odbil. Olimpija je že trikrat streljala v okvir tekmečevih vrat, Maribor še nikoli. V 35. minuti je bilo spet vroče pred golom gostov, Kenan Bajrić je lepo podal v osrčje kazenskega prostora, kjer je Miha Zajc atraktivno poskusil zavrtinčiti žogo, ki je že preletela Handanovića, vendar pa švignila mimo gola.

Minuto pozneje je Damjan Bohar žogo poslal naravnost v naročje Brljaka, vendar pa je bil to sploh prvi strel moštva z Ljudskega vrta v okvir vrat na tekmi. V 42. minuti pa bi lahko Marcos Tavares kaznoval Ljubljančane za neučinkovitost, odločil se je namreč za strel z 20 metrov po tleh, Brljak se je še pravočasno vrgel in žogo s skrajnimi napori najprej na kratko odbil, nato pa tudi ujel. To je bila sploh najresnejša priložnost v prvem polčasu, v katerem torej gledalci niso videli zadetkov, zadnjo priložnost pred odhodom na odmor je zamudil še Zajc. Skomina ni prvega dela podaljšal niti za sekundo.

DRUGI POLČAS

Trenerja se ob polčasu nista odločila za menjave, tako da sta večni derbi nadaljevali začetni enajsterici. Vnovič so nekoliko podjetneje začeli zeleno-beli, vendar pa si resnejših priložnosti za spremembo izida niso priigrali. Kot prvi je s klopi na igrišče vskočil Aleš Mertelj, ki je v mariborski majici zamenjal Welleja Ndiayeja, medtem ko je tri minute pozneje Darko Karapetrović v igro poslal Kruna Ivančića, ki je nadomestil Miho Zajca. V 67. minuti je nevaren in močan poskus Matića zletel mimo vrat, k čemur je pripomogel tudi eden od tekmečevih branilcev in poskrbel za kot, ki pa ga Olimpija ni realizirala.

Na drugi strani je odgovoril Tavares, a je tudi njemu kompas na nogi rahlo zatajil. Šimundža je nato iz igre poklical še Boharja, ki ga je - ob glasnih žvižgih s tribun - zamenjal nekdanji »zmaj« Dare Vršič. V še tretjo menjavo je bil mariborski trener prisiljen: Arghus je s prekrškom ustavil Hentyja in se pri tem sam poškodoval, Šimundži pa takoj nakazal, da želi z igrišča. Bolj ko se je bližala končnica dvoboja, bolj je bil konkreten Matić, ki je nekajkrat sprožil, a so bili njegovi poskusi premedli za Handanovića. Pred 6000 gledalci v Stožicah so bili torej gostitelji še naprej več pri strelu (6:4 v okvir vrat).

Tik pred koncem je Karapetrović poskusil še s Hrvatom Stjepanom Babićem, ki je nadomestil nekoliko upešanega Marka Vukćevića. Razplet dvoboja je bil torej podoben prejšnjemu večnemu derbiju v tej sezoni, ko se večino tekme mreži nista zatresli, je pa tedaj zmagovalca v finišu (v prvi minuti sodnikovega dodatka) odločil Tavares. Tokrat se ni razpletlo na ta način, četrti sodnik je pokazal dveminutni dodatek, v katerem pa omembe vrednih priložnosti ni bilo. Najtrofejnejša slovenska kluba sta se torej razšla brez zmagovalca in brez golov, Mariborčani so zadržali vodstvo na prvoligaški razpredelnici, Olimpija pa je četrta.

OLIMPIJA : MARIBOR 0:0 (0:0)

OLIMPIJA: Brljak, Zajc (od 66. Ivančić), Matić, Šporar, Vukčević (od 87. Babić), Fink, Delamea-Mlinar, Kapun, Bajrić, Mitrović, Henty (od 92. Žinko).

MARIBOR: J. Handanović, Ndiaye (od 63. Mertelj), Tavares, Ibraimi, Mendy, Dervišević, Rajčević, Viler, Stojanović, Bohar (od 70. Vršič), Arghus (od 79. Janža).