Nogometni svet: Cruyff bo zaznamoval el clasico

Novi prvi mož FIFA Gianni Infantino je ob obisku Urugvaja vnovič podprl idejo o širitvi SP od leta 2026 naprej.

Objavljeno
30. marec 2016 18.52
J. P.
J. P.

Barcelona - Nedavno preminuli nekdanji nogometni velikan Johan Cruyff bo osrednji lik sobotnega »el clasica«, derbija španskih večnih tekmecev Barcelone in Reala, ki ga bo ob 20.30 gostil štadion Camp Nou. Katalonski gigant, pri katerem se je Nizozemec izkazal tako v igralski kot trenerski vlogi, bo spomin na klubsko ikono počastil s posebnim bogatim programom, danes pa je vodstvo kluba sporočilo, kako bo sobotni protokol izgledal: »Mozaik iz 90.000 kartonov bo sestavil sporočilo 'Gracies, Johan', ki bo krasilo tudi majice Barceloninih igralcev namesto logotipa klubskega svetovnega prvaka. Tudi otroci, ki bodo spremljali igralce obeh moštev na igrišče, bodo imeli na sprednji strani majic izpisano enako sporočilo, na hrbtni pa priimek preminule legende.« Dvoboja, ki se bo začel z minuto molka, se bodo udeležili vsi še živeči klubski predsedniki, videoprojektor pa bo predvajal posebno posvetilo v čast Cruyffovi karieri.

Mathieu mora pod nož

Barcelona - Branilec Barcelone in francoske izbrane vrste Jeremy Mathieu je eden številnih fantov, poškodovanih med reprezentančno akcijo. Izkušeni 32-letni branilec si je namreč po zgolj osmih minutah v igri v torkovem dvoboju »galskih petelinov« z Rusi (4:2) poškodoval meniskus desnega kolena in bo moral pod nož. Resnost poškodbe je razkril šele današnji podrobnejši zdravniški pregled, poseg pa ga čaka že jutri. Zanesljivo bo torej moral izpustiti sobotni »el clasico« z Realom, ni pa še znano, kako dolgo bo trajalo okrevanje in ali bo pravočasno nared do domačega evropskega prvenstva v Franciji.

Nevillu pokazali vrata

Valencia - Španski prvoligaš Valencia se je po pičlih štirih mesecih sodelovanja razšel z dosedanjim trenerjem, 41-letnim nekdanjim asom Manchester Uniteda in angleške reprezentance Garyjem Nevillom. Ta je imel pogodbo veljavno še do konca junija, a so jo njegovi nadrejeni, nezadovoljni z opravljenim delom in doseženimi rezultati, predčasno razdrli. »Po skrbnem premisleku smo se odločili za prevetritev na klopi z upoštevanjem najboljših interesov za klubski napredek,« so zapisal pri Valencii. Neville, s katerim so bili nezadovoljni tudi navijači trenutno 14. moštva primere division, je lani decembra na vročem stolčku zamenjal Nuna Espitira Santa, zanj je bila to prva samostojna trenerska vloga. Po njegovem odhodu bo tekoče posle začasno prevzel 53-letni Pako Ayestaran, nekdanji pomočnik Rafaela Beniteza.

Infantino spet o širitvi SP

Montevideo - Novi prvi mož Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino je ob obisku Urugvaja vnovič podprl idejo o širitvi svetovnega prvenstva od leta 2026 naprej. Namesto dosedanjih 32 reprezentanc naj bi jih odtlej med elito nastopalo kar 40, še prav posebej pa se je dotaknil statusa Južne Amerike, ki bi imela po njegovem zagotovljenih pet mest, eno pa bi si lahko zagotovila v dodatnih kvalifikacijah. »Razširiti moramo prvenstvo, o čemer pa se bomo še usklajevali z vsemi vpletenimi - igralci, odbori ... S tem ne bi ponudili zgolj možnosti večjemu številu držav za dokazovanje na tem tekmovanju, temveč bi mnogim tudi uresničili sanje,« je pojasnil Infantino.

Elliot s poškodovanim kolenom in brez eura

Dublin - V preteklih dneh je reprezentančna akcija terjala visok davek tudi v irski reprezentanci, ki bo na letošnjem euru morala igrati brez vratarja Roba Eliotta. Zanj je bila usodna poškodba križne vezi na torkovi prijateljski tekmi s Slovaško, zaradi katere je moral predčasno zapečatiti tudi klubsko sezono v majici Newcastla, ki se krčevito bori za obstanek med angleško elito, že pred Ircem pa je bil na bolniški po podobni poškodbi tudi prvi čuvaj mreže Tim Krul. »Zgodilo se je v trenutku. Kot tolikokrat na treningu sem se pognal za žogo, a začutil bolečino. Takoj sem se zagrabil za koleno, vedoč, da ne bo dobro. Ko so mi povedali, da so poškodovane kolenske vezi, so se mi v očeh nabrale solze. Bilo je enostavno preveč čustveno pomisliti, da je zame konec sezone in sanj o nastopu na euru,« je pojasnil 29-letni Elliot.

Laporte že končal sezono

Bilbao - Branilec španskega prvoligaša Athletica Bilbaa, Aymeric Laporte, je bil prisiljen predčasno končati sezono. Prejšnji teden si je namreč v 59. minuti dvoboja francoske in škotske reprezentance do 21 let, ki se je končal z domačo zmago z 2:0, zlomil gleženj in je že moral pod nož v Bilbau. Po pričakovanjih bo okrevanje trajalo od tri do štiri mesece. Athletic v španskem prvenstvu za mesti, ki vodijo v ligo prvakov, zaostaja za sedem točk, v četrtfinalu evropske lige pa ga v španskem derbiju čaka branilka naslova Sevilla.