Nogometni svet: Američani zaprosili Švico za izročitev funkcionarjev FIFA

Mehiški as Javier Chicharito Hernandez si je v sinočnjem prijateljskem dvoboju s Hondurasom (0:0) zlomil ključnico.

Objavljeno
02. julij 2015 12.58
Honduras Mexico Soccer
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Bern - Ameriške oblasti so švicarske kolege zaprosile, naj jim izročijo sedem uradnikov Mednarodne nogometne zveze (FIFA), aretiranih med preiskavo korupcije v vrhu krovne organizacije pred majskim volilnim kongresom. Postopek izročitve se je že začel, a lahko po zatrjevanju iz Švice traja več mesecev. Skupino, ki jo povečini sestavljajo nogometni funkcionarji iz Latinske Amerike, so aretirali maja v Zürichu, bremenijo pa jo sprejemanje podkupnine, izsiljevanje in pranje denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. Med aretiranimi je bil tudi nekdanji drugi mož FIFA, Urugvajec Eugenio Figueredo.

PSG nič več pod kaznijo

Pariz - Evropska nogometna zveza (UEFA) je umaknila kazen francoskemu prvaku PSG o prepovedi nakupa novih okrepitev, saj je pariški klub obljubil, da bo do konca sezone pokril ves finančni primanjkljaj iz preteklosti. Tako lahko kolektiv začne sestavljati moštvo za novo sezono, med željami pa sta tudi Paul Pogba, za katerega so v Parizu pripravljeni odšteti celo 100 milijonov evrov, in Angel di Maria. Zavoljo neupoštevanja finančnega ferpleja je UEFA lanskega maja PSG kaznovala s prepovedjo nakupa igralcev za več kot 60 milijonov evrov. Katarski lastniki so z uspešno akcijo zdaj dosegli, da se bo lahko igralski kader za novo sezono lige prvakov z 21 razširil na 25 igralcev.

Poškodovani Chicharito brez zlatega pokala

Houston - Za mehiško reprezentanco se sinočnji prijateljski dvoboj s Hondurasom, v katerem gledalci niso videli zadetkov, ni razpletel po načrtih, saj je ostala brez zvezdnika Manchester Uniteda Javierja Hernandeza. Chicharito si je namreč zlomil ključnico in na ta račun ostal brez nastopa na skorajšnjem zlatem pokalu, nogometnem prvenstvu Severne, Srednje Amerike in Karibov. Po prvih ocenah bo 27-letni napadalec, ki je minulo sezono kot posojen igralec branil barve Reala, manjkal od štiri do šest tednov, turnir pa se začne prihodnji teden. Mehičani, ki bodo na zlatem pokalu lovili že sedmo lovoriko, v zadnjih sedmih dvobojih niso zmagali, zato bo odsotnost napadalca, ki je v 73 nastopih v majici z državnim grbom zbral kar 40 golov, za selektorja Miguela Herrero še toliko večji udarec.

Valencia ostala brez vodstva

Valencia - Španski prvoligaš Valencia je ostal brez vodstva. Iz osebnih raszlogov je namreč najprej odstopil predsednik Amadeo Salvo, ob njem pa so se poslovili še štirje njegovi najtesnejši sodelavci, med njimi športni direktor Francisco Rufete. Španski mediji namigujejo, da je prišlo do kratkega stika na relaciji s singapurskim lastnikom Petrom Limom. »Prejšnji mesec sem opozoril, da bom ob koncu sezone zapustil klub. Moja družina je sredi težkega obdobja. Moj oče ima raka, torej nima smisla, da podaljšujem delo, če ne morem dati vsega od sebe,« je pojasnil Salvo, prvi mož Valencie od leta 2013. Namesto njega je predsedniško mesto zasedla Lay Hoon Chan.