Nogometni derbi: po velikih besedah premalo dejanj

Maribor – Olimpija: sinočnji derbi 24. kola 1. SNL je napolnil Ljudski vrt, mreži pa sta ostali nedotaknjeni.

Objavljeno
06. marec 2016 00.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Prvi nogometni spektakel leta ni navdušil, a tudi slab ni bil. V velikem derbiju 24. kola v Ljudskem vrtu pred 12.000 gledalci med Mariborom in Olimpijo so manjkali goli, nasmeškov je bilo nekoliko več. Prednjačili so v gostujočem taboru, saj so zeleno-beli pred vijoličastimi ohranili ogromnih šest točk prednosti.

Kot da bi vedeli, da se bo le tu in tam razplamtela bitka, sta se tudi navijaški skupini izognili uvodnim »bombardiranjem«. Morda misleč, da bodo vloge revolverašev prevzeli nogometaši na igrišču, na čelu z Milivojem Novakovićem v začetni enajsterici domačih. Toda bili so v zmoti. Vijolični juriš je trajal tri, štiri minute, potem je Olimpija umirila igro in navkljub igri »na točko« zanesljivo ustavljala napade gostiteljev. Vijolični so se trudili, a čez ljubljanski obrambni zid ni šlo. Šele v 36. minuti je Marwan Kabha sprožil prvi strel, minuto pozneje pa je Nova ostal brez svojega naziva Novagol. Najlepšo akcijo na tekmi in hkrati najlepšo domačo priložnost je Ljubljančan zapravil s strelom »iz prve« – po asistenci Marcosa Tavaresa – mimo desne vratnice vrat Nejca Vidmarja. Debitant v derbijih je imel tudi nekaj treme in je po neumnosti v drugem polčasu z nekaj sreče ušel nazivu tragičnega junaka. Zadnjih 10 minut prvega polčasa je bilo za Olimpijo, ki se ni posebej naprezala v napadalnih akcijah, najbolj kritičnih. Pošteno so lovili sapo Ljubljančani, a so zdržali.

Z Vidmarjevim izletom v prazno in strelom z glavo prek vrat Marka Šulerja se je začel drugi polčas. Ljubljančani so potrpežljivo čakali svoj trenutek sreče in ga dočakali v 52. minuti. Blessing Eleke je preigral Šulerja, nato pa z 10 metrov streljal prek vrat. To je bil trenutek, ko je Olimpija razkrila, da bi lahko »streljala s polnimi naboji«. Če bi imela moč in ... »Smo v položaju, ko pogrešamo enega napadalca. Pogrešali smo ga v zadnjih 15 minutah. Toda kakovost imamo, samo čas prestopov nam ni šel na roke. Zdaj moramo čakati, da se bodo novinci pripravili, pred nami je še dvanajst mini finalov,« je trener Marko Nikolić po tekmi opisal »napadalno« nemoč Olimpije, ki pa je bila taktično brezhibna in je uprizorila predstavo v mejah trenutnih sposobnosti. Če pa bi Miha Zajc v 63. minuti zabil še gol iz najbolj atraktivne akcije, potem bi se Mariborčani lahko že poslovili od naslova.

»Tvegali smo dovolj. Do zadnje minute smo bili emocionalno v derbiju, ki je bil dober, inteziven. Zmanjkala nam je kakšna spretnejša poteza ali pametnejša v zadnjih 20 metrih,« pa je komentiral povratnik v slovenski klubski nogomet, mariborski trener Darko Milanič.