Nogometni svet: italijanskemu nogometu se obeta nova afera, pritožba Atletica

Med številnimi vplivnimi posamezniki so se v preiskavi znašli Galliani, Crespo, De Laurentis, Moggi, Lotito ...

Objavljeno
26. januar 2016 09.39
Posodobljeno
26. januar 2016 10.05
SOCCER-CHAMPIONS/
G. L.
G. L.

Rim - Kot poročajo italijanski mediji, so v Italiji danes začeli s preiskavo proti številnim italijanskim prvo- in drugoligaškim klubom ter nekaterim vplivnim posameznikom. Med njimi sta tudi podpredsednik AC Milana Adriano Galliani in nekdanji argentinski napadalec ter zdajšnji trener Modene Hernan Crespo.

Preiskovalci so se uprli na domnevno utajo davkov in napačno prikazovanje računov, poročata Sky Sports Italia in Gazzetta dello Sport. Posebna policijska enota obravnava 64 ljudi, poleg Gallianija in Crespa tudi predsednika Napolija Aurelia De Laurentiisa, prvega moža Lazia Claudia Lotita in zastopnika nogometašev Alessandra Moggija, sicer sina nekdanjega uradnika Juventusa Luciana Moggija, ki je bil najbolj razvpito ime v aferi Calciopoli, ki je italijanski nogomet prizadela leta 2006.

Poleg omenjenih funkcionarjev v Italiji preiskujejo tudi vlogo argentinskega reprezentanta in člana francoskega PSG Ezequiela Lavezzija, ki je večino svoje profesionalne kariere preživel v Italiji.

Po Realu se je pritožil tudi Atletico

Vodstvo madridskega Atletica je sledilo potezi njihovega velikega mestnega tekmeca Reala in vložilo pritožbo na odločitev Mednarodne nogometne zveze (FIFA) glede enoletne prepovedi kupovanja novih nogometašev. Oba največja kluba iz španske prestolnice je kazen doletela zaradi nepravilnosti pri prestopih mladoletnih nogometašev.

Tako Real kot Atletico po odločitvi FIFA ne bosta smela kupovati novih nogometašev v poletnem prestopnem roku in tudi v naslednjem zimskem, če seveda ne uspeta s svojima pritožbama. Ob tem je Atletico doletela še kazen v višini 900.000 frankov oziroma 820.000 evrov kazni, Real pa bo moral poravnati 330.000 evrov.

Ker kazen stopi v veljavo šele z julijem, imata oba kluba do konca januarja še možnost okrepiti svojo ekipo.

Steaua svojih nogometašev ni izpustila na reprezentančne priprave

Pri najbolj znanem romunskem klubu, Steaui iz Bukarešte, so razjezili tamkajšnjo nogometno zvezo, saj šesterici svojih nogometašev niso dovolili udeležbe na pripravljalnem taboru romunske reprezentance pred letošnjim evropskim prvenstvom.

Predsednik Steaue Laurentiu Reghecampf je ocenil, da bi igralci njegovega kluba predstavljali zgolj zamenjave za nogometaše, ki so dobili vabilo in nastopajo v tujini, zato jih na reprezentančno akcijo ni izpustil.

»Gre za pomanjkanje odnosa in fair playa. Vsakdo bi moral spoštovati izbrano vrsto,« je njegovo odločitev pokomentiral selektor Anghel Iordanescu.

Njegov vpoklic so iz četrtouvrščenega moštva romunske lige prejeli Florin Nita, Paul Papp, Alin Tosca, Mihai Pintili, Nicolae Stanciu in Adrian Popa.