Nogometni svet: Matavž na posojo v Genoo, Chelsea okrepil napad in obrambo

Slovenski napadalec Tim Matavž se je iz Augsburga preselil k Genoi, kjer bo kot posojen igralec nastopal do konca sezone.

Objavljeno
30. januar 2016 07.27
Posodobljeno
30. januar 2016 07.45
M. Ž., G. L.
M. Ž., G. L.

Genova - Slovenski napadalec Tim Matavž bo do konca sezone nastopal v italijanskem prvenstvu, saj ga je njegov Augsburg posodil Genoi.

27-letni Matavž je član Augsburga od leta 2014 in zanj na 34 prvenstvenih tekmah dosegel 3 gole. Zdaj ga je nemško moštvo poslalo v Genoo, ki bodo za njegovo posodo plačali pol milijona evrov, po koncu sezone pa bodo imeli možnost, da ga odkupijo za štiri milijone evrov.

Tim Matavž se bo tako preizkusil še v tretji tuji državi. Svojo kariero je začel leta 2006 pri Gorici, jo nadaljeval na Nizozemskem (Groningen, Emmen, PSV) in nazadnje igral v Nemčiji.

Genoa je na 17. mestu italijanskega prvenstva (23 točk), na vrhu je Napoli (47 točk).

Pato prestopil k Chelseaju

London - Angleški prvak Chelsea se je okrepil z brazilskim napadalcem Alexandrejem Patom, ki bo do konca sezone nastopal kot posojen igralec Corinthiansa, in Mattom Miazgo, ki se je v London preselil iz New Yorka.

26-letni Pato je v Evropi igral že med letoma 2007 in 2012, ko je bil član Milana in na 150 tekmah dosegel 63 golov, potem pa je sledil odhod v Brazilijo, kjer je bil od leta 2013 član Corinthiansa.

Brazilec, ki je za svojo reprezentanco odigral 27 tekem, je imel na mizi nekaj ponudb kitajskih klubov, ki pa jih je zavrnil in se odločil, da se pridruži londonskemu klubu: »Zelo sem vesel, da sem podpisal za Chelsea. Komaj čakam, da spoznam nove soigralce in stopim na zelenico. Chelseaju bi se rad zahvalil za zaupanje, upam, da bom uspel poplačal njihov zaupanje,« je povedal Pato.

Začasni trener londonskega kluba Guus Hiddink je o novi okrepitvi povedal: »Njegov prihod ne predstavlja nobenega tveganja. Odločili smo se, da si ga izposodimo, saj bomo tako lahko ugotovili, ali se lahko prilagodi igri v angleškem prvenstvu.«

Nizozemec bo lahko v nadaljevanju sezone računal tudi na dodatno pomoč v obrambi, Chelsea je namreč okrepil tudi obetavni ameriški branilec poljskega rodu Matt Miazga. Dvajsetletni dosedanji nogometaš newyorškega Red Bulla je Londončane stal 3,5 milijona funtov, podpisal pa je pogodbo za štiri leta in pol.

»Igral bom v najboljši ligi na svetu, pri najslavnejšem klubu na svetu. Težko čakam, da spoznam svoje nove soigralce, verjamem, da me bodo sprejeli in mi pomagali. Sem še na začetku kariere, mislim pa, da sem zdaj na pravem mestu, da se od najboljših igralcev česa naučim in napredujem,« je dejal 193 cm visoki branilec, ki je že zbral tudi en nastop za člansko reprezentanco ZDA.

Chelsea je po 23 tekmah angleškega prvenstva na zgolj trinajstem mestu (28 točk), za vodilnim Leicestrom pa zaostaja za 19 točk.