Nogometni svet: Rivaldo in njegov sin kar trikrat v polno

Nogometaši Šahtjarja so tretjič zapored osvojili ukrajinski superpokal. Rusi pridno gradijo objekte za mundial.

Objavljeno
15. julij 2015 08.24
Posodobljeno
15. julij 2015 08.44
ATHLETICS-WORLD/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Rio de Janeiro - Legendarni brazilski napadalec Rivaldo, ki se je odločil za začasno vrnitev na nogometne zelenice, je v dresu brazilskega drugoligaša Mogi Mirima zaigral skupaj s svojim sinom Rivaldom Juniorjem in z njim zrežiral drugo zaporedno zmago kluba, ki mu sicer predseduje.

Rivaldo se je športno sicer upokojil pred 16 meseci, a se je v strahu pred izpadom Mogi Mirime v tretjo ligo odločil, da svojemu klubu pomaga tudi aktivno. Doslej je odigral dve tekmi in s soigralci obe tudi dobil, kar pomeni, da se je Mogi Mirima povzdignila z zadnjega mesta v brazilski drugi ligi.

Na današnji tekmi z Macaeom je 43-letni nekdanji član Barcelone, Milana in Olympiakosa zadel z bele točke, preostala zadetka pa je za zmago s 3:1 prispeval njegov sin Rivaldo Junior.

V Rusiji vse po načrtih

Prireditelji naslednjega svetovnega prvenstva Rusi so tri leta pred začetkom mundiala zadovoljni z napredkom gradnje in posodabljanja njihovih nogometnih objektov. Zamudam, kakršnim smo bili priča v Braziliji, ne bomo videli, so zatrdili.

»Kar se gradnje objektov tiče, smo pred predvidenim rokom. Da bi zagotovili, da bo rok izpolnjen, skrbi štiri tisoč delavcev, ki delajo v 12-urnih izmenah, kar pomeni, da je na gradbišču v vsakem delu dneva dva tisoč ljudi,« je na štadionu Lužniki, kjer bo 15. julija 2018 potekal finale svetovnega prvenstva, zatrdil podžupan Moskve Marat Husnulin.

Štadion, na katerem je Rusija leta 1980 gostila olimpijske igre, bo do prvenstva deležen temeljite prenove, ki bo stala 387 milijonov ameriških dolarjev. Obnovitvena dela na objektu z 81 tisoč sedeži bodo končana predvidoma do decembra 2016.

V nekoliko počasnejšem ritmu sicer potekajo dela v drugih delih Rusije, ki bodo gostili SP. V Nižnjem Novgorodu in Jekaterinburgu so z deli šele dobro začeli, a upajo, da bodo zastavljene projekte v omenjenih mestih dokončali do septembra oziroma decembra leta 2017.

Šahtjarju superpokal

Ukrajinsko superpokalno lovoriko so sedmič v zgodovini in tretjič zapored dvignili nogometaši Šahtjarja iz Donjecka, ki so v Odesi z 2:0 premagali kijevski Dinamo. Za rudarje sta v sodnikovem podaljšku tekme zadela hrvaški reprezentant Darijo Srna in Brazilec Bernard.

Dinamo je tekmo sicer končal kar z dvema igralcema manj. V devetdeseti minuti je moral po prekršku za najstrožjo kazen pod predčasno prho vratar Aleksandr Šovkovskij, šest minut kasneje pa zaradi drugega rumenega kartona še Serhij Ribalka.

Bolivijski selektor želel previsoko plačo

Bolivijska nogometna zveza išče novega selektorja. Razlog je odhod dosedanjega Mauricia Sorie, ki je za nadaljnje opravljanje dela zahteval previsoko plačilo.

Soria je imel pogodbo z Bolivijci podpisano vse do konca svetovnega prvenstva leta 2018, a so se pri tamkajšnji zvezi (FBF) odločili, da z njim zaradi nesprejemljivih zahtev po povišici prekinejo pogobo. Uspešnemu selektorju, ki je na zadnjem južnoameriškem prvenstvu s svojimi varovanci prišel do četrtfinala, so se za sodelovanje zahvalili kljub veliki popdpori, ki jo je užival med svojimi izbranci.

Kapetan Ronald Raldes je v nedavnem v pogovoru za časnik Deber Radez denimo dejal, da nogometaši želijo, da selektor ostane, ker dela dobro.

Nad svojim selektorjem obupali tudi Nigerijci

Nekonsistentni Stephen Keshi, ki zadnje čase izmenično prevzema in zapušča klop nigerijske reprezentance, je dokončno zapustil selektorsko mesto zelenih. Na njem ga bo zamenjal nekdanji zvezdniški nogometaš te ekipe Sunday Oliseh.

Nigerijska nogometna zveza je kot razlog za zamenjavo navedla nedisciplino in pomanjkanje nacionalne zavesti. Nekdanji reprezentant je pred dvema letoma Nigerijo popeljal do naslova afriških prvakov, nato pa zaradi prenizke plače grozil z odhodom. Leta 2014 so ga pri zvezi zares odpustili, a ga po zahtevi predsednika vrnili na selektorski stolček. Zdaj se je Keshi od njega dokončno poslovil.

Oliseh je z Nigerijo leta 1994 osvojil naslov afriškega prvaka, dve leti kasneje pa na olimpijskih igrah v Atlanti v domovino prav tako prinesel zlato. Z aktivnim igranjem nogometa je končal leta 2006.