Nogometni svet: Baleov prestop v Real najdražji v zgodovini

Spletna stran Football Leaks je objavila podrobnosti prestopa Garetha Balea v madridski Real, ki je bil vreden približno 100 m evrov.

Objavljeno
21. januar 2016 18.13
SOCCER-ENGLAND/BALE
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Madrid - Spletna stran Football Leaks je objavila dokument, ki dokazuje, da je prestop Valižana Garetha Balea leta 2013 iz Tottenhama v Real najdražji v zgodovini.

V madridskem klubu so doslej trdili, da so za Valižana plačali približno 91 milijonov evrov, kar bi pomenilo, da je to drugi najdražji nakup vseh časov - dražji je bil le nakup Portugalca Cristiana Ronalda leta 2009 iz Manchester Uniteda za 94 milijonov evrov - kar pa po podatkih Football Leaks ne drži.

Omenjena spletna stran je pridobila dokument s podrobnostmi dogovora med Tottenhamom in Realom. Ta razkriva, da je dogovor med kluboma vseboval dve možnosti. Ena je bila plačilo 91.589.842 evrov v enem znesku v roku 15 dni po prestopu, druga pa plačilo 99.743.542 evrov v štirih obrokih v treh letih. Madridski klub je ob tem plačal tudi solidarnostni znesek 1.015.875 evrov. Številni španski mediji poročajo, da je Real izbral drugo opcijo.

Pri Realu zadeve ne komentirajo, zgroženi Baleov zastopnik Jonathan Barnett pa je zahteval preiskavo o tem, kako so dokumenti prišli v javnost.

Real je dolgo zatrjeval, da je za Bala plačal »zgolj« 91 milijonov evrov. Res pa je, da je bila v pogodbi klavzula, ki je od Reala zahtevala, da medijem navaja teh 91 milijonov. Tottenham po drugi strani ni smel razkriti ničesar. V zameno za ta člen se je Real strinjal, da bo zagotovil, da Bale ne bo zlobno ali slabšalno govoril o Tottenhamu in predsedniku Danielu Levyju.

Madrid rekordne vsote ni želel razkriti tudi zaradi tega, da bi nekako pomiril Balovega novega soigralca in zvezdnika Cristiana Ronalda, čigar 94-milijonski prestop iz Manchester Uniteda je bil rekorden od leta 2009.

26-letnega Balea sicer ves čas povezujejo z vrnitvijo v Anglijo, zanj se zanima Manchester United, toda Tottenham ima do leta 2019 pravico zavrnitve prestopa v elitno angleško ligo. Ob tem pa madridski športni časnik Marca poroča še, da Real pripravlja podaljšanje pogodbe z Valižanom do leta 2021.

Djilobodji na posojo k Werderju

Nemški prvoligaš Werder si je do konca sezone zagotovil usluge senegalskega branilca Papyja Djilobodjija, ki bo igral kot posojeni nogometaš Chelseaja.

27-letni branilec se je Chelseaju pridružil lansko poletje iz Nantesa, vendar pa ni dočakal prave priložnosti, saj je nastopil le na septembrski tekmi ligaškega pokala z Walsallom.

To so izkoristili pri Werderju, ki so po odhodu branilca Assanija Lukimye na Kitajsko potrebovali zamenjavo v branilskih vrstah.