Fajić preprečil infarktno končnico

Druga polfinalna tekma slovenskega pokala med Olimpijo in Mariborom brez zmagovalca (1:1), v finalu vijoličasti z Gorico.

Objavljeno
02. april 2014 14.50
Posodobljeno
02. april 2014 16.30
Nogomet
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Ljubljana - V še enem od številnih večnih derbijev v zadnjih tednih, polfinalnem obračunu slovenskega nogometnega pokala, sta se Olimpija in Maribor razšla brez zmagovalca (1:1), kar je v finale, kjer jih čakajo Goričani, izstrelilo branilce pokalne lovorike vijoličaste. Dvoboj je postal razburljiv v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je kar svojega vratarja Jasmina Handanovića z avtogolom matiral Marko Šuler, a že v deveti minuti nadaljevanja je Nusmir Fajić z golom za izenačenje preprečil infarktno končnico. Ljubljančani so imeli žogo precej več v svoji posesti, a kaj, ko jim je zmanjkala pika na »i« v napadu.

Domači trener ni mogel računati na Andraža Šporarja in Antonia Delamo Mlinarja, vrnila pa sta se Nik Omladič in Dejan Đermanović, ki mu je Nogometna zveza Slovenije kazen štirih tekem prepovedi igranja znižala na tri. Mariborski strateg Ante Šimundža je pogrešal obolelega Dareta Vršiča, ki ga je v posteljo položila vročina, Jean-Philippe Mendy pa je kljub rahli poškodbi kolena na igrišče vskočil v zadnjih trenutkih dvoboja.

PRVI POLČAS

Po discipliniranem in taktično dovršenem začetku, v katerem razburljivejših trenutkov v obeh kazenskih prostorih ni bilo (prvi strel je v 12. minuti z velike razdalje sprožil Amir Dervišević, a meril prek vrat), se je po dvajseti minuti igra vendarle razživela, prvi pa so se v nevarni akciji znašli Mariborčani. Kapetan Marcos Tavares je lepo našel Damjana Boharja, a je čuvaj domače mreže Aleksander Šeliga žogo odbil v kot.

Olimpija ni potrebovala dolgo, da je vrnila v podobni meri. Damjan Trifković, ki si je nato prislužil prvi rumeni karton v obračunu, se je v tekmečevem kazenskem prostoru dokopal do žoge in ustrelil, vratar Jasmin Handanović pa je s skrajnimi napori nevarno žogo preusmeril v kot. V končnici prvega polčasa so bili nekoliko bolj razigrani in agilnejši v napadu vijoličasti, vendar pa se Šeligi ni bilo potrebno pretirano naprezati, da je mrežo ohranil nedotaknjeno.

Ko je že vse dišalo po tem, da bosta zasedbi odšli na glavni odmor brez golov, je za veselico na tribunah poskrbela zadnja mariborska okrepitev Marko Šuler. V tretji minuti sodnikovega dodatka je namreč Nik Omladič ostro podal pred vrata gostov, Aleksander Rajčević je skušal žogo z glavo rešiti, a pri tem zatresel prečko, odbito žogo pa je Šuler zelo nesrečno pospravil za hrbet svojega vratarja Handanovića, ki se je lahko zgolj prijel za glavo, Ljubljančani pa so se veselili zadetka, pri katerem (po Omladičevi podaji) domala niso več sodelovali.

In vse se je začelo znova, zmaji so izničili zaostanek iz prve tekme, drugega finalista je torej odločil drugi polčas.

DRUGI POLČAS

Gostitelji so, na krilih uvodnega gola, tudi navaljevanje začeli bolje, v 50. minuti je razigrani povratnik Omladič postregel z lepo podajo, ki pa je Aleksandar Rodić ni znal preusmeriti v gol. Na drugi strani je z razdalje vrnil Tavares, a zgolj dobro ogrel Šeligo. Zanimivo: Brazilec s slovenskim potnim listom ni doslej še nikdar zatresel Olimpijine mreže v pokalnih dvobojih.

Zato pa je bil v 54. minuti uspešnejši Nusmir Fajić. Akcijo je s prostim strelom začel Šuler, ki je žogo poslal naravnost na Tavaresovo glavo, ta jo je podaljšal pred gol, tam pa je Fajić izkoristil neodločnost Nemanje Mitrovića in mu ni bilo težko, iz oči v oči, ukaniti še Šelige. To je bil zlata vreden gol za državne prvake, saj so Ljubljančani tedaj za napredovanje potrebovali še dva zadetka.

V 65. minuti je močno zadišalo po že drugem avtogolu Mariborčanov na tekmi. Odlično podajo Trifkovića je skušal z glavo odbiti Dervišević, a z zelo ponesrečenim poskusom skorajda matiral Handanovića. Po strelu iz kota se je v odličnem položaju znašel Aris Zarifović, a z glavo sprožil mimo vrat. Domači so do konca tekme vse sile usmerili v napad, bili precej več pri žogi (v odstotkih 59:41), vendar pa so bili njihovi poskusi jalovi, tako da se rezultat do konca ni več spremenil. Tudi razmerje kotov (7:1) in strelov v okvir vrat (5:4) je bilo na strani Olimpije, kar pa je bil še vedno račun brez krčmarja.

OLIMPIJA : MARIBOR 1:1 (1:0) - skupaj 2:1

Ljubljana, štadion Stožice, gledalcev 4500, sodnik Jug (Tolmin).

Strelca: 1:0 - Šuler (45.+3, avtogol), 1:1 - Fajić (54.).

Olimpija: Šeliga, Fink, Mitrović, Bajrić (od 58. Škarabot), Zarifović (od 83. Valenčič), Kostić, Kapun, Trifković (od 77. Đermanović), Omladič, Vukčević, Rodić.

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Mejač, Bohar, Filipović, Dervišević, Cvijanović (od 80. Mezga), Tavares (od 89. Mertelj), Fajić (od 90. Mendy).

 

Gorica prvi finalist pokala

Nogometaši Gorice so tudi na povratni tekmi polfinala pokala premagali velenjski Rudar in se uvrstili v finale.

Vrtnice so bile po zmagi v Velenju z 1:0 boljše tudi v drugo in knape odpravile z 2:1. Velenjčani so že na začetku pokazali, da želijo zaostanek s prve tekme izničiti, a si izrazitejših priložnosti niso priigrali. Na drugi strani je bil nevaren Massimo Coda, ki pa žogi vseeno ni našel poti v mrežo. To je v 29. minuti uspelo Gianluci Lapaduli, ki je v 29. minuti preigraval na robu kazenskega prostora, nato pa z levo nogo zabil za vodstvo italijansko obarvane Gorice.

Premoč Rudarja se je v drugem polčasu stopnjevala, v 62. minuti pa jo je kronal Matej Podlogar, ki je v mrežo pospravil odbitek iz prostega strela Mateja Eterovića. Knapi so šli nato po še drugi gol, ki bi jim prinesel napredovanje, a so namesto tega dobili še enega v svojo mrežo. Po neposrečenem velenjskem posredovanju v kazenskem prostoru je enajstmetrovko v 87. minuti realiziral Gianvito Misuraca in si tako na najlepši možen način čestital za 24. rojstni dan.

GORICA : RUDAR 2:1 (1:0) - skupaj 3:1

Nova Gorica, Športni park, gledalcev 800, sodnik Mertik (Odranci).

Strelci: 1:0 - Lapadula (29.), 1:1 - Podlogar (62.), 2:1 - Misuraca (87., 11-m).

Gorica: Cordaz, Vanin, Favalli, Vetrih (od 86. Berrardoco), Modolo (od 46. Finocchio), Jogan, Lapadula (od 68. Bazzoffia), Vicente, Coda, Misuraca, Boniperti.

Rudar: Rozman, Krefl, Bubalović, Knezović (od 78. Kocić), Klinar, Podlogar, Radujko, Firer, Rotman (od 63. Rošer), Črnčič, Eterović.

Rumeni kartoni: Vicente, Vanin, Jogan, Finnochio; Rotman, Radujko, Krefl.