Nogometni svet: Maribor že ob 40.800 evrov

FIFA je v zvezi s podkupovalno afero in preiskavo ameriških oblasti vložila večdesetmilijonski odškodninski zahtevek.

Objavljeno
16. marec 2016 19.24
J. P.
J. P.

Ljubljana - Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj je tudi po 25. kolu prvoligaškega tekmovanja najbolj po žepu udaril NK Maribor, ki bo moral zaradi divjanja navijačev v blagajno lige vplačati novih 1250 evrov, skupaj je v sezoni »prispeval« že 40.800 evrov, vodilna Olimpija - denimo - 20.100 evrov. Rogelj je po 25. kolu sankcioniral tudi Krko, ki je prisiljena odšteti 360 evrov zaradi petih rumenih kartonov in neprimernega obnašanja trenerja Andreja Kastrevca, ki je dobil prepoved vodenja ene tekme. Rudar si je s tremi rumenimi in dvema rdečima kartonoma v obračunu z »vijoličastimi« prislužil 300 evrov kazni.

FIFA zahteva odškodnine

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je v zvezi s podkupovalno afero in preiskavo ameriških organov vložila odškodninski zahtevek, »težak« več deset milijonov dolarjev, ki zadeva 41 nekdanjih visokih funkcionarjev zveze, med njimi tudi Jacka Warnerja, Jeffreyja Webba, Charlesa Blazerja in Ricarda Teixeiro. FIFA na podlagi preiskav ameriških oblasti izhaja iz dejstva, da so si vpleteni v škandal nezakonito prilastili več deset milijonov dolarjev podkupnin, pri čemer se krovna organizacija vidi kot žrtev in po ameriški zakonodaji upravičeno terja odškodnino. »Obtoženi so s svojih položajev zlorabili zaupanje FIFA in drugih mednarodnih organizacij, s čimer so zvezi, njenim članicam in celotni nogometni 'družini' povzročili dolgoročno škodo. FIFA želi povrnitev denarja in prepričani smo, da ga bo - ne glede na trajanje postopka - tudi dobila,« zatrjuje novi prvi mož Gianni Infantino.

Slovenski upi brez eura

Bruselj - Slovenska reprezentanca do 17 let je v kvalifikacijski skupini 8 za nastop na majskem euru v Azerbajdžanu vpisala še tretji remi. V Overijseju se je namreč z Izraelom razšla z 1:1, pred tem sta se dvoboja s španskimi in belgijskimi vrstniki končala brez golov, kar je na koncu zadostovalo za tretje mesto. Višje bi lahko posegli ob večji učinkovitosti, je pa selektorja Dušana Kosića lahko zadovoljila obrambna igra. Obračun z Izraelom so naši upi odprli z golom Žana Celarja v 26. minuti, a je šest minut pred koncem vse njihove upe sesul Neil Goldberg. Pvo mesto v skupini je osvojila Belgija.

Namesto k Olimpiji v Derby

London - Prekaljeni angleški strokovnjak, 69-letni Harry Redknapp, ki se je po slovesu Marijana Pušnika omenjal kot morebitna rešitev za izpraznjen trenerski stolček pri Olimpiji, bo ubil dve muhi na en mah, saj si je v kratkem času našel dvojni posel. Odslej bo namreč svetovalec glavnemu trenerju angleškega drugoligaša Derbyja Darrenu Wassallu, začasno pa tudi jordanski selektor. »Vzhičen sem, ker sta se mi ponudili dve takšni priložnosti. Obeh nalog se zelo veselim. Moj prijatelj, predsednik jordanske zveze in kandidat za prvega moža FIFA, princ Ali, me je prosil, če bi lahko pomagal, in sem privolil. Tedaj sem bil namreč prost,« je poudaril Redknapp, ki je do lanskega februarja, ko je moral na operacijo kolena, vodil moštvo QPR.

Severna Irska z O'Neillom še do leta 2020

Belfast - Michael O'Neill, ki je reprezentanco Severne Irske popeljal na letošnji euro v Franciji, kar je njen prvi večji nastop po svetovnem prvenstvu 1986, bo ostal na vročem stolčku vsaj še do leta 2020. »Ponosen sem, da vodim to izbrano vrsto, vesel sem podaljšanja pogodbe, ki zame, za igralce in celotno strokovno vodstvo pomeni stabilnost. V Franciji bomo skušali pisati zgodovino,« je poudaril O'Neill, ki selektorsko mesto zaseda že od leta 2011, z letno plačo 636.000 evrov pa je najbolje plačani nogometni trener vseh časov v državi.

Riekerink odslej na klopi Galatasaraya

Istanbul - Novi trener turškega velikana Galatasaraya je Nizozemec Jan Olde Riekerink, dosedanji koordinator mladinskih klubskih selekcij. Triinpetdesetletni strokovnjak je že četrti trener istanbulskega kolektiva v sezoni, h Galatasarayu pa se je na priporočilo rojaka Wesleyja Sneiderja, s katerim sta sodelovala že v Ajaxu, preselil prejšnji mesec. Zdaj bo zakrpal vrzel po odstopu Mustafe Denizlija, ki ga je sprva začasno zamenjal trener moštva do 23 let Orhan Atik, ker pa nima ustrezne licence, ni smel ostati za krmilom trenutno petega turškega prvoligaša več kot dva tedna.