Nogometni svet: Benitez s Perezovo zaupnico, kaj bo z Ronaldom?

Rafa Benitez ostaja trener Reala, na sredini tekmi lige prvakov pa se bo moral znajti brez Marcela in Sergia Ramosa.

Objavljeno
23. november 2015 17.43
Posodobljeno
23. november 2015 17.59
SOCCER-ITALY/
G. L.
G. L.

Madrid - Boleč, za marsikaterega navijača sramoten, poraz madridskega Reala na el clasicu proti Barceloni z 0:4 (še) ni bil usoden za trenerja belega baleta Rafo Beniteza. Predsednik kraljevega kluba Florentino Perez je Madridčanu izrekel polno podporo in s tem zavrnil zahteve navijačev in, kot poročajo španski mediji, tudi igralcev za zamenjavo trenerja.

Zahtevna javnost v prestolnici je po debaklu z osovraženimi Katalonci želela tako glavo Beniteza kot tudi Pereza. Prvi mož kluba pa je po koncu današnjega sestanka vsem kritikom odgovoril, da kakšnih drastičnih sprememb ne bo.

»Rafa še naprej uživa našo polno podporo in zaupanje. Rafa je šele začel svoje delo, zato mu pustite delati, da bo lahko dosegel zastavljene cilje,« je po poročanju tamkajšnjih medijev dejal Perez. Benitez je na vročem trenerskem stolčku pri Realu zamenjal uspešnega Carla Ancelottija, z galaktiki pa je junija podpisal triletno pogodbo. Pred tem je vodil Valencio, Liverpool, s katerim je postal tudi evropski prvak, Inter, Napoli in začasno Chelsea.

Po zaupnici Benitezu bo zanimivo videti, kako se bodo razpletale stvari v povezavi s prvim zvezdnikom kluba Cristianom Ronaldom. Portugalec je Perezu pred sestankom bojda postavil ultimat: »Ali odide Benitez ali jaz.«

Marcelo in Sergio Ramos na stranskem tiru

Benitezu oziroma moštvu Reala je sobotni poraz pustil tudi »mačka« v obliki poškodb dveh standardnih igralcev. Sredin obračun lige prvakov, gostovanje pri Šahtarju v Lvovu, bosta morala prisilno izpustiti branilca Sergio Ramos in Marcelo.

Ramos je že sobotni obračun na Santiagu Bernabeu odigral s pomočjo protibolečinskih injekcij zaradi poškodbe rame, ki je še ni popolnoma zacelil. Njegov kolega v obrambi kraljevega kluba pa je v drugem polčasu el clasica utrpel poškodbo stegenske mišice.

Za galaktike odsotnost Španca in Brazilca v ligi prvakov ne bi smela predstavljati prevelikega problema, saj so si Madridčani že zagotovili uvrstitev med 16 najboljših ekip stare celine. Rafo Beniteza bolj skrbi njuna morebitna odsotnost na tekmah španskega prvenstva, v katerem Real za vodilno Barcelono zaostaja že za šest točk.

Juventus se bo moral znajti brez Hernanesa

Derbi z Milanom je terjal tudi žrtev v kadru Juventusa, ki je tekmeca iz prestolnice mode sicer ugnal z 1:0. Sredino tekmo lige prvakov z Manchester Cityjem, ko bo stara dama lovila napredovanje, bo moral izpustiti brazilski vezist Hernanes.

30-letnik si je poškodoval mišico v predelu dimelj, dodaten pregled z magnetno resonanco pa je razkril, da bo moral brazilski reprezentant počivati vsaj tri tedne. To pomeni, da bo izpustil tudi tekme domačega prvenstva proti Palermu, Laziu in Fiorentini Josipa Iličića.

Strateg belo-črnih v sredo ne bo mogel računati niti na Samija Khediro, Roberta Pereyro, Kwadwoja Asamoaha in Simoneja Padoina, vprašljiva sta še Urugvajec Martin Caceres in Francoz Patrice Evra. Juventus bi si z zmago nad Angleži, ki so svojo vstopnico za osmino finala lige prvakov že vknjižili, prav tako zagotovil uvrstitev med 16 najboljših. Na roko Torinčanom bi šel tudi morebiten remi Seville in Borussie Mönchengladbacha.

Chelsea po rezultatski zajela še finančna kriza

Aktualnemu angleškemu prvaku Chelseaju se v tej sezoni ne piše nič dobrega. Zasedba Joseja Mourinha je najprej zapadla v rezultatsko krizo, po izsledkih najnovejšega finančnega poročila pa tudi v denarno stisko. Moštvo s Stanford Bridgea je od lanske sezone podedovalo izgubo v višini 32,9 milijona evrov.

Prihodki kluba, ki ga ima v lasti ruski mogotec Roman Abramovič, znašajo 314,3 milijona funtov, kar je dobrih 5,5 milijona funtov manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Angleški prvaki so v prvih šestih mesecih letošnjega leta vknjižili več odhodkov kot prihodkov, vseeno pa so ostali znotraj okvirjev, ki izhajajo iz finančnega fair playja.

Slabi rezultati, ki jih Chelsea dosega v tej sezoni - Londončani v premier ligi zasedajo šele 15. mesto - niso dobra usluga za klubske finančnike. Vodilne može modrih bolj veseli sklenitev sponzorske pogodbe z Yokohamo, od katere si obetajo kar 40 milijonov funtov.