Mariborsko maščevanje Olimpiji

Večni derbi Maribora in Olimpije v prvi polfinalni tekmi slovenskega pokala je z edinim golom odločil Goran Cvijanović.

Objavljeno
26. marec 2014 14.13
Posodobljeno
26. marec 2014 18.05
NOGOMET
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora so v tretjem večnem derbiju z Olimpijo v zadnjem mesecu dni še drugič zmagali. V prvi tekmi polfinala slovenskega pokala so bili pred 7000 navijači v Ljudskem vrtu z 1:0 boljši po golu Gorana Cvijanovića, s čimer so se Ljubljančanom maščevali za težak nedavni prvenstveni poraz v Stožicah (0:2). S tem se je uresničila tudi želja trenerju Anteju Šimundži, ki si je za cilj pred dvobojem postavil zmago brez prejetega gola. Povratni obračun bo prihodnjo sredo, 2. aprila, v Ljubljani.

Na prvi današnji polfinalni tekmi je Rudar gostil Gorico in izgubil z 0:1. Gostujoče moštvo si je prednost zagotovilo v zadnjem napadu na tekmi, natančneje v 93. minuti, ko se je po podaji iz kota pred Rudarjevim golom najbolje znašel Gianvito Misuraca in dosegel edini gol na tekmi.

Ofenziva Maribora

Začetna pobuda je bila na strani gostiteljev, ki so že v drugi minuti prvič nevarno ogrozili nasprotnikova vrata. Z razdalje je sprožil Amir Dervišević in meril v spodnji levi kot ljubljanskega gola, ki ga je s parado uspešno ubranil Aleksander Šeliga.

Mariborčani so nizali priložnost za priložnostjo. Najprej je Martin Milec v šesti minuti udaril prek vrat, nato je minuto kasneje Jean-Philippe Mendy izkoristil napako Gabriela Etemeja in stekel proti vratom Olimpije, vendar sta v zadnjem trenutku uspešno posredovala Antonio Delamea Mlinar in Nemanja Mitrović.

Sledil je kot za domačine, po katerem je s približno desetih metrov močno udaril Mendy, a je iz odličnega položaja meril naravnost v vratarja Šeligo. Ta je bil v deseti minuti znova na preizkušnji po strelu Milca in zopet se je izkazal z obrambo.

Cvijanović našel pot mimo Šelige

Olimpija, ki je v Ljudski vrt pripotovala brez Andraža Šporarja, Nika Omladića, Matije Škarabota in Dejana Đermanovića, je v 17. minuti ostala še brez poškodovanega Gabriela Etemeja, namesto katerega je priložnost dobil Nik Kapun.

Gostitelji so tudi v nadaljevanju pritiskali proti vratom Olimpije in v 23. minuti tudi povedli. Akcijo je začel Jean-Philippe Mendy, prodrl po desni strani, prehitel Mlinarja ter podal v kazenski prostor, kjer je vratar Šeliga stal preblizu levi vratnici, kar je z glavo izkoristil Goran Cvijanović in zadel s strelom v desni kot nasprotnikovega gola.

Olimpija je bila v prvem polčasu v podrejeni vlogi in se je večinoma branila, kar je odpiralo možnosti Mariborčanom. V njihovih vrstah je v 31. minuti z razdalje sprožil Petar Stojanović, gostujoči vratar pa se je izkazal z novo obrambo.

Ljubljančani so v 40. minuti izvedli prvi nevarni napad. Marko Zalaznik je z desne podal v kazenski prostor, kjer je Aleksandar Rodić preskočil Milca, vendar je bil prenizek, da bi predložek lahko preusmeril v mrežo.

Prvi polčas se je končal z minimalnim vodstvom Maribora. Statistika je bila na strani domačinov, ki so sprožili več strelov (7:1) in izvedli edine tri kote na tekmi.

Olimpija nadaljevala nekoliko podjetneje

Po odmoru so tudi Ljubljančani nakazali, da se ne bodo kar tako zlahka sprijaznili s porazom. Damjan Trifković je v 48. minuti sprožil lepo podajo v kazenski prostor, vendar pa je Rodić premalo odločno udaril po žogi in priložnost za izenačenje - že svojo drugo na tekmi -  je splavala po vodi. Predvsem mladi Kapun je v tem delu v želji po dokazovanju kar letel po igrišču.

V 53. minuti se je po napaki Trifkovića do žoge dokopal Mendy, ki pa se je še pred strelom zrušil v tekmečevem kazenskem prostoru. Domača klop je zahtevala enajstmetrovka, a je sodnikova piščalka ostala nema.

Po natanko uri igre pa so gledalci na tribunah skočili na noge. Diagonalna podaja Milca prek polovice igrišča je imela oči, Cvijanović je streljal iz prve, presenetil Šeligo in bi se še drugič vpisal med strelce, če njegov poskus ne bi zgrešil cilja.

To je bilo tudi znamenje, da je Maribor vzpostavil ravnotežje in bil vnovič nekoliko agilnejši v napadu, vendar pa so gledalci pogrešali strele v okvir vrat. V 75. minuti so nevarno poskusili gostje, Miroljub Kostić se je dokopal do žoge na sredini igrišča in podal do Rodića, ta pa naprej do Trifkovića, ki je sporžil z levico, toda mimo vrat.

Navijači spet za kratko prekinili tekmo

Tako zatem se je Šimundža odločil za menjavo, nekdanjega ljubljenca ljubljanskih navijačev Dareta Vršiča je zamenjal Damjan Bohar. Ob vstopu v končnico je bil sodnik Perić zaradi neprimernega in žaljivega navijanja domačih privržencev za nekaj minut celo prekinil dvoboj (ob protestih mariborske klopi), nogometašem je krajši oddih zgolj koristil. Očitno se je sodniška organizacija odločila za oster boj proti navijaški nestrpnosti na domačih nogometnih tekmah.

Jalove premoči zmaji do konca niso znali izkoristiti, so si pa vseeno še pustili odprta vrata na poti v finale, saj jih poraz z 0:1 proti branilcem lanske lovorike še drži v igri. Mariborčani pa so dosegli želeno: zmago brez prejetega gola.

Slovenski pokal, polfinale (prvi tekmi)

Rudar - Gorica 0:1 (0:0)

(Misuraca 93.)

Maribor - Olimpija 1:0 (1:0)

(Cvijanović 23.)