Nogometni svet: kazen za Suareza, Aubameyang najboljši v Afriki

Zaradi nešportnega obnašanja na pokalni tekmi z Espanyolom je zvezdnik Barcelone dobil prepoved igranja na dveh tekmah.

Objavljeno
08. januar 2016 18.39
Š. Ro.
Š. Ro.
Barcelona - Zaradi nešportnega obnašanja po sredini tekmi španskega pokala med Barcelono in Espanyolom je zvezdnik Barcelone Luis Suarez od španske nogometne zveze dobil kazen dveh tekem prepovedi nastopanja. Urugvajec bo dve tekmi presedel an tribuni zaradi žaljenja tekmecev in sodnikov v predoru pod tribunami po dvoboju mestnih tekmecev.

Suarez naj bi namreč po tekmi osmine finala, ki jo je njegova ekipa dobila s 4:1, v predoru žalil in izzival tekmece ter vabil k fizičnemu obračunavanju, so v poročilu s tekme zapisali sodniki in delegati. Barcelona je že napovedala, da se bo na to odločitev pritožila. Če bo kazen obveljala, bo moral Suarez izpustiti povratno tekmo na stadionu mestnih tekmecev Cornella Prat naslednji teden, ter še prvo četrtfinalno tekmo v primeru skupnega napredovanja Barcelone.

Pri Barceloni zanikajo, da bi Suarez žalil tekmece, opozorili so, da je bil med tekmo tudi sam žrtev zmerjanja in žaljivk tekmecev. Dvoboj obeh najmočnejših klubov v mestu je bil sicer zelo pester, Espanyol je tekmo zaradi dveh rdečih kartonov končal le z devetimi možmi, španska nogometna zveza pa preiskuje še en incident, saj naj bi navijači modro-belih z rasističnim zmerjanjem žalili Brazilca v dresu Barcelone Neymarja.

Aubameyang afriški nogometaš leta

Napadalec Borussie iz Dortmunda Pierre-Emerick Aubameyang je prvič postal nogometaš leta v Afriki. Tako je prekinil štiriletno dominacijo zvezdnika Manchester Cityja in reprezentance Slonokoščene obale Yaye Toureya, ki tako ni postal prvi afriški nogometaš s petimi zaporednimi nazivi najboljšega na črni celini.

Aubameyang, prvi Gabonec s prestižno nagrado, je v glasovanju selektorjev in direktorjev afriških reprezentanc dobil 143 točk, sedem več od Toureja, tretje mesto je s 112 točkami osvojil napadalec Swanseaja in ekipe Gane Andre Ayev.

»Srečen sem. Nisem človek, ki bi veliko jokal, toda tokrat solz ne morem zadržati. To nagrado posvečam našemu predsedniku Aliju Bongu Ondimbi, ki ima veliko zaslug, da bo Gabon gostil afriško prvenstvo leta 2017,« je na podelitvi dejal Aubameyang.

Slonokoščeno obalo so razglasili kot ekipo leta, njenega stratega Francoza Herveja Renarda pa za trenerja leta.

Porto odslovil trenerja

Po zadnjem slabem nizu rezultatov so pri Portu odslovili trenerja Julena Lopeteguija. Porto je bil brez zmage na zadnjih treh tekmah in v portugalskem prvenstvu padel na drugo mesto prvenstvene razpredelnice, za vodilnim Sportingom zaostaja štiri točke.

Lopetegui, nekdanji vratar Real Madrida in Barcelone, je moštvo prevzel poleti leta 2014, v sezoni in pol pa mu ni uspelo osvojiti niti ene lovorike. Španec je doslej v trenerski karieri poleg Porta vodil le še Rayo Vallecano in drugo ekipo Real Madrida, svoje največje uspehe pa je zabeležil s španskima reprezentancama U19 in U21, z obema je postal evropski prvak.

Moštvo, ki je letos že izpadlo tudi iz lige prvakov, bo začasno vodil njegov pomočnik, nekdanji portugalski reprezentant in legenda kluba Rui Barros, ki bo na klopi že na nedeljskem mestnem derbiju proti Boavisti.

Kirchhoff v Sunderland

Angleški nogometni prvoligaš Sunderland se je z Bayernom iz Münchna dogovoril za prestop branilca Jana Kirchhoffa. Višine odškodnine kluba nista razkrila, je pa 25-letni podpisal pogodbo do junija 2017.

»Je vsestranski igralec, dobro se počuti na položaju osrednjega branilca, pa tudi v vezni liniji. Želel se je preizkusiti v premier ligi, naša naloga je, da storimo vse, da se bo čim prej privadil in se navadil na življenje v angleškem nogometu,« je o novi okrepitvi povedal trener črnih mačk Sam Allardyce.

Podaljšal še Palacio

Italijanski nogometni klub Inter je nekaj dni po podaljšanju pogodbe s slovenskim vratarjem Samirjem Handanovićem novo pogodbo podpisal še z napadalcem Rodrigom Palaciem. Ta sicer v tej sezoni ne igra najbolje, je pa vseeno v podpis dobil novo pogodbo, s katero v Milanu ostaja do leta 2017. Izkušeni, 33-letni Palacio za Inter igra od leta 2012, v tem času pa je na 131 tekmah dosegel 54 golov.

Grosskreutz se vrača v Nemčijo

Občasni nemški nogometni reprezentant Kevin Grosskreutz se vrača v elitno nemško ligo. A ne k svojemu nekdanjemu klubu Borussii iz Dortmunda, ampak v Stuttgart. Grosskreutz je septembra lani podpisal za turškega prvaka Galatasaray, a zanj ni nikoli zaigral, saj so predstavniki kluba iz Istanbula zamudili pri njegovi registraciji.

»Mislim, da je bil podpis za Stuttgart trenutno edina prava stvar. Vračam se v okolje, ki ga najbolj poznam, to pa je najboljša poteza za mojo kariero,« je dejal 27-letni Grosskreutz. Po neuradnih podatkih, ki so jih posredovali turški mediji, naj bi Stuttgart Galatasarayu plačal 2,6 milijona evrov odškodnine.