Nogometni drobiž: legendarni Hitzfeld zaključuje trenersko delo

Jonas Gutierrez je pred najtežjo bitko v življenju, Wiese se želi posvetiti rokoborbi, Milanič zanika pogovore z Leedsom.

Objavljeno
17. september 2014 13.08
reu/SOCCER-ENGLAND/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

München - Legendarni nogometni trener Ottmar Hitzfeld, ki je največje uspehe dosegel z münchenskim Bayernom, zaključuje svojo bogato trenersko kariero. Švicar je nazadnje vodil švicarsko izbrano vrsto, s katero je na minulem mundialu izpadel v osmini finala.

»Odločil sem se. Ne bom se več vrnil kot trener. Še vedno imam veliko sestankov in obveznosti, tako da včasih ne morem početi tistega, kar si želim. Ampak od zdaj naprej pa ne bom več počel tega, kar si ne želim,« je za dnevnik Die Welt povedal 65-letni strokovnjak.

Hitzfeld je v svoji trenerski karieri med drugim sedel na klopi Grasshopperja in Borussie iz Dortmunda, s katero je v sezoni 1996/97 osvojil tudi prestižno ligo prvakov. Enak dosežek mu je v sezoni 2000/01 uspel tudi z Bayernom, kjer je deloval kar sedem let. Na koncu se je za šest let preselil še na klop švicarske reprezentance, ki jo je zapustil po koncu svetovnega prvenstva v Braziliji. Na mestu selektorja reprezentance, s katero se bo 9. oktobra v sklopu kvalifikacij za EURO 2016 pomerila tudi Slovenija, ga je zamenjal Vladimir Petković.

Gutierrez ima raka

Argentinski nogometaš Jonas Gutierrez, ki že več let nastopa za angleški Newcastle, je javno priznal, da je zbolel za rakom na modih. 31-letnik je že prestal operacijo, v kateri so mu odstranili levi testis.

»Zaznal sem tumor v testisu, in ko so mi potrdili diagnozo raka, sem šel le domov jokat,« je britanskim medijem uvodoma zaupal Gutierrez, ki se je medtem že vrnil v Argentino, kjer bo skušal pozdraviti to zahrbtno bolezen. »Vrnil sem se v Argentino, čeprav imam pogodbo z Newcastlom. Denar tu ni pomemben, pomembno je moje zdravje. Moral sem začeti s kemoterapijo,« je še povedal levi bočni branilec, ki zaradi bolezni ni igral že od meseca aprila.

Wiese želi postati profesionalni rokoborec

Nekdanji nemški reprezentančni vratar Tim Wiese je razkril, da resno razmišlja, da bi se posvetil profesionalni karieri rokoborca v ameriški wrestling ligi WWE. »Dobil sem uradno ponudbo od WWE. Želijo si, da bi za njih delal kot rokoborec. Poslušal jih bom. Zakaj bi moral takoj reči ne? Wrestling je zelo priljubljen, še posebej v ZDA. Z mojim menedžerjem bova ponudbo podrobno preučila,« je dejal 32-letni nogometaš, ki je letos januarja zapustil nemški Hoffenheim.

Šestkratni nemški reprezentant, tudi bronast z mundiala leta 2010 v JAR, je v letošnjem letu drastično spremenil svojo postavo in ob 193 centimetrih tehta 115 kilogramov. Ameriška wrestling zveza je predlagala, da bi Wiese leto dni treniral na Floridi, nato pa bi lahko postal eden izmed vodilnih nemških rokoborcev v WWE.

Wiese se je k Hoffenheimu iz Werderja preselil leta 2012, zaradi padca forme pa lani izgubil mesto prvega vratarja. Kljub temu je podaljšal pogodbo do leta 2016, a se v začetku letošnjega leta s klubom sporazumno razšel. Kot prosti igralec se je nato še aktivneje posvetil novemu hobiju. »Moral sem se spopasti z vso negativnostjo in dvigovanje uteži je zabavno,« je še dodal vratar, ki bo nogomet očitno zamenjal za še precej bolj grob šport. 

Milanič zanikal govorice

Trener Sturma Darko Milanič je zanikal govorice, da zapušča klub in se seli v Anglijo k Leedsu, kot je to napovedoval britanski časnik The Sun. Nekdanji trener Maribora je vse skupaj danes zanikal. »V nogometu so vedno neke govorice. Ampak brez strahu, nimam nobene ponudbe iz ostalih klubov. Stoodstotno sem osredotočen na delo pri Sturmu.« je dejal Milanič, ki ga v soboto čaka nova tekma avstrijske Bundeslige z Riedom.

Queiroz ostaja v Iranu

Portugalec Carlos Queiroz, ki je iransko nogometno reprezentanco vodil tudi na minulem svetovnem prvenstvu v Braziliji, je po več mesecih pogajanj podaljšal pogodbo še za štiri leta, poroča STA.

61-letni Portugalec je junija sicer napovedal slovo od selektorskega stolčka, saj se ni strinjal z vladno in zvezno politiko glede razvoja igralcev. Poleg tega so bili razlogi dolgotrajnih pogajanj tudi finančne narave, ki pa so jih selektor in nogometna zveza do torka rešili, tako da je Queiroz z Iranci podpisal novo pogodbo. »On je za nas pomemben, vendar ne bolj, kot je bil prej,« je dejal predsednik iranske nogometne zveze Ali Kaffashian, ki je kot glavna cilja navedel dober rezultat na azijskem prvenstvu ter uvrstitev na mundial leta 2018 v Rusiji.

Nekdanji trener madridskega Reala ter pomočnik Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu je na iransko klop sedel leta 2011, in uspel reprezentanco kljub finančnim težavam pripeljati na poleti končani mundial.

Slomko na klopi Hamburga menja Zinnbauer

Nemški nogometni prvoligaš Hamburg je v ponedeljek odpustil svojega trenerja Mirka Slomko, vodstvo kluba pa je zanj kaj hitro našlo zamenjavo. Novi trener moštva s severa Nemčije je postal 44-letni Josef Zinnbauer, ki je pred tem vodil Hamburgovo ekipo do 23 let. Ta je slavila na vseh osmih tekmah regionalne lige v tej sezoni.

Slomke in njegovega strokovnega štaba so se v Hamburgu naveličali v ponedeljek, potem ko je HSV osvojil vsega točko na treh prvenstvenih tekmah. Nazadnje so v nedeljo izgubili pri Hannovru, ta skupaj z Bayernom in Bayerjem kroji vrh prvenstvene lestvice, z 0:2.

HSV zaseda dno lestvice elitne nemške lige. Gola še ni dosegel, prejel jih je pa pet.

Angleška nogometna zveza želi omejiti število tujcev

Vodilni predstavniki angleške nogometne zveze (FA) so predstavili zanimiv načrt, kako povečati število mladih angleških nogometašev, ki igrajo nogomet na Otoku. Po njihovem predlogu v angleških ligah ne bi smelo igrati več kot polovica igralcev, ki so na Otok prišli iz držav zunaj Evropske unije.

Klubi iz elitne premier lige po novem uvoženih igralcev ne bi smeli posojati klubom iz nižjeligaških tekmovanj, ti pa v skladu z načrtom niti sami ne bi smeli podpisovati pogodb z igralci, ki nimajo potnega lista katere od držav EU.

Angleška nogometna zveza (FA) na čelu s predsednikom Gregom Dykom je zaskrbljena zaradi vse manjšega števila domačih igralcev, kar se pozna tudi na uspehih državne reprezentance, ki je zadnji večji uspeh dosegla davnega leta 1966, ko je zmagala na domačem svetovnem prvenstvu. V lanski sezoni je v štirih najmočnejših angleških klubih denimo redno igralo le 23 odstotkov domačih nogometašev. Predsednik FA se je zato, kot danes poroča Guardian, odločil za ukrepanje, s čimer bo preprečil, da bi povprečni uvoženi igralci preprečevali razvoj doma vzgojenih igralcev.

Nogometna zveza bi predlog lahko udejanila že v naslednji sezoni, še prej pa se mora uskladiti z vodstvom premier lige ter predstavniki drugih lig in nogometnih združenj v Angliji.