Nogometni svet: Messi bo sodeloval z Združenimi narodi

Menjavi na trenerskih stolčkih pri Portu (Peseiro namesto Lopeteguija) in Rennesu (Courbis namesto Montanierja).

Objavljeno
20. januar 2016 14.58
J. P.
J. P.

Barcelona - Zadnji dobitnik zlate žoge za najboljšega nogometaša minulega leta, Barcelonin argentinski virtuoz Lionel Messi, se bo v prihodnje še aktivneje zavzemal za zmanjševanje revščine in lakote na svetu do leta 2030. Skupaj s priljubljeno kolumbijsko pevko Shakiro in še 17 znanimi obrazi je namreč podpisal sodelovanje v posebnem programu Združenih narodov. Obenem se bo Argentinec zavzemal tudi za splošen dostopo slehernega človeka do izobrazbe in zdravstvene oskrbe, opozarjal pa bo tudi na podnebne spremembe. Messi in Shakira sta sicer že ambasadorja dobre volje pri Unicefu in sklada za otroke pri Združenih narodih.

Courbis namesto Montanierja ...

Rennes - Ta čas šestouvrščeni francoski prvoligaš Rennes je pokazal vrata dosedanjem trenerju Philippu Montanierju in ga zamenjal z Rolandom Courbisom, ki je doslej že vodil Marseille, Bordeaux, Montpellier, Touslouse, Ajaccio in Toulon. V igralski karieri se je trikrat okitil z domačo ligaško krono, zaradi nepravilnosti pri prestopih, ko je bil še pri Marseilleu, pa je moral za 21 mesecev za zapahe. Vodstvo kluba je Montanierja odpustilo dan po nepričakovanem izpadu iz pokalnega tekmovanja proti drugoligašu Bourg-en-Bresseju in teden dni po tem, ko je Courbisa zaposlilo kot predsednikovega svetovalca.

... Peseiro pa namesto Lopeteguija

Porto - Do spremembe na trenerskem stolčku je prišlo tudi pri Portu, ki ga bo skušal iz rezultatske krize izvleči Jose Peseiro, ki je podpisal pogodbo do konca junija prihodnje leto. Petinpetdesetletni strokovnjak, nekoč tudi selektor Saudske Arabije, bo nasledil pred desetimi dnevi odpuščenega Španca Julena Lopeteguija. Peseiro je nazadnje vodil egiptovski Al Ahly, izkušnje pa ima tudi že s portugalskimi kolektivi, saj je pred desetletjem Sporting popeljal v finale pokala UEFA. Portu sicer v tej sezoni ni z rožami postlano, v razmeroma ugodni skupini se ni prebil v drugi del lige prvakov, v domačem prvoligaškem tekmovanju pa na tretjem mestu za vodilnim Sportingom zaostaja pet točk. Je pa klub za štiri leta podaljšal pogodbo s kolumbijskim reprezentantom Juanom Fernandom Quinterom, 23-letnim zveznim igralcem, ta čas sicer posojenim Rennesu, ki tako ostaja pri Portu do leta 2021. Na Portugalsko je prišel leta 2013 iz Pescare, v novi pogodbi pa je zapisano, da bodo morali morebitni kupci zanj odšteti 40 milijonov evrov.