Nogometni leak: Tudi Ronaldo in Mourinho denar skrila v davčno oazo

Ronaldo naj bi pred davčnimi organi skril 63, 5 milijonov evrov, Mourinho pa 12 milijonov evrov.

Objavljeno
03. december 2016 18.52
Britain Soccer Northampton Manchester United
Pi. K.
Pi. K.
Nogometna zvezdnika Cristiano Ronaldo in Jose Mourinho sta se izognila plačilu več milijonov dolarjev davkov, kažejo nedavno razkriti dokumenti v velikosti dveh terabajtov, ki vsebujejo tudi izvirne pogodbe.

Ronaldo, zvezda Real Madrida in Mourinho trener angleškega kluba Manchester United, naj bi po pisanju BBC ogromne vsote denarja skrila na britanskih Deviških otokih. Ronaldo naj bi pred davčnimi organi skril 63, 5 milijonov evrov, Mourinho pa 12 milijonov evrov.

Oba sta obtožbe že zanikala. »Tako Cristiano Ronaldo, kot Jose Mourinho sta v celoti skladna z davčnimi obveznostmi do španskih in britanskih davčnih organov,« so sporočili iz nogometne agencije Gestifute, ki ju zastopa, in obenem zagrozili, da bodo pravno preganjali vsa namigovanja in obtožbe o davčnih neskladnostih.

18 milijonov dokumentov, ki vključujejo originalne pogodbe o mnogih športnikih, je objavil evropski mednarodni konzorcij novinarjev (EIC), med njimi tudi nemški časopis Der Spiegel, španski El Mundo in britanski Sunday Times. Kot so dejali, v naslednjih tednih nameravajo objaviti serijo člankov pod geslom »nogometni leak«.


Cristiano Ronaldo Vir: AP Pictures

Portugalski nogometaš Ronaldo bi naj denar, ki ga je prejemal od multinacionalk za pokroviteljstvo, nakazoval v podjetje na Irskem, da bi se izognil plačilu davkov, pa so že včeraj po pisanju STA poročali španski mediji. Časopis El Confidencial je poročal, da je Cristiano Ronaldo dlje časa izkoriščal marketinško podjetje Multisports&Image Managment (MIM), ki je nastalo leta 2004 v Dublinu, ter preko Irske dobil denar, ki ga je prejemal od velikih svetovnih podjetij. Irska ima namreč najnižjo davčno stopnjo za korporacije v Evropi, ki znaša okrog 12,5 odstotka. Portugalcu grozi, da bo moral naknadno odšteti okrog 43,5 odstotka davka od zaslužka.

Cristiano Ronaldo je zdaj zadnji v vrsti nogometašev iz Španije, ki so pod drobnogledom zaradi davčnih utaj. Sodišče denimo preganja ali je preganjalo zvezdnike Barcelone Lionela Messija, Neymarja, Javierja Masccherana in Samuela Eto'oja.

Tokratno razkritje prihaja osem mesecev po tem, ko je v javnost pljusknila največja afera do zdaj PanamaPapers, ki je razkrila, kako razširjeno je poslovanje v davčnih oazah in kdo vse tako posluje. Od začetka aprila, ko so bili panamski dokumenti prvič razkriti, je več sto novinarjev z vsega sveta, tudi iz Dela, v sklopu vnete globalne preiskave objavilo že več kot 4700 zgodb. V treh državah so odstopili vladni uradniki - vključno s premierom in ministrom za energijo in industrijo.